НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Дадоха „зелена светлина“ на проекта за „Античен форум на Филипопол“ в Пловдив

1492

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е издал положително становище и е съгласувал документацията за проекта „Античен форум на Филипопол – изток и юг“. Дългоочакваната добра новина пристигна днес, навръх празничния Никулден, съобщиха от местната администрация. 

Това е и най-важната част от процедурата за благоустрояване, консервация, реставрация и социализация на археологическата зона между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „Цар Борис III Обединител“. Проектът е съгласуван вече и с всички други инстанции – ВиК, EVN и пожарната, съобщиха от местната администрация.

От Общинския съвет се очаква да одобри нужните средства, за да стартира обществена поръчка за реализация на проекта.  

Договорът за проектиране на инвестиционна инициатива е подписан през 2020 г. Проектът бил изготвен и внесен за разглеждане в НИНКН през месец август, а на 2-ри септември бил публично представен на площад „Централен“ от проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД – София.

„В резултат на отлично свършената работа съгласуването от страна на НИНКН И МК е факт, а положителното становище е важна стъпка към завършването на едно от най-красивите и интересни пространства в Пловдив, допълвайки експонираната археология на пл. „Централен“ и реставрирания вече Форум „Север“ и Форум „Запад“ с Одеон, част от Агората на Филипопол. На практика площад „Централен” ще бъде завършен в цялост и ще разкрие пълната си красота и нова визия“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

По думите на кмета Здравко Димитров инвестициите в културата продължават да утвърждават Пловдив като предпочитана дестинация за туризъм, а с този проект ще се оформи един уникален по рода си античен комплекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Пловдив

Нормализира се движението на...
Здравко Димитров: Ако подам оставка,...
Здравко Димитров обяви, че напуска...
Избраха шефовете на ВиК в Пловдив,...
Трима студенти от Пловдивския...
В Пловдив ще се състои семинар...
Иновация в Стамболийски: Вече...
Кръщават алея и учредяват годишна...
Затвори магазин в Пловдив заради...
Кметът на Карлово увери, че въпреки...
Община Стамболийски ще кандидатства...
Разпределиха климатиците за...

Последни новини