ДЕЛОТО "МИЛЕН ЦВЕТКОВ": Очаква се да бъде разгледана ключова експертиза

1672
ДЕЛОТО "МИЛЕН ЦВЕТКОВ": Очаква се да бъде разгледана ключова експертиза
Снимка: БГНЕС

Ключова експертиза се очаква днес по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков. Вещите лица трябва да представят пред съда резултатите от изследването за психологическото състояние на подсъдимия Кристиан Николов. Според защитата на Николов с експертизата ще стане ясно дали е причинил смъртта на телевизионния водещ умишлено, каквото е обвинението.

Милен Цветков загина навръх Великден миналата година, докато чака на червен сигнал на светофар в София. В колата му се вряза джипа на Николов с близо 100 километра в час. Друга експертиза доказа, че по време на трагедията подсъдимият е бил употребил три вида наркотици.

На предното заседание стана ясно, че Кристиан Николов - подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков, се е движил с близо 100 километра в час при сблъсъка. Вероятността да е заспал зад волана преди катастрофата е нищожна. Заключението е на вещите лица, изготвили ключовата автотехническа експертиза.

99 километра в час е най-вероятната скорост, с която джипът на Кристиан Николов се е врязал в спрелия на светофар автомобил на Милен Цветков. Заключението на експертите е след няколко различни анализа.

„Няма данни за опит да спре. Подсъдимият преди това е ускорявал около 250-280 метра и последните, около 18-17 м, са при равномерно движение”, посочи автотехническият експерт Станимир Карапетков.

Вещите лица са на мнение, че вероятността Кристиан да е заспал зад волана преди сблъсъка е минимална. Такава версия се появи след показанията основния свидетел на защитата – Георги, който е син на вече бившия депутат Лъчезар Иванов.

„При унасяне и заспиване автомобилът се отклонява бавно наляво или надясно. Последните 17 метра имаме равномерно движение, но то е едва за 0.6 секунди. Надали свидетелят може да усвои и да оцени поведението на водача”, добави Карапетков.

Експертите са категорични – силният удар е причинил смъртта на Милен Цветков.

„Имаме разкъсване на аортата на две места. Едното е пълно, а другото - частично. Пълното е достатъчно смъртта да е неизбежна”, коментира автотехническият експерт.

Защитата на Николов и на семейството на Цветков влязоха в задочен спор за експертизата, според която Кристиан е бил под влияние на три вида наркотици.

„Изложението на тези експерти беше изключително впечатляващо в съдебната зала. Което практически разруши версията, че той не е знаел, че в организма му има наркотици. Обвинението е за наличие на евентуален умисъл. Това означава, че е осъзнал какво прави. Нашата теза е, че той е допускал, че е възможно да се случи поради точно тези причини”, коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

Адвокат Менков: Николов е бил с ясното съзнание какво ще се случи при удара с Милен Цветков

„Обвинението, което се поддържа, е за наличие на евентуален умисъл. Нашата теза е, че деецът е допускал, че е възможно да се случ...

 „Тези въпроси, свързани с форма на умисъл, днес слушах колегата Менков в Нова телевизия, с доказателствата, каква била позицията на защитата – това са коментари, които трябва да се правят в залата, а не в телевизионни предавания сутрин”, каза от своя страна адвокатът на Кристиан Николов - Константин Симеонов.

Адвокатите на подсъдимия възразиха и срещу експертността на едно от вещите лица, установили наличието на наркотици.

„Той даде заключение от медицински характер, а няма такова образование, той е химик”, допълни Симеонов.

Делото беше отложено за 23-и август. Тогава се очаква да бъдат изслушани вещи лица по изготвена ключова психиатрична експертиза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими