Цветан Василев: Бойко Борисов е минало, а ГЕРБ са обречени на политическа изолация (ВИДЕО)

55704

Специален гост в "Студио Actualno" беше банкерът Цветан Василев, който включихме по Skype от Сърбия, и с когото разговаряхме за актуалната политическа обстановка в страната, законът „Магнитски“, има ли риск за банковата ни система, делото КТБ и още куп важни теми.

- Нека започнем този разговор с актуалната политическа обстановка. Вярвам, че следите случващото се в страната. Смятате ли, че БСП ще успеят да сформират кабинет или вървим стремглаво към трети парламентарни избори за тази година? Какви са прогнозите Ви, има ли шанс ГЕРБ отново да вземат властта?

Че вървим към трети предсрочни избори стана ясно още с начина, по който партията на Слави Трифонов анонсира своите правителства 1 и 2, както и с отношението и липсата на каквато и да било коалиционна култура, показана от тази партия. Едва ли някой е имал съмнение, че след като ГЕРБ е в изолация, трети мандат, даден на която и да е партия в парламента, ще доведе до успешно правителство.

С тези си ходове партията на Слави Трифонов обслужи задкулисието, отмести фокуса от най-важните проблеми на дневния ред на обществото и ги подмени с дискусии по отношение на качествата на премиери, кандидат-премиери и прочие и прочие.

Това, че ГЕРБ може да победи на следващите предсрочни парламентарни избори обаче не означава, че ГЕРБ ще се върне във властта. За мен ГЕРБ е обречен на политическа изолация, а Бойко Борисов е минало.

- Служебните министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев могат ли да бъдат новата алтернатива? Смятате ли, че ще сформират нов политически проект или пък ще се присъединят към Демократична България, каквито са прогнозите на социолозите?

Аз не смятам, че Кирил Петков и Асен Василев ще имат време да формират нов политически проект до следващите извънредни избори, което не означава, че няма да опитат междувременно. Смятам, че ако тръгнат в тази посока, със сигурност няма да е стъпка към присъединяване към „Да, България“. По-скоро би бил политически проект с център президента и вероятно ще цели да отнеме голямата част от гласовете на избирателите на Слави Трифонов.

Моята прогноза е отново положение „цугцванг“ след следващите парламентарни избори, освен ако не се стигне до някакъв абсолютно необясним компромис, който в една или друга насока може да предизвика и нови улични протести.

- Очевидно вървим по стъпките на Белгия, която година и половина беше без парламент, но се справяше не зле. Къде обаче ще бъде мястото на „Има такъв народ“ (ИТН), много хора ги видяха като спасение, вие как гледате на тях? И как ще коментирате слуховете, че партията на Трифонов има задкулисна игра с участието на ДПС?

Аз смятам, че служебното правителство на България в никакъв случай не се справя по-лошо от редовното правителство на Борисов. Мантрата, че без Борисов не може да има работещо правителство беше опровергана.

Големият проблем не е в липсата на постоянно правителство, а в липсата на работещ парламент, защото в работещия парламент са кодирани определени много важни процеси, които би трябвало да настъпят, резултиращи в промени на закони, които да доведат до махане на мафията и задкулисието най-вече от съдебната система.

Мисля, че от партията на Слави Трифонов ще има голям отлив, не бих искал да се ангажирам с конкретни числови измерения, защото това не би било сериозно, но смятам, че те първо няма да бъдат първа политическа сила и второ ще имат резултат под 20%. Поради тази причина онези, които се чувстват разочаровани и подведени естествено ще търсят нов политически субект. Но аз не вярвам, че преобладаващата част ще се насочат директно към „Да, България“ или формацията на Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. Затова смятам, че има място за нов политически проект в центъра с ярко изразени лидери, такива каквито се лансират в момента като Кирил Петков и Асен Василев.

Що се отнася до дългата ръка на ДПС недвусмислено казах, че виждам познати лица там. Няма смисъл да казвам кои са, те си знаят. Мисля че след цялото поведение на партията на Трифонов след изборите на 11 юли те само потвърдиха не просто съмненията, а очевидно доказаните факти за връзки.

Говори се и за особено близки отношения между Слави Трифонов и Сотир Цацаров, от тази група беше и широко дискутирания Петър Илиев, даже дискутиран за вероятен кандидат за премиер, така че нищо случайно няма в това.

Ако ДПС е формация на Държавна сигурност (ДС), то и марионетките във върхушката са всъщност под контрола на ДС. Дългата ръка е ясна. Вече ви казах за близките отношения между Цацаров и Слави Трифонов. Цацаров е еднозначно подчинен на това задкулисие.

Публична тайна е, че Светлозар Лазаров е бил доста чест гост в офисите на телевизията на Слави Трифонов и че чрез него са редени не малка част от листите на ИТН. На Великден пък се появи една снимка, на Стоян Денчев с Ива Митева в храм "Александър Невски" и това не мисля че е случайно. Знаци колкото поискате. Плюс номинираните за премиери, пък и ако щете и начинът на комуникация с останалите политически сили, който очевидно целеше да няма фокус върху другия дневен ред – Гешев, ВСС, специализираното правосъдие и прочие.

След удара по Пеевски, който си беше айсбергът, тяхното грозно лице, задкулисието в момента не е в атака, а е в отбранителна позиция. И неговата единствена цел е да амортизира и ограничи щетите върху самите себе си. Пеевски е жертван, разбира се, ще се опитат да го потулят, прикрият, за да не започне разплитане на чорапа. Но разплитането на чорапа не върви само от България, има разследвания срещу Пеевски в редица европейски държави, които да доведат до това, което всички знаем – че той е бил касата на задкулисието, през него са минавали рекета и корупцията и са достигали до политици, магистрати и прочие.

- Звездата на Васил Божков залезе ли от политическата сцена? Какви са отношенията Ви с него? В едно интервю като коментар за Вас Божков каза цитирам: „Човекът го унищожиха, подобно на мен, но той явно имаше по-слаби съпротивителни сили“. Как ще отговорите на това? Прав ли е?

Аз не знам кога е изгрявала звездата на Божков, той заяви политически проект, според мен той беше обречен от самото начало по ред съображения, главно заради народопсихологията, отношението към богатите от страна на българите и прочее и прочее, така че едва ли проектът му ще има особен успех.

Аз не смятам, че Божков е смачкан по подобен начин като мен. Кои са разликите? - Само че сега да се сравняваме кой е с по-големи съпротивителни сили не смятам, че е уместно. Аз не смятам, че съм унищожен, напротив през цялото това време съм работил активно за дискредитацията на мафиотския модел на Пеевски и Борисов в България и смятам, че имам и съществен принос в номинирането и поставянето на Пеевски в листата на Министерство на финансите на Щатите.

Цветан Василев: Ще има голям отлив от партията на Слави Трифонов на следващите избори (ВИДЕО)

"Че вървим към 3-ти предсрочни избори стана ясно още с начина, по който партията на Слави Трифонов анонсира своите правителства 1 и 2, ...

- Като банкер и икономист какво мислите за влизането на България в еврозоната?

Влизането в еврозоната за мен е преекспонирано. То се лансира заради контрола върху банките. Европейска централна банка директно можела да рефинансира банките в случай на нужда. Аз мисля че макроикономически България не е подготвена за влизане в еврозоната. Освен това съм убеден, че голяма част от банките също не са готови.

Цялото интервю в Василев гледайте във видео файла.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю