Webground

Още спорт

Дафовска: И преди 20 години, и сега е героизъм за малка и бедна държава да изкара олимпийски шампион

1163
И сега, и преди 20 години за малка и бедна държава е героизъм да изкара олимпийски шампион, заяви Екатерина Дафовска пред журналисти в Чепеларе.

Днес, 9 февруари, там отбелязаха кръглата 20-годишнина от завоювания в Нагано през 1998 г. златен медал в състезанието по т.нар. класически биатлон - 15 километра индивидуално. А денят ѝ бе много напрегнат, защото медийното внимание към нея бе неспирно. Сутринта е била на Мечи чал, където се провеждаха детските състезания. На видеостена в центъра на Чепеларе бе предавано пряко откриването на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Утре и Катя Дафовска заминава за Южна Корея.

Казва, че незабравим спомен за нея ще останат най-важните моменти от Нагано – да се качи на най-високата стълбичка, да чуе химна на България.

„С отбора от Нагано сме се събирали през годините. Миналата и по-миналата година правихме такива "ветерански" сбирки, но сега празникът е хубав, така че още по-добро е събирането. От Нагано чакаме всички, и треньорите“, допълни шампионката пред кореспондент на Actualno.com. Тя бе поканила и колеги от чужбина, с които се е състезавала, но ще ходят на олимпиадата в Пьонгчанг и не са могли да дойдат в Чепеларе.

Според нея на този етап колкото и да сме напреднали, нещата в спорта пак са доста трудни, особено в зимните спортове. Пожела на участниците в Пьонгчанг да имат късмет, шанс и всичко да е на тяхна страна.

Жал ѝ е, че вече минават 20 години от завоюването на олимпийското злато, но още нямаме стадион за биатлон. Не се знае кога и дали изобщо ще имаме. „Просто държавата наистина набляга на големите градове, на големите съоръжения, а за по-малките спортове, за зимните центрове специално не знам кога ще дойде редът“, коментира Дафовска.

Каза, че се опитват да поддържат традициите в биатлона. „И мисля, че успяваме с мъжкия отбор, който е на доста високо ниво. Освен това класирахме 10 души за олимпиадата, което не се е случвало от 1992 г. И всяко от тези неща ни е струвало доста време и усилия. Радостното е, че успяхме да подсигурим пълния екип, който ни беше нужен за олимпиадата. И дано те да ни зарадват“, посочи олимпийската шампионка от Нагано.

Сподели, че преди 20 години й е било много по-трудно, защото тогава, в началото на демокрацията, изпитвали системен недостиг на пари. „Докато сега за националните отбори има доста средства, подсигурени са абсолютно и в това отношение няма пропуски. Готвят се и в чужбина, на най-добрите места“, подчерта тя.

Другата ѝ болка е спортното училище в Чепеларе, защото не се знае какво ще е бъдещето му, не е цветущо и положението му сега. „Просто в Чепеларе хората са малко. Но мисля, че този род системи на развитие на спорта, поне за малкия град е изключително трудно. Трябва да се реформира по някакъв начин системата, но може би ще минат доста години, защото и държавата не желае да се закриват. Държат, опитват се. И общината също помага, а пък в същото време ние сме тръгнали повече в клубове да развиваме спортисти. Изключително е трудно, защото няма система, това е истината. На ниското ниво принципа е: „Кой както оцелее“, смята Екатерина Дафовска.

Шампионката помага на клуба по биатлон в Чепеларе. Миналата година имала повече време и излизала почти на вяска тренировка с тях, докато тази година по-рядко.

Има около 15 деца в клуба по биатлон и вижда сред тях големи надежди.

„Имаме много добри момиченца, но се иска да се развият правилно и най вече въпросът е дали ще останат след 7ми клас в Чепеларе, или ще отидат да учат другаде, защото може да приключат със спорта“, притеснява се Катя.

Попитана какво би желала да се случи след още 20 години в нейния спорт, каза, че трябва да се случат много реформи в спорта на България. „Трябва да се вникне и реформира не само Законът за спорта, а и да се подхванат треньорите, които все по малко виждаме, че се занимават. И в малките градчета да се обърне внимание, не само в големите градове“, отбеляза шампионката.

