Д-р Росица Врабевска: Това, което ни отличава от другите частни училища, е нашият екип

21910
Д-р Росица Врабевска: Това, което ни отличава от другите частни училища, е нашият екип
Снимка: ЧСУ "Цар Симеон"

Готови ли са училищата за преминаване в изцяло онлайн среда на обучение? Какви са предизвикателствата пред учители, родители и ученици в сегашната ситуация? Какви са предимствата на частните училища? На тези въпроси пред Actualno.com отговаря д-р Росица Врабевска, управител на ЧСУ “Цар Симеон Велики”. В последните 20 години тя се занимава с научноизследователска дейност в областта на фармакологията. Завършила е медицина в МУ Пловдив, специализирала фармакология в Massachusetts College of Pharmacy, Бостън, САЩ. Също така, тя е Медицински Директор на „Comac Medical“ и член на Консултативния съвет на Фондация „Българска Памет“.

Д-р Врабевска, в сложната ситуация, в която се намираме в момента, един от най-големите потърпевши е сферата на образованието. Как се справя училище “Цар Симеон Велики” с новата нормалност?

Ние правим всичко възможно децата да не са потърпевши, да съхраним нормалното им детство, доколкото това е възможно. Започнахме с промените в училищната организация още от 1-ви септември, за да имат време децата да свикнат. Целта ни беше промените да са ефективни, но да не водят до стрес. Обозначихме местата за отдих - за всеки клас има отделна площадка за игра. Храненето в столовата се организира малко по-различно и на смени. Децата се научиха да почистват и дезинфекцират работното място и ръцете си, да спазват дистанция и т.н. При големите ученици от прогимназия и гимназия е малко по-лесно от логистична гледна точка, защото те всички учат през апликациите на Google и G Suite и факта, че не сменят класните стаи не им се отрази. Т.е. комуникацията и ученето в електронна среда е ежедневие за тях дори в присъствената форма. Остава, обаче, проблемът с приятелствата и живото общуване. Подкрепата на психолозите, учителите и родителите ще бъде ключова в следващите няколко месеца.

Какви са промените, които ви се наложи да направите в образователния процес в училището?

Нашето училище работи изцяло с G Suite вече трета година. Нямаме никакъв проблем с преподаване 1:1, т.е. във виртуална класна стая. Дневният режим от присъствената форма се запазва и в дистанционния вариант, с тази разлика, че коригираме продължителността на учебния час, за да не товарим децата със стоене пред екрана. Залагаме на проектната дейност и функционалната грамотност, на които наблягаме по време на електронното обучение. Например, учениците от 8-ми и 9-ти клас са разделени на отбори и всеки от тях трябва да подготви план и да осъществи кампания на английски език за събиране на средства за дадена кауза (напр. приют за животни) и после да представи резултатите пред училищната общност. И други подобни проекти, четене, рисуване, както и създаване на коледно настроение.

Онлайн обучението е изпитание за най-малките ученици и техните родители. Как се справя ЧСУ “Цар Симеон Велики” с тази ситуация?

По време на извънредното положение през пролетта се справихме много добре - организационно, часовете се провеждаха по програма, материалът се взе по план. Резултатите от изходните нива в края на учебната година и входните нива, в началото на тази година бяха доста близки.

Отбелязахме патронния празник на училището 11-ти май, както и 24-ти май виртуално, с много ученически видеа.

Но малките деца пострадаха много от изолацията, от липсата на достатъчно движение, на приятелствата и игрите.

Ние следим мнението на родителите, редовно изпращаме анкети и анализираме резултатите. Съобразяваме се максимално с техните препоръки.

Много се говори за ситуацията в училищата. Вие управлявате и две детски градини - какви са трудностите там?

При нас ситуацията е доста спокойна. Вложихме много средства и ежедневни усилия за превенция и ранно откриване на вируса, на почистване и дезинфекция (вкл. UV лампи, антигенни тестове за екипа и т.н.). Получаваме изключителна подкрепа от родителите. В началото на учебната година имаше трудности, свързани със самото свикване с новите правила, но в рамките на 1-2 седмици, нещата се канализираха.

