ЦИК: 40 машини в цялата страна не работят

1087
ЦИК: 40 машини в цялата страна не работят
Снимка: БГНЕС

Общо 40 машини в цялата страна не работят. Има секции в страната, в които машините са дефектирали и се преминава изцяло на хартиено гласуване, съобщиха от ЦИК.

"За 16 машини получихме информация във вчерашния ден при диагностиката на машините. Останалите са в днешния ден. Основно проблемите са, че изобщо не стартира машината. В един случай имаме липса на карти, в други случаи картите на сработват. Общо взето това са проблемите. В тези секции се продължава в момента само с хартиени бюлетини", каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНР. 

ЦИК: В пет РИК-а имаше машини, които изкарваха празни бюлетини

“Имаме сигнали, че в пет РИК-а има машини, които са изкарвали празни бюлетини или много къси бюлетини, които не са показвали вота...

Има места, където са се появили само бели бюлетини от машината и комисиите са дали възможност да се гласува повторно. "Комисиите са си съставили протокол за тези ситуации, така че в края на изборния ден, когато преброяват гласовете – те се установяват с преброяване и на машинните бюлетини – ще се отрази това обстоятелство, за да могат контролите да бъдат удовлетворени. В случая, СИК е действала правилно. И в други такива случаи - имахме едно обаждане за машина, която е отпечатала много къса бюлетина и не се вижда как е гласувал избирателят – там също са дали указания да му се даде възможност втори път да гласува. На места не е дадена възможност - на две или три места - на избирателя да гласува втори път, но препоръката на ЦИК е в такива случаи да се даде възможност на избирателя да гласува още веднъж като бъде съставен протокол и бъде отразено това обстоятелство", обясни тя.

На бюлетината от машината трябва да се поставя печат, припомнят от ЦИК."Получихме доста обаждания, че на бюлетините от машините не се поставят печати. Трябва да поставят секционните комисии един печат, след като бъде отпечатана бюлетината за машинно гласуване и преди пускането в кутията. Искам да обърна внимание на обстоятелството, че машинните бюлетини са винаги действителни. Дори да се пуснати в кутията машинни бюлетини без печат, те също ще бъдат действителни, но все пак трябва да се изпълнява законът. Нека да поставят секционните комисии печат върху машинните бюлетини", каза още Матева. 

Все още сигналите за нарушения са малко и сред тях няма такива за сериозни нарушения, отчитат от ЦИК. "Някъде 8 или 9. Три от тях са за проблеми извън страната - за неявили се членове на СИК - така че са насочени към бюрото, което се занимава с гласуване извън страната. Взехме решение да започне работа комисията като съответно заместник-председателите станат председатели, както е обичайно. Има няколко сигнала за страната, но са изпратени до съответните РИК по компетентност, тъй като касаят гласуване в конкретни секции", коментира говорителят на комисията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика