Дело: Двама души са на съд за дребно хулиганство, писали срещу войната на МОЧА

2327
Дело: Двама души са на съд за дребно хулиганство, писали срещу войната на МОЧА
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд ще трябва да прецени дали да допусне военно-историческа експертиза на паметника на съветската армия в София. Тя ще бъде поискана от защитата на двама души, които са изправени пред съда от МВР по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), защото на 27 февруари т.г., дни след като Русия нахлу в Украйна, са писали със спрей по паметника срещу войната. Това разказа пред "Сега" адвокат Полина Велчева, която ги защитава. Процесът трябваше да тръгне миналата седмица, но беше отложен за 31 май.

Двамата мъже, изправени на подсъдимата скамейка, са част от група, която се събира спонтанно пред паметника, за да протестира срещу войната. Хората са наблюдавани от полицията, която първоначално остава безучастна. Едва когато започват да се разотиват, към 17 ч., са спрени от полицията до подлеза на Софийския университет и са им поискани личните карти. Според докладните на МВР на протеста е имало около 250 души.

Марта Георгиева: Най-големият защитник на МОЧА са Фандъкова и мнозинството в СОС (ВИДЕО)

В последните доста години съм се убедила, че най-големият защитник на този монумент на окупационната червена армия е кметът на Столична...

Прокуратурата отказва да образува разследване по случая, като се мотивира, че става дума за изразяване на обществена позиция, а не за хулиганство. В прокурорското постановление се цитира и практика на Европейския съд по правата на човека в този смисъл. Все пак обаче прокуратурата връща преписката на МВР с аргумента да се види дали не става дума за дребно хулиганство, което се преследва по УБДХ и се наказва с глоба и до 15 денонощия в ареста. И така от Първо РПУ в София стигат до извода, че все пак дребно хулиганство има и казусът стига до съда.

В кориците на делото има и писмо от руското посолство до Министерството на външните работи, в което се изразява "дълбоко възмущение от вчерашната чудовищна акция на вандалите спрямо този воински монумент, изразяващ признателността на българския народ съм съветската армия за освобождението на страната от нацизма". Посолството негодува, че органите на реда са бездействали, настояват за щателно разследване и изправяне пред съда на "лицата, извършили това злодеяние". 

Европейският съд по правата на човека обаче има ясна практика за такива случаи - че става дума за конституционно гарантираната свобода на изразяване. Още повече, че паметникът не е повреден. Такава е практиката и на Върховният касационен съд по сходни дела. Така например миналия юли ВКС потвърди оправдателната присъда за студента Траян Димитров, обвинен в хулиганство заради изписването на паметника на съветската армия Refugees welcome Le Pen go home ("Добре дошли, бежанци! Льо Пен, отивай си вкъщи!").

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com