Чувствате се уморени след пиенето на кафе - ето каква е причината

3532

Кафето е ободряваща напитка. Консумацията му повишава енергията и тонуса. Но въпреки това, някои хора чувстват умора след като изпият чаша кафе.

Ако и вие сте сред тях и забелязвате спад в енергичността след пиенето на кафе, със сигурност ще ви е интересно да разберете каква е причината за това. Неврологът д-р Александра Алехина обяснява на какво се дължи умората след консумация на тази напитка.

4 причини пиенето на кафе да причинява умора 

1. Консумация на твърде много кафе

Тези, които пият повече от три чаши кафе или други тонизиращи напитки с кофеин, са по-склонни да развият пристрастеност, според специалиста. С течение на времето тези хора спират да усещат прилива на енергия, който кафето им в давал някога. В допълнение, голямото количество от тази напитка може да доведе до често уриниране. В резултат на това тялото се дехидратира, което може да допринесе за чувство на слабост, замаяност и умора.

Лекар разкри какво се случва с костите ни, ако всеки ден пием кафе

2. Натрупване на кофеин в рецепторите

Кофеинът се свързва с така наречените аденозинови рецептори в мозъка. Те произвеждат аденозин, който ни кара да се чувстваме уморени, а пиенето на кафе потиска този ефект. Но известно време след консумацията на напитката може да почувстваме влиянието на аденозина, който продължава да се освобождава и натрупва - в този случай чувството на умора и загуба на енергия може да бъде много силно.

3. Консумацията на кафе със захар

Много хора имат навика да пият кафето подсладено, което води до скок в нивата на кръвната захар. След консумацията на подсладената кофеинова напитка се наблюдава рязък спад в нивата на кръвната захар. Това провокира усещане за умора, което става още по-силно изразено.

4. Чувствителност към кофеин

Поради генетични особености тялото на някои хора бавно метаболизира кофеина - това прави ефекта му по-изразен. В такива случаи може да настъпи интензивно освобождаване на адреналин, което води до ускорен пулс, главоболие, нервност, безсъние. В резултат на това се появява умора.

Какво ще се случи с кръвта ни, ако всеки ден пием кафе?

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не може да се използва като заместител на мнението на специалист!


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Учени: Храната, която всички...
Лекар: Това са най-важните витамини...
Учени: Тази билка се бори с тревожността...
Лекар: Откажете се от тези храни...
6 храни, които е най-добре да ядете...
Учени: Чесънът е като отрова за...
Кардиолог разкри по колко месо...
Чай от джинджифил - как е правилно...
Кой задължително трябва да пие...
Лекар разкри защо на ден трябва...
Лекар разкри защо НЕ трябва да...
Кой трябва да яде по 1 портокал...

Последни новини