Д-р Дариткова облече народна носия за Тодоровден

4456
Д-р Дариткова облече народна носия за Тодоровден
Снимка: Анита Чолакова

Депутатът д-р Даниела Дариткова облече народна носия за Тодоровден. Тя бе гост на празника в родопското село Момчиловци, където на голям интерес се радваха и тазгодишните 23-ти поред конски кушии. С носия бе и зам.-кметът на Смолян по строителството инж. Марияна Цекова.

Стотици дойдоха да видят конните надбягвания и игри. Те станаха свидетели и на конкурса за най-атрактивна народна носия с награди в четири категории - женска, мъжка, детска и за цяло семейство, който се провежда за трети път.

Д-р Дариткова честити празника на имениците. Пожела на всички да бъдат благословени, здрави и щастливи.

Конни състезания ще се проведат по случай Тодоровден

По традиция на Тодоровден се провеждат конни състезания или кушии. Тази година празникът е на 24 февруари - първата събота на Великденс...

„Щастлива съм да бъда част от този празник вече години наред. Той е повод за радост и гордост, защото успяваме, спазвайки българските традиции, да бъдем истински патриоти. Горда съм, че няколко дни след честването на 145-тата годишнина от гибелта на Апостола успяваме да изпълним неговите завети - ние, българите, да сме равни на другите европейски народи. В момента България със своята история и настояще, е председател на Съвета на ЕС, а това ни дава основание за заслужена гордост. Дава ни надежда, че България ще пребъде - така, както спазваме традициите си. Така, както на границата между зимата и пролетта честваме празника конски Великден, който е сплел в себе си и религиозните, и езическите обичаи“, заяви народният представител.

Д-р Дариткова подчерта, че всички обединени ще вървим заедно напред и ще предадем тази традиция на децата си, за да може не само 23 години, а много по 23 години да се събираме и да се събират бъдещите поколения.

„Защото само така ще вървим напред със своята самобитност, със своята култура, с това, което носим истинско българско в сърцата си, за да пребъде България, да пребъде родният край!“, изтъкна тя.

Кметът на селото Сийка Суркова от сърце благодари на всички, които за трета година поддържат жив патриотичния дух в Момчиловци.

Празнуваме Тодоровден!

На 24 февруари празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъчен...

„Верни на традицията, положена преди 23 години, днес отново сме домакини на един колоритен празник, събрал традиция, култура и българщина. Здраво стъпили на корените си, облкохме народни носии с шевиците и гайтаните показваме любовта си към българското и родното място. Нека бъдем обединени в празник, делник, в добро и в беди така, както днес, за да пребъде Момчиловци“, заяви Суркова.

Председателят на дружеството на конярите Тодор Попсавов, който е сред основните организатори на конските кушии, получи за подарък издълбана на дърво максимата: „Хубав кон и хубава жена не са за сиромах човек“. За именния му ден го дариха и с паничка постни сарми – същите, за които се пее в песента „Торнал е Тодьо на гурбет да иде“.

А той благослови всички с думите: „Господ е с нас и ние сме с него!“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян