НА ЖИВОВойната в Украйна

Депутати от БСП са за затвора, но с Гешев това е невъзможно: Хаджигенов за излъченото закрито заседание на НС

8349

Имунитетите на тези депутати от БСП, които са излъчвали закрито заседание на Народното събрание, трябва да бъдат свалени и да има обвинителен акт. Трябва да има съдебен процес и при всички случай говорим за наказания – лишаване от свобода*. Това заяви за Actualno.com адвокат Николай Хаджигенов.

Припомняме, че депутати от парламентарната група на БСП излъчваха на живо в социалните мрежи закритото заседание на Народното събрание, на което трябваше да се обсъди изпращането на военна помощ за Украйна.

"Наказанията за парламентарната група на БСП ще бъдат два вида. Едното ще бъде чисто политическо, като тук включвам и евентуалното нарушение на правилника на Народното събрание, което няма да коментира, защото не виждам никакъв смисъл. Другото ще бъде поднесено на следващите избори. Но ако заседанието на парламента е закрито и на него се обсъжда класифицирана информация, то това е престъпление и наказателната отговорност е лична за всеки един депутат, които го е заснел и излъчил. Нямам представа с какъв гриф е тази информация, но вероятно е засекретена", каза той.

ОЩЕ: Божанков пак контра на БСП за оръжието за Украйна (ВИДЕО)

Хаджигенов обясни, че има и нарушение на Закона за класифицираната информация. "Там има административни санкции, но престъплението поглъща всичко това", заяви юристът.

Според него обаче с Иван Гешев като главен прокурор е невъзможно да се има наказания. "Всичките тези глупости и циркове, всички тези престъпления, се случват благодарение на това, че прокуратурата у нас не е прокуратура. Тя е прикриватура, работи за този и за онази. Това не е от днес. Абсурдния, безумен и безобразен Гешев я доведе до скъсване. Оттук нататък всеки прави каквото му се пие", каза той.

Бившият народен представител засега и темата с Шенген. "И после видите ли Австрия и Нидерландия имали икономически интереси. Не. У нас първо няма правосъдие, второ няма демокрация. Това е причината. Не нитратите в краставиците на "Капитан Андреево" са проблем, не че не са, а наркотиците, които пътуват двупосочно. Ето това е проблемът. Стрелбата по бежанците също е проблем. И после някакви депутати от БСП нарушавали закона, пък било престъпление. На кой му пука в крайна сметка", заяви той.

"Те няма да бъдат наказани за това, а трябва. Защото правова държава се гради по този начин. Няма как да преследваш законни и политически цели с незаконни средства", категоричен беше Хаджигенов.

А на въпрос дали председателят на парламента ще им наложи наказание, Николай Хаджигенов отговори: "Вежди Рашидов ли? Естествено, че ще им наложи наказание. Ще ги хване да му метат ателието".

*Според Наказателния кодекс това е престъпление по Чл. 357. (1) Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

ОЩЕ: "Коалиция на руския мир": Оръжието за Украйна пак доведе до скандали в парламента (ВИДЕО)

Хаджигенов: Гешев е изплашен - ще го наритат тези, които го издигнаха, защото вече е вреден за тях

"Не се забелязват дори наченки на политическо поумняване. Лошата прогноза е, че ще завъртим един сериозен цикъл от избори, докато се ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Сезонът на "борисовките": защо...
Милен Керемедчиев: Със сигурност...
Владислав Панев: Европейската...
Румен Гечев: Не споделяме с ДПС...
Иванов: Разговорите с "Продължаваме...
Иван Таков: Дългът на "Топлофикация...
"Копейкин се е провалил като баща":...
Financial Times: Изборите през...
Политолог: Изборите ще бъдат...
И "Зелено движение" подкрепи...
"Продължаваме промяната" вече...
Белобрадова обвини Нинова, че...

Последни новини