Преди дни успяхте да организирате събитие по засаждане на дръвчета в с. Иваняне, като парите за него са събрани на миналогодишния коледен базар на учениците.Трудно ли се намира мотивация за такива инициативи в такова време?

Да, тази инициатива започна миналата година като коледна кауза. Децата направиха коледен базар, на който продаваха сувенири, изработени от тях. Събраха малко над 2000 лв. и ги дариха на Gorata.bg. И тъй като не можахме да засадим дръвчетата през пролетта, го направихме сега. През цялото време имахме пълна подкрепа от нашите родители - от участието в базара до самото засаждане. Също така, подкрепиха ни и партньори. Много сме благодарни на Община Банкя и Кметство Иваняне и по-специално на г-жа Евелина Янкова, кмет на селото. За съжаление, заради епидемиологичната обстановка се наложи да ограничим присъстващите до под 30 човека. Затова г-жа Янкова се ангажира и организира допълнително засаждане на останалите дървета малко по-късно. Надяваме се, че паркът на село Иваняне ще бъде много по-красив с тези нови 40 липи.

Планирате ли да подкрепите нова кауза?

Да, разбира се. Следващата ни кауза са бездомните кучета и по-конкретно приютът ARS - Animal Rescue Sofia. Планирахме да започнем кампанията с отбелязване на Деня на домашния любимец, 30 ноември, като посетим приюта с децата и помогнем на работещите там. За съжаление, отново епидемиологичната обстановка в страната не позволява това да се случи. Най-вероятно ще отменим и коледния базар. Но със сигурност ще наваксаме напролет и ще работим за каузата, когато това е възможно да стане на живо.

Наскоро обявихте прием на ученици за следващата учебна година - 2021/2022 г. С какво ЧСУ “Цар Симеон Велики” се различава от другите частни училища?

Да, разбира се, приемът за следващата учебна година е отворен. В прогимназия за 5-ти клас ще имаме две специализирани паралелки - по предприемачество и по природни науки. Нашите авторски програми са разработени от водещи специалисти, университетски преподаватели, както и от хора, които имат опит в чужбина. Базирани са на ПБО - проектно- и проблемно-базирано обучение, използване на G Suite и апликации на Google. Ние вече втора година апробираме тези програми, работим по европейски проекти с партньори. Затова успяхме да защитим тяхната иновативност и да докажем ефективността им. Сигурни сме, че успешно ще градим млади таланти в тези области.

Това, което ни отличава от другите училища е нашият екип. Родителите проверяват децата си на личности с утвърдени способности и личностни качества. Всеки учител при нас е избран, защото е припознал нашите ценности и принципи и е преминал през наблюдение и продължително обучение. Контролна дейност, менторство, коучинг и подкрепа са начините да стиковаме екипа и да осигурим високо ниво на преподаване и грижа за децата.

И може би сме едно от малкото училища, в което учениците редовно оценяват учителите си. Използваме анкетата “7с” - международно призната и валидирана анкета за способностите на учителя да подкрепя, стимулира и дава знания на учениците. Правим я два-три пъти годишно във всички класове и предмети и резултатите са впечатляващи.

Днес открихте Център за обучение “Цар Симеон Велики”, една нова ваша инициатива. Как се роди идеята и какво ново ще донесе центърът?

Идеята за създаването на Центъра е да се впише в нишови дейности, за които смятаме, че няма адекватна подкрепа. На първо място това е обучението на нашите учители. Въпреки че на пазара има стотици центрове за повишаване квалификацията на учителите, ние виждаме, че качественото, ефективно и смислено обучение все още липсва. Другият ни фокус са специалните деца. Ние имаме много добър екип за личностно развитие, който се грижи за деца със специални образователни потребности или с различни дефицити. При нас идват много родители, които имат нужда от допълнителна подкрепа за децата си и виждаме, че в София трябва да има повече подобни места. Затова решихме да развием тази дейност като съпътстваща към училищната, за да осигурим грижа за деца, които не могат да прекарват цял ден в клас, но имат нужда от някаква степен на социализация, комбинирана с индивидуална грижа за развиване на уменията и способностите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com