Делхи става столица на Индия

43309
Делхи става столица на Индия
Снимка: iStock/Guliver

1911 г.

Делхи е метрополис в Северна Индия, разположен в обособената административна единица под федерално управление Национална столична територия Делхи.

В административно отношение Делхи се разделя на няколко селища, сред които е Ню Делхи – официалната столица на Индия, където се намират всички институции на централното управление на страната

Общото събрание на ООН учредява фонда УНИЦЕФ

Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (UNICEF) е създаден на 11 декември 1946 г. от Общото събрание на ООН, за да осигурява спешн...

С население около 24 998 000 души (2015) градската агломерация Делхи е третата по големина в света. Националната столична територия Делхи има площ от 1 483 km² и е разположена на река Ямуна, десен приток на река Ганг. Основните говорими езици са хинди и урду.

Град Делхи възниква през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център по времето на Делхийския султанат (13-16 век).[3][4] През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя.[5][6] С нарастването на британското влияние в Индия Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 година властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години е изграден новият град Ню Делхи. Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима през 1947 година.

Новият етап в историята на Делхи започва след битката при Панипате в споменатата 1526 г. и завземането на града от войските на владетеля на Фергана Бабур, основателя на Моголската империи. Втория Велик Могол – падишах Хумаюн – овладява окончателно Делхи и в 1533 г. го прави своя столица. При управлението на сина на Хумаюн Третият император от династията император Акбар Велики Делхи губи своите столични функции, столицата на империята на Великите Моголов е преместена в Агра разположена на 200 km от Дели, а след нея не за дълго във Фатехпур-Сикри, с което започва период на продължителен упадък за Делхи.

Своето величие Делхи възвръща при император Шах Джахан (1627—1658). По негово нареждане тук е построена Червената крепост (Лал Кила), а срещу нея за десет години се издига нов град, наречен в чест на императора Шахджаханабад. Днес това е сърцето на Стария град на Делхи.

Открито е Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг, открито на ...

Градът попада под британски контрол през 1803 г., с което се слага край на многовековното управление на моголите. Истински разцвет настъпва през 1911 г., когато столицата на Британска Индия е преместена от Колката в Делхи и започва изграждането на нова административна част на града наречена Ню Делхи. След обявяването на независимостта на Индия на 15 август 1947 г., Ню Делхи е избрана за столица на новата държава.

По данни от последното преброяване на населението в Индия (2001), в Делхи живеят 13 782 976 души. През 2015 г. Делхи е третата по големина метрополия в света след Токио и Джакарта. Гъстотата на населението е 9294 души на квадратен километър, а грамотността 81%.

По религиозен признак най-голям е броят на индусите (82%). Следват мюсюлманите (11,7%), сикхите (4%) и други. Хиндустани е най-говорения език, докато английския е най-често използваният при писане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com