ЧЕЗнещото под килима

5292
ЧЕЗнещото под килима
Снимка: БГНЕС

Всяко чудо за три седмици – това е новият рефрен що се отнася до една от най-скандалните сделки, на които България стана свидетел. Ако сте забравили – става въпрос за сделката с ЧЕЗ.

След като преди две седмици беше достигнат пикът на недоволството – с изслушването на собственичката на купувач "Инерком България" Гинка Върбакова в Народното събрание, нещата полека-лека отиват към забвение. А политиците, особено когато управляват, много обичат при голям скандал нещата да се заметат под килима и там да си останат.

Ген. Атанасов посочи връзка между Борисов и Върбакови

През 2003 година, когато Борисов беше главен секретар и имаше масови разстрели на знакови лица, едно от лицата беше Тодор Толев, извест...

И както толкова много скандали в България – направо казано всички по-значими, така и този отива лека-полека по пътя на безобразието, за което няма да се търси отговорност. Не вярвате ли – вижте само какво се случи през последната седмица.

1. Мълчанието за оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това е особено крещящо тревожен сигнал предвид факта как беше анонсирана тази оставка. Лично премиерът Бойко Борисов обяви, че посъветвал Петкова да отиде в Народното събрание да си депозира оставката, като още тогава възникна въпросът откъде-накъде това ще става в парламента, а не пред Министерския съвет? Последваха разяснения кога ще се гледа оставката на Петкова на коалиционен съвет от управляващите – първо беше след 5 дни, после след 6, за да излезе накрая вицепремиерът и министър по отбраната (?!?!?!) Красимир Каракачанов и да каже в предаването "Лице в лице" на bTV, че Теменужка Петкова си остава енергиен министър, като това било решено на общо събрание между ГЕРБ и "Обединени патриоти", без обаче на него да присъстват "всички министри". И това е – оттук-нататък нито дума по въпроса, особено от страна толкова разговорливия иначе Борисов. Защо така - нали той е премиер, негово задължение е да обяви приема или отхвърля окончателно оставката на свой министър, а не нещата да стоят в положение "stand by"?

2. Намеците държавата да не се меси. На първо място думите излязоха от устата на финансовия министър Владислав Горанов, който веднага побърза да уточни, че това си е негово лично мнение и щом правителството искало държавата да влезе в ЧЕЗ, той щял да се съобрази. После обаче и от "Инерком България" заеха такава позиция – не лично Гинка Върбакова обаче, която Горанов държеше за ръчичка в Министерския съвет след срещата с Бойко Борисов, но не и преди ДПС да стори същото – след като партията на Ахмед Доган направи семинар и председателят ѝ за пред обществото Мустафа Карадайъ заяви, че темата "ЧЕЗ" е подготовка за управление от страна на ДПС. Всички интересуващи много добре знаят кой от сегашното правителство ходеше по кафенетата с Делян Пеевски – Владислав Горанов!

3. Липсата на законов механизъм за държавна намеса преди да бъде де факто избрана "Инерком България" за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ. Куп експерти и политици изприказваха един тон приказки как държавата нямало как да се меси в частна сделка и Законът за енергетиката бил виновен за това. Като оставим настрана въпросът със законодателния процес и какви хора пишат законите в България, остава един още по-важен въпрос – след като и ДАНС, и външното разузнаване знаят, че ЧЕЗ иска да си тръгне от България и са докладвали за това преди години, държавата защо не се включи тогава в наддаването? От ЧЕЗ също заявиха, че са предлагали такова нещо, макар че сега управляващите, които са на власт реално от 2009 година насам с изключение на провалената година на Пламен Орешарски като кукла на конци на ДПС и БСП, гледат да отричат до дупка, че чешкото предложение дошло по тяхно време. Явно държавата, независимо кой я е управлявал, когато ЧЕЗ са ѝ предлагали сделка, не е искала. Защо? Защото няма пари ли? Или защото е нерентабилно? А ако предложението е дошло по времето на Орешарски, значи е още по-скандална позицията на БСП сега – защо не са се сетили преди 4 години?!

Зеленогорски обясни - ДБГ се сърдят на Лукарски и Москов заради енергиен законопроект

Ние останахме във властта, защото искахме да изпълним максимална част от нашите обещания. Предишният парламент нямаше нищо общо със сег...

Всички тези обстоятелства само сочат как нещата отиват към това българският бизнес на ЧЕЗ да отиде под контрола на незнайно кого – поне публично. А зад кулисите така смърди, че никой със сигурност не може да каже при КОЙ точно ще ходи енергото. Със сигурност е ясно едно – ще е при някой, който лесно ще бъде контролиран от тези, докарали ли ни до положението на съвременна рая.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com