Да се сбогуваме с високото кръвно в ДОМАШНИ УСЛОВИЯ - ето супер хитрини в битката срещу него

18242
Да се сбогуваме с високото кръвно в ДОМАШНИ УСЛОВИЯ - ето супер хитрини в битката срещу него

Близкото до високата граница кръвно налягане не непременно манифестира симптомите си. И нерядко си нямаме идея, че сме поставени на изпитание от него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишените му стойности и стават жертви на много кофти усещания. Но е документирано, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Медицинските лица при всеки случай ни предписват да го държим под око внимателно, но в ежедневието по принцип не се получава по този начин - обикновено като се чувстваш отлично, не предполагаш, че може да се окажеш с проблем със кръвното налягане. 

Да си с високо кръвно обаче рядко е нещо чак толкова страшно.Повечето причини за повишено кръвно налягане идват от ситуации, които всеки забелязва в начина си на живот. По-сериозните фактори са по-голямо тегло, занулена физическа активност, прекалено калорийна диета, кутия и отгоре цигари на ден, ежедневни прекалявания с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, струпване на хронични болести и в определени случаи генетична обусловеност. Няма лошо като се надрасне 42 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от вида, които правят кризи не толкова често. Сред които и да сте обаче е уместно да разбирате кои са скритите тайни, които ще ви асистират да понижите кръвното четвърт до половин час. И то докато сте у дома. Тези хитрини не решават проблема с докторската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-ранния миг. Добре е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те от изумителна стойност за организма при голям брой здравни беди.

 Айрянът с канела е класика

Канелата ,това чудо на природата, е  прекрасна и приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от страшно полезни за физическото ви състояние лечебни качества. Стяга добре нервите и доказано има благоприятстващ кръвното налягане. Ето за какво става дума. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Подобна приятна смес работи почти веднага.

• Естественият пазител

В народната традиция, чесънът е известен с толкова много предимства, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е познат като един от най-класическите натурални антибиотици. Редуцира високото кръвно, номер едно е в борбата с лошия холестерол. Ако не ви се консумира под формата на скилидка, може да заложите на малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. При всеки случай обаче е хубаво да е суров. 

• Интересен трик

Съществува един популярен трик, който е добре да прибавите към съкровищницата. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това действие се прилага 5-10 пъти за всяко ухо. Още една ключова точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. В тази точка е хубаво да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е абсолютен титуляр в битката против високото кръвно налягане, това непременно е отварата от каркаде. Това е един от изумителните домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още голям набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на нервите, има и ролята на антидепресант. Освен това дава енергия на имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Опитайте този тип дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова първо се опитайте да се отпуснете повече. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте в този долен праг за нови четири секунди. И повтаряйте техниката. Изпълнявайте дихателното упражнение 4-5 минути, а може и повече. Така се засилва притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Студен компрес с хладка вода

Тук са популярни два варианта, които да вкарате в употреба. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за няколко минути и може да усетите добър ефект. Другата често препоръчвана тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладка. 

• Ментата помага

Ментовият чай е лек за нервите, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той значително може да редуцира кръвното и благодарение на ролята му да усетите радикално облекчение.

• Най-добрият масаж

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви отдели време за масаж. Важните места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Знаехте ли тази рецепта?

Опитайте нещо свръх полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с една или две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Консумираме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

За финал

Всичко събрано до този момент върши безотказно действаща работа в напечените ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да хвърлите едно око на този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще се увенчае с напредък в сражението с високото кръвно. 

- Изпълнявайте физически упражнения редовно. Спокойни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отдайте се поне 30-40 минути на ден за тези физически занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Изобщо се вгледайте в диетата си, научете кое ви е проблем за здравето и го заличете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната в повечето случаи е пресолена. Приготвайте нещо за хапване у дома. 

- Няма защо да спестяваме факта, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е само бира на ден или чаша вино. Ако се качита над тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-6 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Завишеният стрес е един от класическите фактори. Поставете си задачата да го намалите и да отделяте време за вас самите, за да сте уравновесени. 

 

Послушайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com