Чимшир: Какво изисква и как да се грижим за него?

10945
Чимшир: Какво изисква и как да се грижим за него?
Снимка: iStock

Чимширът - престижен декоративен елемент в традиционните градини.

Когато се обсъждат българските възрожденски дворове, неизменно се появяват порти с чимшири. Грижливо отглеждани и обгрижвани от своите собственици, придават нотка на екзотика и престиж. Дори и днес чимширите често се засаждат в паркове и домашни градини. Те са високо ценени заради гъстата си, красива корона, лъскавите си листа и устойчивостта си на подрязване, което позволява да се поддържат дълго време в живи плетове с различна височина и дървесни форми.

Как да си отгледаме дърво на парите и да го накраме да цъфти

Родът чимшири обединява около 30 вида, произхождащи от Средиземноморието и Югоизточна Азия. Ботаническото име Buxus означава "гъст" на гръцки език, което се отнася до гъстотата на листата, които плътно покриват клонките. Най-често култивираният вечнозелен чимшир е Buxus sempervirens.

Как да се погрижим правилно за розите в градината през пролетта

Пролетта е подходящо време да се погрижите за розите в градината си, за да можете да се наслаждавате на тяхната красота и сладък аромат...

В естественото си местообитание то може да достигне височина от 10 м и възраст от 800 години. През годините от него са създадени много форми и сортове. Високите, компактни форми могат да се използват за създаване на жив плет и големи фигури, докато сортовете джуджета се използват за разделяне на линиите на пътеките и лехите. 

Чимширът - подходяща за жив плет

Чимширът за жив плет няма претенции към почвата и светлината. Ако се засади на слънчево място, тя ще расте буйно. Въпреки това ще се справя добре и на частична сянка. Неопитните градинари трябва да знаят, че тези храсти издържат на пресаждане на всякаква възраст и че смяната на мястото няма да им навреди изобщо. Когато се използват като жив плет, обичайната практика е да се засаждат в един ред. Ако обаче искате бързо да създадете гъста и дебела ограда като стена, засадете два реда шахматно разположени растения. По-високите видове трябва да се засаждат на разстояние 35-45 см един от друг, а джуджетата - по-гъсто. 

Цветята които обричат на самота собствениците

Подрязване с лозарски ножици

Как да отгледаме здрава и красива туя

Съществуват шест вида вечнозелени растения, две от които произхождат от Северна Америка, а четири - от Източна Азия. Това са източният ...

За да поддържате оградите и бордюрите с чимшири красиви и компактни, подрязвайте короната на всеки шест седмици от май до август. Отрязаните клони с дължина до 10 см могат да се вкоренят, за да се получат голям брой фиданки. Вкореняването трябва да се извършва в специален студен парник или директно в сенчеста леха в градината, която винаги трябва да е леко влажна. За съжаление вкореняването става много бавно и може да отнеме до една година.

През първата година след засаждането подрежете дръвчето само веднъж до 1/3 до 1/2 от височината му, за да може от основата да израснат много клони; от втората година нататък подрязвайте няколко пъти през лятото, за да сгъстите короната и да ѝ придадете желаната форма.

Подходяща височина на живия плет: 15-50 cm.

Брой растения на метър: 6-15.

Време за засаждане: от около април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com