Деца ще изучават с ново помагало флората и фауната в Русенска област

1696
Деца ще изучават с ново помагало флората и фауната в Русенска област
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Регионален исторически музей - Русе подготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО помагало за часовете по музейна педагогика. Богато илюстрованото, цветно издание съдържа няколко обучителни модула, обхващащи четирите сезона – пролет, лято, есен и зима. Множество схеми, рисунки и снимки на растителни и животински видове разкриват богатството на флората и фауната в региона от различни епохи, като визуализират взаимовръзката на човека с природата. Книгата съдържа също информационни текстове, пригодени за деца, познавателни игри и въпроси, любопитни факти за малко познати процеси и явления. Целта е получаване на трайни знания у подрастващите, свързани с природното многообразие в България и възпитаване на отговорни за опазването на околната среда млади хора.

Помагалото ще е водач на посетителите за експозицията „Екомузей с аквариум“, като им помага да се ориентират бързо и лесно сред витрините и диорамите на етажите на музея. Така те ще научат за колекциите на Екомузея, тяхното формиране, попълване и опазване.

Ценният пътеводител в Екомузея описва в детайли, разработени и изпробвани вече обучителни модули, оформени в годишен цикъл от събития в четирите сезона:

Модул „Пролет“ се фокусира върху птиците. Подрастващите научават за различните видове, техните местообитания и начин на хранене. В практическата част в зала „Блатна екосистема“ на музея учениците влизат в ролята на водоплаващи и водогазещи птици с плавници и кокили.

Модул „Лято“ акцентира върху изучаване на богатството от дунавски риби. В аквариума на Екомузея децата опознават най-разпространените видове, техните наименования, получават информация за риболова и рибарските общности. В практическата част въоръжени с въдици, участниците ловят риби и ги разделят в различните водни басейни, според вида им – сладководни или соленоводни. След приключването на улова, рибите се разпределят в Червената книга за рибите.

Модул „Есен“ има за цел да разкаже за тайнствения живот на прилепите – къде се срещат, с какво се хранят, как се размножават и ориентират, и защо е важно да ги пазим. В практическата част децата влизат в ролята на прилепи като се опитват да се ориентират, преминавайки през специално изграден сензорен тунел. Също така изработват глинени макети на летящите бозайници.

Модул „Зима“ припомня темата за „ледената епоха“ и изчезналите животински видове. Децата разглеждат експонираните находки на мамути и мастодонти, кога са живели тези видове, как са съжителствали с хората и защо са изчезнали. Представена е също информация за науката палеонтология, видовете миди и охлюви, изчезнали преди милиони години, пещерната мечка. В практическата част участниците строят колиба с макети на мамутски кости.

Автори на помагалото са директорът на музея проф. Николай Ненов, уредниците в отдел „Природа“ Венцеслав Петков и Красимир Киров и музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева. Книгата е част от проект „Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули“, реализиран от РИМ - Русе с подкрепата на Министерството на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе