Депутат обяви искането за мандатност на училищни директори за противоконституционно

2574
Депутат обяви искането за мандатност на училищни директори за противоконституционно
Снимка: БГНЕС

Няма как да подкрепим текста за мандатност на директорите на училища и детски градини, тъй като е противоконституционно. Трябва да променим Конституцията, защото там много ясно са дадени мандатите на държавните органи. 

Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов по време на днешното ѝ заседание. Членовете на комисията се събраха, за да обсъдят предложенията за промени в образователната система внесени от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, подкрепени с хиляди подписи от цялата страна.

НПО-то е внесло 14 предложения, свързани с превенция на насилието в детски градини и училища, като главното предложение е да се въведе мандатност на директорите на училища и детски градини

Припомняме, че миналата седмица зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обяви, че мандатност на директорите няма да се въвежда. Тя обаче обеща, че директорите ще бъдат по-строго контролирани, като това ще започне от следващата година.

Днес тази теза беше защитена и от Атанасов, макар и с малко по-различни аргументи. Като цяло не стана ясно какво иска да каже той с думите си, че предложенията противоречат на Конституцията, като на няколко пъти потърси подкрепа от бившия конституционен съдия Георги Марков, той обаче заяви:

Образоваме маргинализираните като правим хайки дали всъщност ходят на училище

Разпоредил съм проверка на всички училища, в които има голям брой записани ученици редовно и задочно. Това заяви образователният минист...

"Не е въпрос на конституционност. Конституцията не пречи да се въведе мандатност за този род учебни заведения. Въпросът е дали е целесъобразно".

Дори след изказването на бившия конституционалист обаче, Атанасов продължи да твърди, че въвеждането на мандатност би било незаконно.

Васил Николов от инициативния комитет от своя страна защити предложението с думите:

"Първото искане в нашите предложения е директорите на детските градини, яслите и училищата да имат мандати. Така ще имат стимул да се доказват постоянно, когато не са сигурни, че щом са се добрали до този пост, ще го заемат доживот. Трябва да избягаме от този модел".

По негови думи към момента гражданите предлагат мандатът да е 4-5 години, но това подлежи на обсъждане.

Родители искат мандатност на училищните директори, МОН не дава

Серия от предложения, засягащи образованието у нас, бяха разгледани на общо заседание на две парламентарни комисии днес (9 ноември). К...

На днешното заседание на комисията бяха разгледани и останалите предложения на инициативния комитет.

Сред тях е и монтиране на камери за видеонаблюдение в училища и детски градини, за да се спре агресията над деца. Това предложение срещна подкрепа на някои от депутатите, като обаче според тях камери не трябват да се поставят в тоалетните, общите помещения и класните стаи. 

От инициативния комитет искат психолози и логопеди във всяко училище, като тук опасението на народните представители е как това ще се отрази на бюджета.

Друго предложение е в детските градини да се ограничи ползването на телевизия и интернет. Родителите настояват и за промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяната на ясла, градина или училище, както и да се разреши на родители при желание и възможност да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер яслите, детските градини и училищата.

В крайна сметка председателят на комисията Атанасов излезе с решение, според което всеки депутат сам да прецени как да постъпи с предложенията на инициативния комитет, като на представителите му обеща, че ще бъдат включени в работна група, която ще изработи предложения за промени в просветните закони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com