На нашите участници в зимната олимпиада в Пьонгчанг пожела достойно представяне и класиране. Смята, че мъжката щафета има големи шансове, защото руснаците ги няма.

„Знаем, че руснаците ги няма, там спряха най-добрите им спортисти. Така, че нашите имат по-големи шансове. Не е било олимпиада да има толкова малко руснаци. Всички стартове са нощно време, на осветление, духа много вятър, трябва да свикнат със студа. Това може би е добре за Радо, но за биатлона условията са много тежки“, коментира тя.

Екатерина Дафовска има двама сина. Единият е на 18 години и сега е лекоатлет, докато за малкия спортът е все още игра, но вече тренира сноуборд при треньора на Радо Янков.

Днес, на официалното тържество привечер площадът на Чепеларе се изпълни с горди нейни съграждани. Гости на шампионката бе отборът й от Нагано, който бе посрещнат в шпалир от млади спортни надежди. Сред тях бяха Радка Попова, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Валентина Торлакова. На тържеството пристигна и Йордан Йовчев.

Запален бе символично и в Чепеларе олимпийският огън.

"Спортът предполага да сме едно голямо семейство и големи приятели. Горим в една област. Тръпката винаги си остава в един спортист. Може би 20 години по-късно сме по-улегнали. Това беше един уникален ден, страшно много емоции, сълзи, ден като че ли беше отреден за България. Страхотно изживяване, незабравима емоция, като че ли е било вчера. За нас беше уникален празник да видиш българин за първи път на най-високото стъпало. Ние сме израснали по един и същи начин, знаем какви лишения сме имали за да стъпим на олимпийския подиум. Никой не мислеше, че могат да се получат нещата. Предния сезон преди олимпиадата не й се получаваха на Катя нещата. Но Господ дава шанс на всички подготвени. Тя има уникалната способност да се концентрира на големи състезания", каза Ирина Никулчина.

Кметицата на Чепеларе Славка Чакърова се обърна с топли думи към Екатерина Дафовска. Разказа накратко за нейната спортна кариера.

„Днес, на 9 февруари 2018 г., се навършват 20 години от великия успех на Екатерина Дафовска. Спомените продължават да топлят чепеларци през всичките тези години. Един спортист се гради с години, а в големия спорт не е нужен само талант, а упоритост, дисциплина и подкрепа. Нашето златно момиче получи първата си подкрепа тук, в Чепеларе. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Още тогава се усети високият й спортен дух. Тук тя усети голямата подкрепа на семейството си, на приятелите и треньорите. Следват международните успехи - два бронзови медала на 15 км от Световните първенства през 1995 и 1997 г, европейска шампионка на 15 км от Минск 2004-та. Има сребърен медал от щафетата 4х6 км и бронз в спринта на 7,5 от Евро 2006 в Лангдорф, за да достигне до най-високата титла - първият и единствен досега златен медал за България от зимни олимпиади в Нагано на 9 февруари 1998 г. в дисциплината 15 км индивидуално. Днес ние си спомняме със сълзи на гордост и щастие този миг, този момент на нейната победа. Днес ние отново изразяваме благодарността си към нашето Кате. През днешния ден се откри и зимната олимпиада в Пьонгчанг - Корея. Надяваме се това да е добър знак за нашите олимпийци. Нека им предадем нашата обич и подкрепа, да им пожелаем сили и успех“, заяви Чакърова.

Тя отбеляза, че в българската делегация има 4-ма състезатели от Чепеларе – сноубордистите Радослав Янков и Теодора Пенчева и биатлонистите Антон Синапов и Димитър Герджиков.

По думите на Недялко Славов – областен управител на Смолян, днес е празничен ден, в който с гордост и умиление се връщаме 20 години назад. С умиление, защото това отличие остава единствена звезда в небосклона на спортните постижения.

