Дефицит от почти 150 млн. лв. в транспорта гласува СОС

1206
Дефицит от почти 150 млн. лв. в транспорта гласува СОС
Снимка: Столична община

Икономическата рамка на обществения транспорт за 2022, която да гарантира работата на транспортните оператори и обслужването на пътниците, е със заложен дефицит от 149 281 000 лева. Причините са основно две – последиците от пандемията и увеличените разходи за енергоносители и консумативи.

Документът, който е внесен от председателя на комисията по транспорт Карлос Контрера и заместник- председателя Зафир Зарков, беше гласуван на днешното заседание на градския парламент, съобщиха от общинския съвет. 

Сменят хартиения билет с e-талони за 30 и 60 минути в София

След многомесечно чакане и дълги дискусии Столична община най-после представи окончателното си предложение за нови тарифи на билетите и...

Транспортната задача за 2022 г. е в размер на 63 102 хил. км или 1,3% намаление спрямо задачата за 2021 г., предвид въведени оптимизирани разписания. В разчетения пробег е предвидено преустановяване на експлоатацията на автобусни линии А45, А122 и А294 за периода от 01.07. до 31.08. 2022 г. Общата сума на разходите за изпълнение на транспортната задача в размер на 200 312 000 лв.

Цените на природният газ, електричеството и дизелът, които са основните горива на обществения транспорт в столицата са изключително високи. Само за първите четири месеца на тази година разходите за природен газ на "Столичен автотранспорт" ЕАД са се увеличи с 332% от 3 206 420 лв. за периода януари-април 2021 год. на 13 844 094 лв. за същия период на 2022 г.

Разходите за дизелово гориво на "Столичен автотранспорт" ЕАД са се увеличили от 4 820 574 лв. за периода януари-април 2021 г. на 6 963 044 лв. за същия период на 2022 г., т.е. увеличението е 2 142 470 млн. лв. или 44%. Увеличението на разходите за електрическа енергия на "Столичен електротранспорт" ЕАД е 230%, като получената компенсация от държавата е 27% от общия разход.

Разходите за електроенергия на "Метрополитен" ЕАД за периода януари-март 2022 г. са 10 918 704 лв., а за същия период през 2021 г. са били 3 292 205 лв., т.е. увеличението е 232%, като размерът на получената компенсация от държавата е 29% от общия разход.

До момента трите транспортни дружества са получавали компенсация само за електрическа енергия. За огромното повишение на разходите за природния газ от 332%, както и за дизела не са изплащани никакви компенсации.

Председателят на СОС Георги Георгиев: Шокиран съм от отговора на премиера за градския транспорт

Зададох въпрос на срещата на НСОРБ с премиера г-н Кирил Петков. Помолих го за конкретен отговор каква подкрепа ще получи общественият т...

Прогнозните средства за разплащане на транспортната задача за тази година, генерирани от продажба на превозни документи чрез каналите на "Център за градска мобилност" ЕАД, са в размер на 66.659 млн. лв. без ДДС и са изчислени на база реализираните приходи през 2021 г. при заложено увеличение 7%. Планирани са и 46 148 000 лв. без ДДС компенсации за тарифно задължение от бюджета на Столична община, както и са планирани собствени приходи на транспортните оператори в размер на 71.571 млн. лв. без ДДС.

През последната година Столична община реализира серия от мерки за увеличаване на привлекателността на градският транспорт и неговата приоритизация пред останалите начини на придвижване в града. Сред тях е въвеждането на нови линии за връзки с метрото, както и нов лъч на метрото, работи новата система за видеонаблюдение и за таксуване на пътниците, която прави достъпа до превозни документи лесен и удобен. На база на аналитичната информация от тази система само до момента са ускорени 70 на сто от линиите на наземния транспорт.

Въпреки всички действия, натрупаните задължения на транспортните оператори и постоянно увеличаващите се разходи за енергоизточниците осигурените от общината средства са напълно недостатъчни, за да се гарантира движението на обществения транспорт в София във втората половина на годината.

В бюджета си за 2022 г. Столична община отдели 36% от собствените данъчни приходи на общината за обезпечаване на градския транспорт. Практически е невъзможно общината да отдели още средства за градския транспорт. За да се осигури непрекъсваемост на транспортната обществената услуга в столицата, е необходимо да се осигури допълнително финансиране при актуализацията на държавния бюджет, се казва в доклада.

ОЩЕ: Цената на билета в София остава 1.60 лв., но ще може да се пътува за време

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София