Д-р Цветан Ценков: За развитието на Видин е важно централната и местната власт да работят заедно

2696
Д-р Цветан Ценков: За развитието на Видин е важно централната и местната власт да работят заедно
Снимка: община Видин

Кметът на Видин проведе срещи с водачи на листи в 5-ти Видински многомандатен избирателен район. Инициативата за това е на д-р Ценков, който е убеден, че за да се развива нашата община е необходимо държавата да подкрепя местната власт. А ключова роля в този процес имат и народните представители. На отправените от кмета покани се отзоваха кандидати от три листи – ВМРО-БНД, ДПС и Коалиция ГЕРБ-СДС.

„Моята мечта като кмет е четиримата народни представители от нашия регион да бъдат хора, които ще помагат на местната власт. Защото през годините на прехода се нагледахме на конфронтации“, заяви кметът на Видин в началото на разговора с първия си събеседник – Димитър Чукарски, водач на листата на ПП ВМРО-БНД. Гостът благодари за поканата и отбеляза, че това показва желанието на местната управа да работи с всички политически сили. Той представи и една от идеите в програмата си – създаване на министерство за развитие на Северозапада: „Трябва акцентът да го насочим към този район – не да бъдем само едно транзитно шосе, по което минават камиони, а място, където хората искат да дойдат“.

Развитието на земеделието и в частност на зеленчукопроизводството, създаването на международна зеленчукова борса във Видин и привличане на инвеститори за създаване на консервна фабрика – това бяха част от темите в разговора. Представителят на ВМРО посочи, че именно възраждането на земеделието и осигуряването на препитание на населението, както и гарантирането на сигурността на хората в малките населени места ще допринесат за решаване на най-големия проблем на Северозапада – демографския. Чукарски, който е председател на борда на директорите на „Ломско пиво“ също така изрази своята подкрепа за идеята на кмета за организиране на бирен фест в района на крепостта „Баба Вида“.

Кметът призова събеседника си да не разглежда изборите на 4 април като крайна цел: „Какъвто и да е изходът за Вас, надявам се, че ще продължите да работите за нашия край“.

Екологията, възможностите за използване на природните ресурси, „Зелената сделка“ и перспективите за газифициране на Видин бяха част от въпросите, по които кметът разговаря с представителите на листата на ДПС – водачът Станислав Анастасов, Светла Ангелова и Чавдар Славчов.

„Имаме конкретна идея – още преди да се свика първото заседание на 45-ото Народно събрание, да се направи един „сговор за развитие на Видин“, в който да влизат всички кметове от областта, народните представители, областният управител, бизнесът и гражданите, а защо не и митрополитът и районният мюфтия – хората, които са отговорни за духовното развитие. И този сговор да определя приоритетите, които ние в политическите партии да отстояваме“, сподели Станислав Анастасов. Той пое ангажимент, използвайки своите международни контакти, да съдейства за реализирането на значими инвестиции във Видин, така че Общината да се превърне в „икономически локомотив“ за развитието на областта.

Кметът представи усилията, които общинската администрация полага в сферата на „зелената“ енергия, както и намеренията за създаване на първото в България общинско енергийно дружество. Работи се и по подготовката за даване на концесия на минералните извори, като процесът е почти финализиран. Д-р Ценков призова Анастасов да остане верен приятел на Видин и да подкрепя усилията на общинското ръководство за развитието на новите технологии, както и за привличането на туристи и на инвеститори.

Станислав Анастасов увери, че ще е винаги насреща, за да съдейства на местната власт. Като доказателство връчи на кмета списък с конкретни ангажименти за развитието на Видин, под който са се подписали кандидатите от листата на ДПС в 5-ти многомандатен избирателен район.

Инфраструктурата, инвестициите и важните за развитието на Видин проекти – това бяха акцентите в разговора, който д-р Ценков проведе с Росица Кирова, водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 5-ти МИР – Видин. Най-ценният ресурс е времето, а Видин не може да си позволи да губи повече време, категорична беше Кирова. „Хората, които живеем във Видин, сме една голяма общност, която трябва да има обща цел. И тази цел трябва да бъде постигната с усилията на всички – и на онези, които са в Народното събрание, и на тези, които живеят тук“, сподели тя, като отбеляза, че няма как загубеното време и пропуснатите в годините назад възможности да бъдат върнати, но може да се постави началото и процесите да бъдат ускорени.

Без инфраструктура няма бъдеще за Видин, заяви Кирова и подчерта, че именно затова винаги е била последователна в поведението си и е работила за реализиране на най-важните за региона проекти – магистралния път и тунела под Петрохан. Осъществяването им е един от ангажиментите, които тя поема пред видинските граждани. „Ще съдействам в рамките на следващата година Министерски съвет да отпусне средства за възстановяване на Крайдунавския парк и на Катедралния храм „Свети Димитър“, който се нуждае от сериозен ремонт. По отношение на Алботинския манастир поемам ангажимент от страна на държавата да бъдат отпуснати средства, за да направим едно културно средище, което да запази и своята духовна същност. Друго мое намерение е да убедим Правителството, че на Община Видин са необходими средства за сондажи – за извеждане на минералната вода на повърхността, така че този ресурс да остане общински“, подчерта Росица Кирова.

„Без централната и местната власт да работят заедно, нищо не може да се случи. Трябва да престанем с това политизиране. На 4-ти гласуваме за личностите, които могат да правят регионална политика“, заяви на свой ред кметът на Видин. Той изрази надежда, че след 4 април ще се случи нещо, което не е ставало в досегашната демократична история – в следващия парламент да има четирима представители на Видин, които ще подкрепят усилията на местната власт. И пожела успех на всички, призова за честен вот и изрази надежда, че в неделя видинските граждани ще направят избор, с който желаната промяна да се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com