Деница Златева заговори за 17% по-скъп газ, но едва ли ще поскъпне толкова

4658
Деница Златева заговори за 17% по-скъп газ, но едва ли ще поскъпне толкова
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще иска цената на газа за септември да е повече от първоначално заявената от 315,61 лв. за мегаватчас, което е с близо 6 % повече спрямо цената за август, която пък е с ръст от 60 % спрямо тази за юли. Изпълнителният директор на дружеството Деница Златева уточни по-късно пред журналисти, че при днешната цена на борсовия индекс може да се очаква ръст от 16-17 %. Цената за октомври според прогнозата на "Булгаргаз" и на КЕВР се очаква обаче да бъде по-ниска. Това стана ясно от днешното заседание на КЕВР. Регулаторът ще се произнесе окончателно за цената на газа за месец септември на 1 септември от 15.00 ч., когато комисията ще проведе  закрито заседание.

Искането за по-висока цена на газа от първоначално заявената обясни изпълнителният директор на "Булграгаз" Деница Златева. 

„От датата на подаване на заявлението ни за утвърждаване на на цената за месец септември, до 29 август борсовият индекс, към който реферираме при определяне на цената за следващия месец се увеличи с близо 17 %. Отчитайки този ръст на индекса, фактът, че ние определяме цената за месец септември към индекса за сключените договори за месец септември към 31 август, се очаква окончателното увеличение на цената за месец септември, което ние ще внесем на 1 септември, да е по-високо от подаденото вече заявление. При всички случаи това увеличение обаче ще е по-малко от увеличението на самия индекс и това до голяма степен се дължи на постигнатите конкурентни цени на аукциона на газов хъб „Балкан“. Увеличението на цената няма да бъде заявеното към датата на подаване на първоначалното заявление, очакваме да е по-високо. Много се надяваме, че работим изключително по осигуряване на една много конкурентна среда за месец октомври. Тук очакванията са ни свързани със стартиране на експлоатацията на Интерконектора България – Гърция“, каза Златева.

„Осигурили сме и доставки на втечнен природен газ, има търг на газов хъб „Балкан“, на който очакваме конкурентни цени. Нашата цел за месец октомври е да постигнем цена, равна или по-ниска от цената за месец август в момента“, добави тя.

Според нея това е постижима цел с оглед всички усилия, които полага служебното правителство и служебната компания за стартиране на Интерконектора България – Гърция.

Златева обърна внимание, че ръководството на дружеството полага всички усилия и има много ясни начертани стъпки за осигуряване на всички договорни количества.

„Към този етап не са финализирани договорите за 2023 г. Те ни бяха оставени в наследство от предишното ръководство. В момента също тече среща какви да бъдат условията по договорите, за да може да отговорим на изискванията на клиентите и по отношение на неустойките и по отношение на условия на доставка, условие на плащане. Знаете, че след прекратяване на доставките от „Газпром“ се промени изцяло бизнес модела на дружеството. Ако преди сме работили с два дългосрочни договор с много ясни условия на плащане, срокове на доставка, гъвкавост при доставките, в момента количествата се осигуряват - ако не месец за месец, то с два месеца напред. Това постави дружеството пред една доста по-различна ситуация.

Тя подчерта, че до края на септември ще бъде изпълнен плана на „Булгаргаз“ и 50 % от техническия капацитет на газохранилището ще бъде нагнетено с газ от „Булгаргаз“ така, че да покрием пиковите периоди през отоплителния сезон.

„До края на седмицата ще сме готови с финализиран вариант на договор и за трите вида клиенти. Надяваме се с пряк контакт и диалог сме с клиентите да можем да отговорим на техните очаквания, но също така да защитим интереса на дружеството. Всички доставки, които предстоят, те са твърди, нямаме гъвкавост и трябва да защитим нашия интерес, осигурявайки необходимите количества природен газ и да не изпадаме в дневни дисбаланси“, заяви Златева.

Тя обърна внимание, че вчера на срещата при президента с проектантите на терминала за втечнен газ в Александруполис се е изразило намерение да се увеличи запазения капацитет там. „Това ни дава сигурни слотове и възможност да подготвим търга за сключване на дългосрочен договор за LNG доставки 2024 г.“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Още: ПП: Трябва да сме сигурни, че ще резервираме слотове в Гърция

„Ние сме в политическа предизборна кампания, но като дружество се стараем да осигурим доставките и да се придържаме към фактите и обстоятелствата. „Булгаргаз“ ще участва на годишния търг на Ревитуса, който ще се проведе през месец октомври за годишни слотове, но и капацитети за регазификация. В момента на терминала в Ревитуса има малки свободни слотове ,но няма капацитет за регазификация. Ние дори да поръчаме частично карго от 100-150 хил. мегаватчаса, няма свободен слот за регазификация“, обясни Златева. Тя поясни, че страната ни ще се опита да вземе и от допълнителния разширен капацитет, но шансовете ни са много малки. "Новото ръководство спря практиката за събиране на оферти по мейл, търгове по мейл", каза още шефът на "Булгаргаз".

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов пожела успех на Златева и на цялото ръководство на „Булгаргаз“.

„Проведените търгове на газов хъб "Балкан" дадоха възможност да видим, че има доставки на много по-изгодна цена. За съжаление събития, които са извън нашите възможности, извън България изстреляха TTF на много високи стойности“, добави още Иванов.

Още: Председателят на КЕВР е категорично против да разчитаме на "Газпром" като основен доставчик

Според него, усилията, които се правят в България за овладяване и контрол цената на природния газ могат да бъдат само в определена функция от това, което се случва на международните пазари.

„Ще завърша с нотка оптимизъм, считайки, че през октомври най-после е започне цената на природния газ за българските потребители, да намалява“, каза още Иванов.

Всичко по темата газови доставки - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика