Депутат от ПП твърди, че има строежи на пътища и градинки с токсични отпадъци

5149
Депутат от ПП твърди, че има строежи на пътища и градинки с токсични отпадъци
Снимка: Александър Дунчев/Facebook

За "продължаващото незаконно използване на минни отпадъци от панагюрския рудник "Влайков връх" при строителството на пътища и градинки в Пловдивско и Пазарджишко, въпреки високото съдържанието на отровни окиси, манган, кадмий и т.н." алармира в личния си профил във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Александър Дунчев, който водеше Изпълнителната агенция по горите.

По темата Дунчев цитира отговори от екоминистъра Борислав Сандов и министъра на икономиката Корнелия Нинова, които касаят както "Влайков връх", така и землището на село Елешница. Според казаното от Сандов, от МГУ (Минно-геоложкият университет) и РИОСВ-Пазарджик са категорични, че "тези минни отпадъци нямат капацитет за неутрализиране на освободената киселинност и пробите са киселинно генериращи, поради което не могат да се класифицират като интертни". Става въпрос за депонирани скални отпадъци и земни маси в землището на село Елешница (Червеница). Само че "Ормус" ГмбХ, който е възложител за "усвояването на депонираните скални остатъци и земни маси", казва, че материалът е инертен, позовавайки се на резултати от изследвания в акредитирана лаборатория.

"Машините за добив на инертните материали от минните отпадъци са периодично пломбирани от РИОСВ и МОСВ, но пломбите са премахвани от нарушителите. Изобличава се двуличната роля на Министерството на енергетиката (МЕ), което хем е включило насипищата с минни отпадъци от мина "Влайков връх" в списъка на опасните съоръжения по чл. 22м от ЗПБ (Закон за подземните богатства), хем е одобрило план за използването им като инертни материали, и то без задължително решение по ОВОС… Поставя се и въпросът как така държавата е продавала на строителни фирми минни отпадъци, които по ЗПБ са изключителна държавна собственост и не подлежат на продажба", възмущава се Дунчев.

СНИМКА: Александър Дунчев/личен профил Facebook

Същевременно той е категоричен, че при общо два отговора, подписани от Корнелия Нинова (ТУК и ТУК) "цели две министерства бягат от отговорност с твърденията, че има "план за управление на минните отпадъци" на МЕ (Министерството на енергетиката), според който отпадъците са чисти и могат да се използват като строителни материали (според становище на частни лаборатории въз основа на една, вероятно нагласена "проба"), и че отпадъците са продадени и следователно МИИ/МЕ нямат отношение към използването на отпадъците в строителството".

В първия отговор на Нинова пише, че отпадъците в "Насипище" – Източни отвали на рудник "Влайков връх" се класифицират като интернетни. От това насипище фирма "Трейс България" ЕООД е купувач на земните и скални маси, "придобити като страничен продукт на разкривката за добив на руди в периода след 1965 г. от находище "Влайков връх". Договорът на фирмата е с държавното дружество "Панагюрски мини" ЕАД и е от 2015 година. За инвестиционно предложение за извличане на скално-земни маси има подадени данни за престъпни обстоятелства и прокуратурата се е захванала със случая, но на два пъти Районна прокуратура Пловдив прекратява наказателното производство, пише в отговора на Борислав Сандов. А в отговора си Нинова казва, че били правени неколкократни проверки и не са констатирани нарушения. Проверките са правени тогава, когато "Панагюрски мини" ЕАД са били собственик на скалните маси – в началото на 2020 година собственик става "Трейс България" ЕООД, "Ормус" ГмбХ и Георг Рудов.

Във втория отговор на Нинова изрично се посочва, че става въпрос за инертни отпадъци - това било установено в плана на управление на минните отпадъци на "Панагюрски мини" чрез тестове в акредитираните лаборатории "Евротест - Контрол" ЕАД и "Център за изпитване и европейска сертификация".

ОЩЕ: България през 2018 година: Разпад на държавността – с дъх на олигархия (II част)

СНИМКА: Александър Дунчев/личен профил Facebook

На кой да вярваме, пита Дунчев и е категоричен:

"- Минните отпадъци на рудник "Влайков връх" са били и продължават да бъдат собственост на държавата според чл. 2-3 от ЗПБ, независимо от позицията на МИИ.

- Минните отпадъци са токсични, защото съдържат манган, кадмий и сяра и при дъжд сярата разтваря мангана и кадмия, а след дъжда остава токсичен прах, който при вдишване причинява рак. Становището на частните лаборатории е опровергано от Минно-Геоложкия Университет, но това явно не вълнува 2 от 3 министерства.

- Държавната фирма "Панагюрски мини" към МИИ е продавала 5 години и продължава да продава тези минни отпадъци на две фирми (според документите свързани с "Трейс Б-я" и PIMK), които са ги използвали за настилане на улици в селата и при други строежи като велоалеи в Пловдив и настилане на училищен двор в града".

ОЩЕ: Министър не отговаря на въпроси на депутат от управляващата коалиция за кадрови назначения: Какво предстои? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com