Чобанов сподели 2 причини извън СО за малкото детски градини

1282
Чобанов сподели 2 причини извън СО за малкото детски градини
Снимка: БГНЕС

Заместник-кмета по образование на София Тодор Чобанов не за първи път насочва проблема за недостига на места в детските градини извън отговорността на Столична община. В края на 2018 година той обяви, че дори се спекулира с броя на недостига на места.

Сега Тодор Чобанов посочи, че "централният проблем пред строителството на нови детски градини е неналичността на терени с подходящо отреждане. Всяка градина има т.нар. административна фасада, т.е. тя има един фронт, който се използва единствено за влизане и излизане и при него важат същите тези изисквания за отстояния, които важат за целия обем. Тук се намалява възможността за използване на терена пълноценно."

Тодор Чобанов даде директор на столична градина на прокурор

Столичната община ще обжалва на всички инстанции решението на съда, с което върна на работа уволнената директорка на 164-та детска град...

Той добави, че другият голям проблем е изкуственото разделение на помещенията и даде за пример спалните помещения, които са твърде големи, а същевременно децата в тях ще изкарват не повече от 1-2 часа на ден. Чобанов коментира и широките коридорите, които изисква наредбата. Това води до намаляване на пространствата на основните помещения.

Чобанов отправи критика и по отношение на външните отстояния, които „изяждат“ възможността да се строят големи и просторни помещения.

"Апелирам към колегите от НАГ да изработят предложения за оптимизация на подзаконовия норматив, за да можем в следващите проекти , които предстои да се изработват да се намерят по-гъвкави решения, които в по-голяма степен използват терените", подчерта той след обявяването на победителя в конкурса на общината за изготвяне на инвестиционен проект за нова детска градина в кв. "Горна баня" и добави, че държи на тези скатни покриви да се поставят соларни панели, които ще подсигурят топлата вода в градината.

Главният архитект на София Здравко Здравков изрази надежда новата градина в Горна баня да стане факт колкото се може по-бързо, предаде БГНЕС.

Чобанов планира да превърне Царските конюшни в музей

"Това, че сделката за "Царските конюшни" падна на първа инстанция в съда, е много добре, защото земята под знаковия обект се връща в ръ...

"Стъпките оттук насетне са следните. Журито ще обяви резултата от класирането. Има възможност по закон да бъде обжалвана процедурата. След като изтече 10 дневният срок за обжалване пред КЗК и ако няма обжалване, ще поканим класираният на първо място колектив за сключване на договор за възлагане на работен проект в следваща фаза", обясни Здравков и изрази надежда тази детска градина да стане факт в скоро време.

Бъдещата детска градина ще има 2 яслени групи с по 20 деца и 4 градински с по 25 деца. Те ще бъдат настанени в три двуетажни къщички, които са със стъклени фасади. Пред всяка една от тях има площадки като в единия край на дворното място е заложено и изграждането на спортно игрище. Градината ще разполага и с физкултурен салон. Детското заведение в Горна баня ще бъде заключено в карето от улиците „Никола Милев“, „Перуника“ и „Синьото езеро“ и ще се намира в близост до бъдещата метростанция в квартала.

Прогнозната цена за реализирането на проекта ще струва на общината 1 576 495 лв. без ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София