Датските рибари се страхуват за бъдещето си заради Brexit

3640
Датските рибари се страхуват за бъдещето си заради Brexit
Снимка: Getty Images

В малкия рибарски град Тиборон на северозападния бряг на Дания много рибари се притесняват, че британските води, от които те стават все по-зависими, ще бъдат недостъпни, когато Великобритания напусне Европейския съюз.

35-годишният Пoл Ерик Ром и 65-годишният му баща Ейвинд са от стар рибарски род. Ежегодният им улов е на стойност около 25 млн. датски крони (3.75 млн. долара), 1/3 от които идват от британски води, разказва Reuters.

Пoл Ерик започва кариерата си на петролните платформи в открито море, но през 2011 г. си купува риболовен кораб, направен от баща му, който през целия си живот е бил рибар.

„Харесва ми непредсказуемостта на риболова. Понякога улавяме 200 кг, понякога 2 тона, и никога не знаем на какви цени ще ги продадем”, казва Пол Ерик. Но несигурността, породена от напускането от Великобритания на Европейския съюз, е по-голяма, отколкото би му се искало.

От 70-те години на миналия век рибарите от ЕС са имали достъп до британски води по силата на споразумение, което мнозина на Острова считат за несправедливо. Сега някои смятат Brexit като възможност да „си върнат контрола” над своите води и да държат чуждите кораби извън тях.

„Този град може да фалира заради Brexit“, предупреждава 36-годишният рибар Михаел Борк, който се занимава с риболов от 10-годишна възраст. Между 30% и 40% от улова в пристанището на Тиборон идва от британски води.

„Просто се надяваме да останем на повърхността. Но без достъп до британски води, местата за риболов в датските води ще бъдат препълнени от холандски и белгийски рибари заедно с датските кораби. Просто няма достатъчно риба за това. Индустрията ще се срине”, опасява се Борк.

През 2015 г. - една година преди британците да гласуват за напускане на ЕС - Пол Ерик и баща му преоборудват кораба си, за да направят място за по-голям улов по време на дългите им пътувания по-дълбоко в британски води.

"Изглежда, че трябва да отплаваме все по-далеч от брега, за да намерим рибата", казва Пол Ерик, който се тревожи какво ще се случи, ако има ограничен достъп до британските води.

Проблемът за него и баща му е, че тъй като водата се затопля поради изменението на климата, рибите, на които разчитат, като треска и пикша, се насочват към по-студените води по-близо до Великобритания и по-далеч на север.

Ако се стигне до Brexit без сделка, Великобритания може да избере изцяло да затвори морската си граница в рамките на една нощ или да изчака до края на 2019 г., според датския министър на рибарството. Ако бъде постигната сделка, риболовните кораби на ЕС биха могли да имат временен достъп до постигането на постоянна търговска сделка.

Лидерите на Европейския съюз дадоха на Великобритания още 6 месеца до 31 октомври, за да напусне блока, но британският политически елит все още се кара за това как, кога и дали да се случи Brexit. Последното отлагане всъщност означава, че всички опции – включително и напускането без сделка – са възможни.

Тръгнаха корабите, които ще доставят на Великобритания храна и лекарства, при Brexit без сделка

Компанията, която е сключила договор да превозва специални продукти до Великобритания в случай на Brexit без сделка, в петък стартира с...

"Лично аз мога да загубя работата си, ако риболовът ни в британски води бъде ограничен", казва 22-годишният Микел Якобсен, който работи на борда на риболовния кораб "Пиа Гланц" заедно с 9 други рибари.

"Винаги е досадно, когато политиката се изпречи на пътя. Ние, обикновените хора, не можем да направим много по въпроса, независимо колко силно говорим", признава Якобсен.

Несигурността вече оказва въздействие върху местния риболовен сектор, тъй като умишлено се забавят нови инвестиции в кораби и квоти за риболов. Пол Ерик и корабът на баща му, който струва 20-25 млн. датски крони, излиза в морето 300 дни в годината, като 5 души от 7-членния екипаж винаги са на борда.

Налага се риболовецът да започне да обмисля какво да прави, ако на датските кораби бъде забранено да ловят риба в британски води и какво ще означава това за прехраната му. Изборът е труден. Той не иска да се връща към предишната си работа, не иска да продава лодката си за много по-малко, отколкото реално струва.

„Ако трябва да продам всичко, когато всички изпитват затруднения, няма да получа нищо за моя кораб или квоти. И, разбира се, дължа на банката много пари, които сигурно биха искали да им бъдат върнати”, признава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа