Цветята ви са започнали да загиват? Сложете тази тор и ще се съживят

8013

Повечето хора знаят, че консумацията на яйца носи много ползи за здравето на човешкия организъм. Но дали това се отнася и за техните черупки? Разбира се, че е така. И макар че тези отпадъци често намират място в коша за боклук, те имат друго, далеч по-интересно приложение. Яйчните черупки съдържат ценни хранителни вещества, които подхранват почвата и насърчават растежа на цветята не само у дома, но и в градината. Ето как.

Тор от яйчни черупки

Яйчните черупки съдържат калций. Те помагат на растенията да развият силна клетъчна структура. Освен това служат като чудесно средство за предпазване на цветята, плодовете зеленчуците в градината от охлюви: острите ръбове на яйчните черупки причиняват дискомфорт на слузестите тела на мекотелите.

Необходими продукти:

4-5 яйчни черупки (за 1 цвете)

Начин на приложение:

Измийте и изсушете яйчните черупки на слънце. Смелете и прехвърлете в буркан с херметическо затваряне. Изсипете 1 супена лъжица в дупката, в която искате да засадите разсада, или я разпръснете около цветята, за да насърчите техния цъфтеж и растеж. Друг начин за употреба на яйчни черупки е като смесите част от тях с малко почва, преди да пресадите растенията.

Тор от яйчни черупки и английска сол

Джеф Гилман, автор на "The Truth About Garden Remedies", прави свой собствен експеримент, за да определи хранителните свойства на яйчните черупки. Той ги потапя във вода за едно денонощие. След това прецежда и изпраща течността в лаборатория за анализ. Резултатите от него показват, че водата съдържа 4 мл калий и калций, както и малки количества натрий, фосфор и магнезий.

Необходими продукти:

4 литра филтрирана вода

2 супени лъжици яйчни черупки

1 чаена лъжица епсомова (английска) сол

Опасни ли за здравето ли са домашните мезета и луканки? Отговорът ще ви изненада

Начин на приложение:

Измийте и изсушете яйчните черупки (не отстранявайте мембраните, тъй като те съдържат най-много хранителни вещества) на слънце за няколко часа. Натрошете и изсипете в стъклен буркан с херметическо затваряне. Напълнете тенджера с 4 литра вода. Добавете 2 супени лъжици яйчни черупки и 1 чаена лъжица английска сол. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 10-15 минути, след което премахнете. Прецедете и прехвърлете в стъклен буркан. Затворете и оставете на стайна температура за 24 часа. Използвайте, за да поливате или пръскате цветята веднъж месечно.

Тор от яйчни черупки, бананови кори и кафеена утайка

Комбинацията от яйчни черупки, бананови кори и кафеена утайка е богата на ценни хранителни вещества като калий, калций, фосфор и магнезий, които са необходими на растенията за стимулиране на растежа, както и подсилване на кореновата система.

Необходими продукти:

утайка от кафе

черупки от яйца

обелки от банан

Начин на приготвяне:

Измийте и изсушете яйчните черупки на слънце. Смелете и изсипете в стъклена купа. Използвайте дехидрататор, за да изсушите банановите кори. Оставете на стайна температура за 5-10 минути, след което поставете в блендер и смелете до получаване на прахообразна смес. Комбинирайте равни количества от всички съставки. Изсипете в буркан с херметическо затваряне и използвайте 1-2 пъти месечно, за да подхраните растенията.

Допълнителен съвет: Искате ли да разберете как да си направите разсад от яйчни черупки? Тук може да намерите повече информация относно тази тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

5 ефективни начина да се отървете...
Кога можем да изнесем цветята...
Кога и как най-добре да сеете петунии...
Мед и черупки от яйца - сместа,...
Защо хитрите домакини слагат...
Цветята, които трябва да засадите...
7 селски трика да засадите грах,...
Един пакет захар през зимата прави...
Ярките цветове са гарантирани...
Сложете орхидеята на това място...
Как да изберем правилното място...
Златни правила за богата реколта...

Последни новини