COVID-19 може да доведе до внезапна загуба на слуха - как и защо?

2714
COVID-19 може да доведе до внезапна загуба на слуха - как и защо?
Снимка: iStock

"Всеки ден пациенти с доказана или суспектна (б.а. - съмнителна) за COVID-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. COVID-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове". Това посочва доц. д-р Тодор Попов в интервю за кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавируса.

Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София и част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

По думите му - засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаляване на слуха, a често пъти и с високочестотен шум. „Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават и при деца. По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха, добавянето на допълнително усложнение вследствие на коронавирусната инфекция би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

Ваксините срещу COVID-19 категорично са достижение на човешката цивилизация, подчертава доц. Попов. „Има два варианта – да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните“, казва той.

„За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от „оградите“ на нашето собствено съзнание“, смята доц. д-р Тодор Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com