Даниел Панов: Нека опазваме и предаваме на бъдещите поколения ценностите, които сме наследили от нашите предци

4088
Даниел Панов: Нека опазваме и предаваме на бъдещите поколения ценностите, които сме наследили от нашите предци
Снимка: Ростислав Грънчаров

Празникът на Велико Търново - 22 март е посветен на победата на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин и на последвалото могъщество на Второто Българско царство. По този поводтази сутрин в храма „Свети Четиридесет мъченици” беше отслужена празнична литургия. Тържествата уважиха с присъствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, народният представител и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народните представители от БСП Весела Лечева, Явор Божанков и Валентин  Ламбев, от Обединени патриоти Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов,  общински съветници, представители на институции и организации, жители и гости на Велико Търново. След молитвата бяха поднесени цветя на саркофага на цар Калоян. В двора на църквата прозвуча текстът от Асеневата колона.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов произнесе своето празнично слово:

" - Уважаеми великотърновци и гости,

Отново е 22 март. Отново камбаните в цяло Велико Търново звънят с величествен ек. Празник е - за нашия славен град, за великотърновци, за всички българи.

Така е още от далечната 1879 година, когато в сакралната църква „Свети Четиридесет мъченици“ нашите предци за първи път честват този празничен ден, отправят молитва към небесните покровители, отдават почит към благодетелите на Старата столица. Днес в двора на този храм, пред нас сякаш възкръсва образът на царя победител – Иван Асен II, който през 1230 година кара цяла Европа да говори с преклонение за България и Търновград. Край Клокотница българският владетел побеждава не кого да е, а самия Теодор Комнин, счел себе си за наследник на византийските императори.

В чест на тази славна победа днес Велико Търново празнува. Но празнува и българският дух. И никога не трябва да забравяме тази славна страница от нашата история.

След паметното сражение Българското царство е велика сила в Средновековна Европа. А Търновград се извисява като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континент. Наричан е трети Рим и втори Константинопол. Този престиж свидетелства както за държавническото величие на България и нейната тогавашна столица, така и за огромната роля на нашата държава и народ за развитието на славянската, на европейската култура, духовност и цивилизация.

Но битката при Клокотница води до истинско национално обединение на всички български земи и затова е сред най-звездните мигове в цялата ни история.  Символ на всичко това е храмът „Свети Четиридесет мъченици“. Тук в едно се обединяват Първото българско царство, за чиито времена ни напомнят колоните на Крум и Омуртаг, Втората българска държава и съвременна България. Тук клетва пред Бога полагат депутатите от Учредителното събрание, а също и първият български княз, тук е провъзгласена Независимостта на България.

Още преди 140 години празникът на Велико Търново надхвърля чисто градското си измерение, за да бъде днес ден на българското величие, на силния български дух, на българщината. Така го е възприемал нашият народ и след Освобождението, и в следващите десетилетия. 

Затова преди година пожелахме Велико Търново да получи официален статут на историческа и духовна столица на България. И вярваме, че даването това признание, което ще бъде силна проява на национална отговорност и държавническа мъдрост, е само въпрос на време.

Благодаря ви, великотърновци, че възпитавате децата в дух на родолюбие, учите ги да опазват нашите традиции и обичаи, да познават и почитат историческите събития, славните ни предци и техните дела, да обичат Велико Търново и България.

Благодаря на хората на науката, просветата, културата, изкуствата и духовността, на академичната общност, на бизнеса и неправителствените организации. Благодаря на всички, които са ангажирани с културните и обществени събития във Велико Търново! Заради вас Търновград остава завинаги в сърцата на стотици хиляди българи и чужденци.

22 март ни задължава да погледнем назад към историята, да открием заветите на славните българи и героите от миналото, но и да надникнем в самите нас. Защото историята ни дава както отговор на въпроса кои сме, така и ни пита накъде отиваме и какво правим за бъдещето?

Нека бъдем достойни наследници на българските царе, на духовните водачи на нашия народ, на възрожденците и строителите на държавността. Нека с действията си покажем, че мислим за нашия град и държава, за младите хора – нека те бъдат над сянката на ежедневното злободневие.

Още от времето на цар Иван Асен II Търново значи национално обединение, величие и слава, родолюбие. Нека вървим заедно напред, водени от едничката цел – доброто бъдеще пред нашия град и нашите деца. Нека не се поддаваме на политически манипулации. Нека опазваме и предаваме на бъдещите поколения тези ценности, които сме наследили от нашите предци. Нека бъдем силни духом и да имаме вяра в нашата църква. Винаги, когато сме имали трудни моменти, сме се уповавали на православната ни вяра.

Нека всеки ден работим така, че за Велико Търново да се говори с добро в България и извън пределите й. Историята ни задължава да го направим. Нека Бог бъде с всички нас.

Честит празник!“

След тържественото слово бяха осветени знамената и отслужен благослов за здраве.

Празничната програма продължи с шествие с портретите на благодетелите на града.

Шествието започна от църквата „Св. 40 мъченици” до сградата на община Велико Търново, където се проведе празничен ритуал за издигане на знамената.

От 20,00 ч. предстои аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и тържествена заря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново