Числата показват, че Виктор Орбан съсипа икономически Унгария

7175
Числата показват, че Виктор Орбан съсипа икономически Унгария
Снимка: Getty Images

Унгария се готви за инфлационен шок, след като правителството на Виктор Орбан премахна тавана върху цените на горивата. Страната е с втората най-висока годишна инфлация към ноември 2022 в ЕС – малко след Литва, в челните места е и за целия континент.

Инфлацията в Унгария нарасна до 22,5% миналия месец, което е най-високата стойност от август 1996, според данни от Trading Economics. През октомври тя беше 21,1%. Увеличили са се цените най-вече на храни, електричество, газ и горива.

Германия и Франция искат отстъпка за Орбан - ЕС да замрази по-малко пари за Унгария

Министрите на финансите и на икономиката от страните членки на ЕС се събират днес в Брюксел и се очаква да гласуват предложението на Ев...

Само Литва (22,9%), Украйна (26,6% към октомври), Молдова (34,6% към октомври) и Турция (84,4% към ноември) са с по-висока инфлация в Европа.

Унгарският премиер Виктор Орбан обоснова решението за премахване на ценовия таван на горивата с това, че ЕС въведе ограничение за руския петрол от 60 долара за барел, а от 5 декември влезе в сила и ембаргото за вноса на нефт от Руската федерация. Само че Будапеща има дерогация до края на 2024 г. и продължава да получава руски петрол по тръбопровода „Дружба“ – т.е. таванът на ЕС няма да влияе на Унгария още две години.

Страната все пак има известни проблеми с горивата, тъй като унгарската компания MOL държи голяма част от производството си в Словакия: Забраната за търговия с бензин и дизел в ЕС опари Унгария и Словакия

Правителството на Орбан обаче премахна ценовия таван за горивата във вторник тази седмица, като се позова на липсата на внос и паническото купуване, довело до недостиг на горива в цялата страна през последните дни. Това, според петролната и газова компания MOL, е допринесло за една "критична ситуация". Орбан каза, че премахва ограничението, наложено преди година, незабавно и по препоръка на MOL. После добави, че ще отнеме свръхпечалбата на петролната компания.

Таванът трябваше да бъде премахнат през декември. Чуждестранните играчи на пазара намалиха доставките на горива за Унгария, след като преди година правителството ограничи цената на бензина и дизела на 480 форинта (1,22 долара) за литър, като част от мерките на Орбан за защита на домакинствата в навечерието на парламентарните избори през април 2022 г. Неговата партия ги спечели с огромна преднина. През юли на кабинета му се наложи да стесни обхвата на допустимост и оттогава таванът на цените на горивата се прилага за водачите на лични и селскостопански превозни средства, както и на таксита.

Орбан: Унгария остава против глобалния минимален корпоративен данък

Унгария продължава да се противопоставя на налагането на глобален минимален корпоративен данък. Това заяви премиерът Виктор Орбан пред ...

Цената на бензина сега ще се повиши до около 640 форинта за литър (1,62 долара), а цената на дизела ще бъде 699 форинта (1,77 долара), пише „Ройтерс“.

MOL е започнала да увеличава преработката на суров петрол в рафинерията си на река Дунав. Изпълнителният директор Жолт Хернади каза също, че MOL трябва да се подготви за февруари, когато забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти ще доведе до намаляване на доставките на дизелово гориво в Европа – отново без да споменава унгарската дерогация.

Факт е обаче, че инфлацията ще продължи да расте. За това предупреди гуверньорът на Националната банка на Унгария – Йорги Матолши, цитиран от „Ройтерс“. В понеделник той заяви, че следващата година инфлацията може да е между 15 и 18%. Матолши, който в миналото рядко е критикувал Орбан, сега влезе в режим на атака срещу министър-председателя и се обяви срещу тавана на горивата и основните храни.

"Ние, от Националната банка на Унгария, предупредихме, че правителствената стратегия за управление на кризата през последната половин година е погрешна", каза Матолчи. Той заяви, че пределните цени са накарали търговците на дребно да повишат цените на други продукти, които не са с таван, а това е увеличило инфлацията с 3-4 %. Позова се и на тавана на цените на горивата, който е насърчил хората да потребяват повече въпреки енергийната криза, като каза, че това е "абсурдно". Продажбите на горива са скочили с 19,7% на годишна база през октомври.

В края на ноември Националната банка на Унгария остави основния си лихвен процент непроменен на 13% и обеща да поддържа строги парични условия за "продължителен период", като инфлацията ще започне да намалява по-значително едва от средата на 2023 г. От Централната банка обявиха през септември, че средната инфлация за страната през 2022 г. се очаква да е между 13,5 и 14,5%. „Инфлацията е нашият враг номер едно“, заяви Матолчи, цитирайки настоящата цифра от 22,5%.

Подоляк за Орбан: Кървавите войни започват, когато малки лидери се размечтаят за велики империи

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, нарече Виктор Орбан „малък лидер“, който меч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com