НА ЖИВОВойната в Украйна

ЦИК окончателно посочи коя партия колко депутати има в 48-мия парламент

2845

Централната избирателна комисия обяви официално резултатите и разпределението на мандатите от предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Малко над 2.6 млн. гласоподаватели са участвали в предсрочния вот, като 87 000 от тях са посочили, че не подкрепят никого.

Коалиция ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в 48-ото Народно събрание - 67. Но броят им е наполовина по-малък от нужните 121 гласа за парламентарно мнозинство и сформиране на самостоятелно управление.

Втори е "Продължаваме промяната" с 53 мандата. Следват ДПС, която ще има 36 депутати. Четвърта политическа сила е "Възраждане" с 27 мандата, следва БСП за България с 25. "Демократична България" ще имат 20 депутати, а "Български възход" - 12.

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-ия парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври. След като ЦИК обяви разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати. След като всичко вече е уточнено, президентът Румен Радев може да свика първата сесия на парламента, като се очаква това да се случи в края на следващата седмица.

Окончателни резултати: Ето кои партии влизат в 48-ото Народно събрание

 

Окончателни резултати: Ето кои партии влизат в 48-ото Народно събрание

Седем партии влизат в 48-ото Народно събрание. Това показват данните от 100% обработени протоколи. На първо място са ГЕРБ-СДС с 25,33%...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Радев след блокирането ни за Шенген:...
Кирил Петков: България заслужава...
Румен Радев ще участва на срещата...
Трифон Панчев: Първанов, Дончева...
Обрат: Избирателен район "Чужбина"...
Глас от БСП: Конспирация е, че...
Ивайло Мирчев: Вместо да припкаме...
Деница Сачева: Няма притеснение...
ГЕРБ ще предложи Десислава Атанасова...
Служебният кабинет одобри прилагането...
Кузман Илиев с прогноза: Накрая...
Гешев: ПП и ДБ отново не са чели...

Последни новини