Демерджиев откри конференция за външните граници и призова Европа за ясна политика

981
Демерджиев откри конференция за външните граници и призова Европа за ясна политика
Снимка: МВР

„Целта, която си поставяме, е да намерим пресечната точка на нашето разбиране за управление на границите. Ако съумеем да обясним и разберем различията, ще помогнем за фокусиране на бъдещите дискусии върху конкретни и работещи решения". Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който откри международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“ в София.

МВР е организатор на форума, който се провежда днес. Сред темите е предотвратяване на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на мигранти. В конференцията участва министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде. Видеообръщение към делегатите отправи италианският му колега Матео Пиантедози.

Заради проблем с бланките: Всички нови паспорти са валидни само 5 години

Новите паспорти, които МВР издава, са валидни за 5 години, а личните карти – за 10. По повод това странно обстоятелство депутатът...

Демерджиев припомни накратко предизвикателствата, пред които е изправен ЕС през последните години - гарантиране сигурността на границите, засилване и подобряване на превенцията на нелегалната миграция и на разрастването на мрежите за трафик на мигранти, по-доброто използване на подкрепата на европейските агенции, както и необходимите стъпки за засилване на сътрудничеството с трети страни, включително предвид задълженията им по линия на връщането.

ОЩЕ: Фон дер Лайен: Укрепването на сухопътната граница между България и Турция не търпи отлагане

Иван Демерджиев изтъкна и предприетите от страна на ЕС действия за постигане на устойчивост, сред които подсилване на законодателната рамка чрез нови инструменти за управление на външните граници, засилени мандати на "Фронтекс" и Европол, както и постигане на оперативна съвместимост. „Някои от тези инструменти вече работят успешно, за други все още е необходимо постигане на общо европейско разбиране. Европа трябва да има ясна и единна политика за начина, по който да опазва външните си граници. Това е обща отговорност, която следва да бъде осъзната и поета от всяка държава членка“, подчерта българският вътрешен министър, цитиран от пресцентъра на МВР.

ЕК: Всяка страна отделно може да помогне на България за границата

Страните членки на Европейския съюз могат сами да финансират оградата по българо-турската граница. Това твърдят източници от Европейска...

По време на форума агенциите "Фронтекс", Европол и EU-Lisa направиха презентации по темата. Делегатите се обединиха около виждането, че ефективната защита на външните граници на ЕС трябва да продължи да бъде ключов приоритет в европейския дневен ред. Отчетено бе, че ефикасната превенция има нужда от средства и може да бъде допълнително засилена, ако Европейската комисия разгледа възможността за финансова подкрепа за поддържане и модернизиране на физическата и техническата инфраструктура.

Представена беше серия от мерки за предотвратяване на нелегалните преминавания, като предпоставка за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС. В този смисъл бе подчертано, че по-доброто полицейско сътрудничество, директните контакти, обменът на информация и опит в реално време между правоохранителните органи ще допринесе за по-ефективен контрол и противодействие на контрабандата на мигранти по целите миграционни маршрути. Отчетено бе, че приносът на държавите членки е ключов за успеха на всяка една европейска инициатива в областта на управлението на миграцията като цяло, добавят от МВР.

В международната конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, замислена като платформа за дискусии и обмен на мнения относно инструментите и мерките за гарантиране на адекватен отговор на належащите предизвикателства на външните граници на ЕС, се включиха 63 участници, представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, агенциите "Фронтекс", Европол и EU-Lisa.

Снимки: МВР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com