Депутат от ПП беше освободен от парламента, за да управлява спешната помощ по въздух

5725
Депутат от ПП беше освободен от парламента, за да управлява спешната помощ по въздух
Снимка: БГНЕС

Народното събрание официално освободи депутата от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков. Оставката му беше приета със 111 гласа "за", 29 "против" и 6 "въздържал се" след дебат, продължил над 2 часа.

Първоначално не бе известна причината за наускането му, но от дебата в НС се разбра, че Гвоздейков ще оглави службата за спешна помощ по въздуха. Създаването на дружеството, което ще управлява шесте хеликоптера за оказване на спешна помощ, за които беше обявена обществена поръчка вчера, трябва да бъде гласувано на днешното заседание на Министерския съвет. 

Името на Гвоздейков нашумя покрай спечелено и отказано директорско място в дирекция „Летателни стандарти“. Обвиненията от опозицията за неправомерно проведен конкурс, принудиха от ПП да публикуват снимки от трудовата книжка на г-н Гвоздейков, от която е видно, че същия обаче няма необходимия искан професионален опит в областта и не му достигат 1г, 11м и 17дни за опит в поддържането на летателна годност.

В своето опровержение от ПП изброяват "има образование „Авиационен инженер“ и пет години експертен опит. Георги Гвоздейков не само е магистър-инженер със специалност „Авиационна техника и технологии“, а е и докторант във ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия с предстояща защита на дисертация на тема „Оптимизации на аеродинамичната форма на малък самолет“, освен това е собственик на фирма с основна дейност „Проектиране и производство на летателни апарати и компоненти“. Експертният му стаж е над осем години.“

Спор и за депутатска оставка

Оставката му и назначението му на новата позиция предизвика спор и сред депутатите. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" поставиха въпроса доколко е морално политическо назначение на тази позиция. Петър Чобанов от партията на Доган дори допусна, че може да има и конфликт на интереси.

Потвърдено: Георги Гвоздейков напуска редиците на ПП

Депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски потвърди, че колегата му Георги Гвоздейков напуска редиците на партията: "Реши...

Станислав Анастасов от ДПС попита: "Дали има още някой в тази зала, който трябва да го трудоустроим преди извънредните избори, което е пряко свързано с Плана за възстановяване?". 

Димитър Недялков отговори, че се е убедил в качествата на Гвоздейков и добави, че е убеден, че колегата му ще се справи с бъдещите начинания. 

Тома Биков от ПГ на ГЕРБ каза, че след като в пленарната зала се е заформил дебат по темата с оставката, е редно самият Гвоздейков да излезе и да каже какви са неговите мотиви за това. Джейхан Ибрямов от ДПС също призова Гвоздейков да аргументира оставката си.

Социалистът Филип Попов от  напомни, че се обсъжда оставката на депутата, а не неговите "бъдещи трудови планове". След което депутатите излязоха в 15-минутна почивка по искане на БСП, след което освобождаването беше гласувано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика