НА ЖИВОВойната в Украйна

Десетки заразени и починали от ебола в Уганда

1240

29 души, сред които и четирима здравни работници, са починали от ебола в Уганда, откакто преди две седмици властите обявиха епидемия в централната част на страната. Това съобщи днес Световната здравна организация, цитирана от БТА.

"Ваксините, използвани успешно за спиране на неотдавнашни епидемии от ебола в ДР Конго, не са ефективни срещу типа на вируса, причинил тази епидемия", каза на пресконференция генералният директор СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Няколко ваксини срещу този вирус обаче са в различни етап на разработка, като при две от тях може да започнат клинични изпитвания в Уганда през следващите седмици, в очакване на регулаторни и етични разрешения от правителството на Уганда", обясни той.

Идентифицирани са общо 63 потвърдени и вероятни случая, включително 29 смъртни случая. Тедрос уточни, че "десет здравни работници са били заразени, а четирима са починали". "Когато има забавяне в откриването на епидемия от ебола, е нормално в началото случаите постоянно да се увеличават, а след това постепенно да намаляват, докато животоспасяващите интервенции и мерките за контрол на епидемията започнат да се прилагат", отбеляза той.

Вирусното заболяване ебола често е смъртоносно, но вече съществуват ваксини и лечения срещу тази хеморагична треска, която се предава на хората от заразени животни. СЗО отпусна 2 млн. долара от своя Резервен фонд за спешни случаи и работи с партньори, за да помогне на властите да засилят реакцията чрез изпращане на специалисти и медицински консумативи.

Първите случаи в Уганда бяха регистрирани в област Мубенде, в централната част на страната, преди да се разпространят в съседните области Касанда, Киегегва и Кагади. Президентът Йовери Мусевени миналата седмица изключи всякаква карантина, като каза, че страната има капацитет да овладее епидемията.

Лекар почина от Ебола в Уганда

Уганда потвърди смъртта на здравен работник от ебола, с което общият брой на смъртните случаи от силно заразния вирус достигна 10, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Масови протести в Мароко срещу...
Пригожин със сълзлива история...
Четирима убити след нападение...
Тоталната война срещу "Ал Шабаб"...
Смъртни присъди на 49 алжирци...
Най-малко 10 ранени при експлозия...
Десетки загинали при катастрофа...
Тежка автобусна катастрофа в...
Хиляди норки плъзнаха в Северозападно...
Иран се е опитал да убие или отвлече...
Трима български моряци са задържани...
Започва ваксинационна кампания...

Последни новини