„Познавам Катя повече от 10 години и винаги съм ѝ се възхищавал, че остана все така непринудена, не се възгордя и продължава с всеотдайност, с много сили и енергия да предава своите умения и опит и по този начин да прави так,а че България да има своите нови постижения в зимните спортове“, подчерта Славов.

Той допълни, че в годините на прехода нищо не ни е обединявало като нация така, както спортните постижения.

Поздрави от министъра на образованието Красимир Вълчев предаде на шампионката от Нагано главният секретар на МОН Албена Михайлова. Тя окачестви постижението на Екатерина Дафовска като успех без аналог в историята на българския зимен спорт, защото златото й е първото и единственото засега в зимни олимпийски игри.

Чепеларе готви празник за Катя Дафовска и кандидатура за Рекорд на Гинес

Празник за олимпийската медалистка от Нагано`98 Катя Дафовска готви община Чепеларе, а паралелно с това и кандидатура за Рекорд на Гине...

Последни новини

 • Александра Начева спечели четвърто злато за България на младежката олимпиада

  Александра Начева спечели титлата в тройния скок от турнира по лека атлетика на младежката олимпиада в Буенос Айрес с резултат 13,86 м. Втора е Мария Висенте от Испания с 13,67 м, а трета остана Мария Привалова (Русия) с 13,03 м. Това бе четвърти златен медал за страната ни на игрите. В бокса Горя...

 • Инцидент е станал в завод "Арсенал", има пострадали

  Няколко души са пострадали при инцидент в Арсенал, не е ясно какво е състоянието им, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Инцидентът се случил преди минути. Инцидентът е станал в Завод 3 на оръжейницата. Трима души за откарани в Центъра за спешна медицинска помощ. Общо пострадалите са петим...

 • Виена иска да спре файтоните заради повреди по настилката, Париж слага асфалт, заглушаващ шума

  Администрацията на централния Първи район на Виена предлага намаляване на стоянките за файтони в сърцето на австрийската столица, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС. Властите възнамеряват на по-късен етап да поискат и пълна забрана за конски впрягове. Причината за тези планове са финансовите ра...

 • Временно затварят улица "Трапезица" във Враца

  До 17 часа ще бъде затворена улица „Трапезица“във Враца. Това се налага поради строително-монтажни дейности. Движението ще бъде пренасочено по улиците "Мистър Сенко" и "Къкрина". От общинска администрация уточняват, че е поставена необходимата сигнализация. Временната организация за без...

 • 72 души в Индия станаха жертви на вируса Зика

  72 са вече жертвите на смъртоносния вирус Зика в индийския град Джайпур, провинция Раджастан, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Само за последните 24 часа здравните власти са регистрирали нови 12 души, заразени със Зика. Медиците съобщават, че до момента състоянието на 60 от хоспитали...

 • НФСБ се обяви за опозиция срещу Сидеров в парламентарната група на "Обединени патриоти" (СНИМКИ)

  Партията на Валери Симеонов НФСБ официално обяви, че "снема доверието си" спрямо Волен Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Ето какво гласи официалното съобщение: "По повод поредното нарушение от Волен Сидеров на решението на Политическият съвет на Коалиция &bd...

 • Полша разследва американски военни за побой над зъболекар и синовете му

  Полските власти разследват най-малко трима американски военнослужещи за участие в побой над зъболекар и двамата му сина в град Сквежина, Западна Полша, съобщава Stars and Stripes, цитиран от БГНЕС. Инцидентът е станал в петък и от Въоръжените сили на Съединените щати са обещали пълно съдействие на ...

 • Кучешки живот в студентски общежития, но студентите били предупредени (СНИМКА)

  Сигнал за отвратителни условия в блок 7 в Студентски град изпратиха студенти до медиите. В този блок трябва да живеят около 400 студенти. Според обяснения на отговарящия за поддръжката Никола Филчев (бел. ред. - да не се бърка с бившия главен прокурор) пред БНТ се оказа, че ремонт не се е правил от ...

 • Германия пуска на свобода осъден за атентатите от 11 септември 2001 г.

  Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата си в Германия и ще бъде депортиран в Мароко, съобщава "Дойче веле", цитирано от БГНЕС. Мюнир Мотасадък излежа почти 15 години по присъда за съучастие в над 3000 убийства при терористичните нападения в Съединените американски ща...

 • Тръмп продължава да счита, че изчезването на саудитски журналист не е причина да спре оръжейната търговия с Рияд

  Скандалът с изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги продължава да се разраства, но все още явно не е достатъчно голям, за да накара американския президент Доналд Тръмп да спре оръжейните доставки за Саудитска Арабия. Съгласно все по-вероятни хипотези, режимът в Саудитска Арабия е наредил убийст...

 • Адвокат на семейството на Виктория Маринова видя наследство на престъпни гени при Северин

  Тези хора са изключително първосигнални – те са на дъното на социалната прослойка, техният начин на живот определя и тяхното съзнание. Това заяви адвокатът на семейството на Виктория Маринова – Андрей Желязков, който е бивш полицай. Според Желязков заподозреният за убийството на Виктор...

 • 800 000 души са се върнали в Русия в рамките на специална държавна програма

  Около 800 хил. души са имигрирали в Руската федерация в рамките на държавна програма за преселване на сънародници, действаща от 2006 година. Това пише вестник "Известия", цитирайки заместник-министъра на външните работи на Русия, Григорий Карасин. "Общият резултат е преселването в Русия на около 80...

 • Роузи Блейк: Спрете да се връщате назад, довършете черновата!

  Роузи Блейк е прекарала студентските си години в писане на пантомими, базирани на класически произведения като „Вълшебникът от Оз“ и „Хари Потър“. Авторка е на награждавани кратки разкази, множество статии за дамски списания, както и ревюта на нови книги за Новелишъс. Сега на...

 • Руснаци ще могат да ходят в Атон, но като туристи, Турската църква съди Вселенската патриаршия

  Руски миряни и свещеници ще могат да посещават Света гора, но само като туристи, без да участват в богослужения, заяви митрополит Иларион, който оглавява Отдела за външноцърковни отношения на Руската православна църква (РПЦ), предаде БГНЕС. По-рано Московската патриаршия взе решение за прекъсване н...

 • Под една десета от българските фирми са минали през независим финансов одит

  Финансовите отчети на малко над 15 000 фирми са били заверени от независими одитори през миналата година. При между 200 000 и 300 000 действащи предприятия у нас това е изключително нисък брой, отбелязаха от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). На пресконференция вчера ръководст...

 • Започва ремонт на подлеза пред МГ "Баба Тонка" в Русе

  Днес, 17 октомври ще бъде направена първа копка на обект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходен подлез при Математическа гимназия "Баба Тонка", съобщиха от Община Русе. Ремонтът на подлеза е една част от втория етап на големия проект „Интегрирана система за...

 • “Аул Бага-Тур” става на три години

  С грандиозен празник ще отбележи третия си рожден единственият у нас “Аул Бага-Тур” на 28 октомври. Създаденият от Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" комплекс се намира в района до старозагорския зоопарк. Изграден е като възстановка на прабългарско временно укрепление. В него им...

 • Какво е хюга ваканция?

  Над английското провинциално градче Юлеторп се е спуснала есен. Времето е студено и дъждовно, небето е сиво и хората са потиснати. Магазинчето за играчки на главната улица затваря врати, защото собственичката му Луиза напуска града. Преди него кепенци са хлопнали и редица заведения, а много от къщит...

 • Експерт: Ветеринарите невинаги въвеждат данните на чипираните кучета в системата

  Общината, както и Агенцията по безопасност на храните трябва да следи за задължителна идентификация на домашните кучета. Това каза за Радио „Фокус“-Пазарджик Явор Гечев, представител на Фондация „Четири лапи“. Той уточни, че задължението всяко домашно куче да има поставен чип...

 • Близо 2000 мигранти са минали оградата на границата за половин година

  Оградата по границата с Турция и засилената охрана от полиция и военни не могат да спрат мигрантите, които влизат незаконно у нас, показва статистиката на МВР. На браздата явно има опашка от преминаващи - през последните шест месеца у нас са арестувани близо 2000 чужденци, а броят им расте, става я...