Десислава Танева увери, че АЧС в Голямо Враново е установена с повече от една проба

5421
Десислава Танева увери, че АЧС в Голямо Враново е установена с повече от една проба
Снимка: БГНЕС

"Поискала съм становище и от ЕК за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете и ограничаване на нейните щети. Взели сме становище от европейските власти и от научната общност и от ветеринарния орган, който на практика прилага мерките." Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за bTV в коментар за твърденията на директора на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров, че в него няма африканска чума по прасетата (АЧС) и защо има още живи животни. Според Димитров пробата, изпратена да се установи дали има АЧС или не е само една. По думите му няма смисъл да се евтаназират здрави прасета. Министър Танева обясни, че болестта е бавна и видимо здрави прасета, може да са носители на вируса.

"Правилата важат за всички. Продължава евтаназията на животни. Пробите са повече от една и са доказани в национална лаборатория. Не се базираме само на една проба. От началото, когато беше установено заболяването в тази ферма, до сега са евтаназирани близо 13 000 животни. Продължава евтаназията", обясни още министърът.

Ново огнище на свинска чума в Плевенско

Ново огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в област Плевен. Положителната проба е от умряло диво прасе, намерено в землищ...

"Директивата от 2002 година дава възможност за дерогация при епизоотии, но не говорим за африканска чума, а при условия на отделна биосигурност и изолиране на производствени помещения и нива на достъп и биосигурност за неевтанизиране. Това е изключение, но ние сме убедени, че няма как да се приложи. Писахме писмо до ЕК по отношение на засегнатия свинекомплекс с питане дали това изключение би било приложимо и получихме отрицателно становище", допълни Танева и уточни, че според помощните мисии на експертите на Европейската комисия по АЧС няма отделни нива на биосигурност на отделните помещение и не може да се приложи дерогация.

"Категорично не можем да взимаме ние решението за дерогация. И да можехме, в условията на това заболяване в цяла Европа всички действия, които всички страни прилагат, са по стратегия за АЧС, приета 2015 г. Пристигат помощни комисии за ревизия на мерките. Ние сме променяли мерките, но една държава не може да вземе самостоятелно решение по отношение на мерките, защото се касае обща европейска стратегия за ЕС от 2015 г. Не сме ги измислили ние тези мерки. Те са най-тежки за всички епизоотии, защото това заболяване е единственото, което е влязло в ЕС и за което няма ваксина и лечение", каза още Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика