НА ЖИВОВойната в Украйна

Денят на Антарктида ще бъде отбелязан с лекции, прожекции на филми и изложба

867

Международният ден на Антарктида - 1 декември, ще бъде отбелязан от Българския антарктически институт, съвместно с Регионалния исторически музей - София с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика.

Инициативата под надслов „Месец на Антарктида” ще бъде открита от проф. Христо Пимпирев на 1 декември 2022 г., в 18.00 часа, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” Зона „Ларго”, под площад „Независимост”.

В продължение на цял месец публиката ще има възможност да се запознае с дейността на българските учени в Антарктида чрез цикъл лекции на полярна тематика, да се наслади на невероятни кадри, отразяващи на красотата на Белия континент, както и да се докосне до магията на Южния полюс и Българската база на о-в Ливингстън чрез филми, заснети там през последните няколко астрални сезона.

Международният ден на Антарктида се отбелязва от 2010 година по повод подписването на Антарктическия договор от 1 декември 1959 г. във Вашингтон. Договорът се прилага за района на юг от 60-ия паралел южна ширина. Той постановява, че Антарктика трябва да бъде използвана изключително за мирни цели и гарантира свободата на научните изследвания; подпомага международното научно сътрудничество; отхвърля възможността за спорове за териториален суверенитет между страните по договора; забранява ядрените опити и разполагането на ядрени отпадъци.

Международният ден на Антарктида е иницииран изцяло от Фондацията за добро управление на международните пространства като ежегодно събитие и една възможност да покаже как различните народи могат да работят заедно в мир и непрекъснато използване на науката като световен език на сътрудничество при вземането на решения извън националните граници.

Антарктическият договор е подписан от 48 държави до момента и гарантира, че Антарктида остава природен резерват, посветен на мира и науката.

ОЩЕ: Проф. Пимпирев ще представи пред депутатите планираното първо плаване до Антарктида 

Проф. Христо Пимпирев представя новата си книга в Бургас

На 4 ноември (петък) Бургас ще има своята дългоочаквана среща с проф. Христо Пимпирев. Обичаният и уважаван полярен изследовател ще пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Техници искат два пъти по-високи...
Ревизоро: Храним украинци на...
Подновява се масовото изкачване...
Ето при какви условия родителите...
Прогноза за времето - 30 януари...
Най-важното за деня, 29 януари...
Седмична прогноза за времето...
Нено Димов: В ареста имах изобилие...
Откриха невредим 20-годишния...
Сийка Милева: Употребили алкохол...
НСИ: Близо 800 000 българи са в...
Критики срещу министър Минеков...

Последни новини