Диетолог: Как да отслабнете трайно и без йо-йо ефект

1645
Диетолог: Как да отслабнете трайно и без йо-йо ефект
Снимка: iStock

В днешно време е трудно да се намери човек, който да не се оплаква от наднормено тегло и нежелани тлъстинки. За съжаление, ние сме виновни за това, затова се подлагаме на диети и се потим във фитнеса, за да успокоим съвестта си. 

Разбира се, това може да се предотврати, ако развием определени модели на поведение, които благоприятстват поддържането на здрава и стройна фигура. 

Здравословните хранителни навици, както ги наричаме, ще ви помогнат да контролирате теглото си трайно и ефикасно.

Здравословни хранителни навици на практика

Вероятно всеки от нас е чувал за хранителните навици, които в контекста на отслабването се променят от всички случаи. Разбира се, те са важни, когато искате да отслабнете, но за да избегнете така наречения йо-йо ефект, просто трябва да се сприятелите с тях. 

Освен това създаването им и спазването им може да ви предпази от наднормено тегло. Всъщност те не са трудни за изпълнение, а когато сме последователни, нищо не ни пречи от време на време да ядем това, което ни се иска. Нека научим най-важните правила и навици за здравословно хранене.

Броят на храненията е важен

Закуска, обяд и вечеря - тази триада се е превърнала в неизменна част от ежедневния ни ритъм и определя неизменен брой хранения за някои. За съжаление, въпреки че ще са пълни с полезни и здравословни продукти, тези хранения не винаги ще са благоприятни за поддържане на теглото. 

Всичко това се дължи на факта, че между тези основни хранения непременно ще се появи желание за похапване и тогава е по-лесно да се изкушим да хапнем нещо, което ще увеличи калорийния баланс. Ето защо е по-добре да планирате пет или шест хранения в ритъма на деня, три от които ще бъдат основни, а останалите - странични. Най-добре е това да става по най-популярната схема: закуска, втора закуска, обяд, следобеден чай, вечеря.

Коя е най-добрата диета за жени?

Ако това не ви убеждава, можете да преминете към времеви интервал. Един от здравословните хранителни навици е да се храните на всеки два/три часа, което напълно покрива дневните ви хранителни нужди. 
Което и от тези решения да изберете, струва си да се придържате към умереност. По-добре е да ядете по-малки порции, но по-често!

Внимавайте какво попада в чинията ви!

Сега, след като знаем колко често трябва да се храним, е добре да помислим как да се храним правилно. А какво трябва да присъства в менюто? Всъщност възможностите са безкрайни, но е добре да се има предвид какво препоръчват принципите на здравословното хранене. 

В идеалния случай половината от храната трябва да се състои от сурови или печени зеленчуци и плодове, които в този вид предлагат витамини и минерали от съществено значение за здравето. 

Една четвърт от общото количество трябва да се състои от зърнени храни и продукти с нишесте: брашно, грис и ориз, както и хляб. Все пак е добре да се отбележи, че е по-добре да се залага на пълнозърнести продукти, които са отличен източник на фибри. 

Разбира се, не трябва да се забравят и мазнините в минимални количества. Някои от тях (ненаситени омега мастни киселини) могат да се намерят в рибата или ядките. Нищо обаче не ви пречи да посегнете и към нерафинираните масла, които не само осигуряват вкусово усещане, но и подпомагат сърдечната дейност и същевременно намаляват риска от инфаркт, хипертония и атеросклероза. За да могат мазнините да вършат добре работата си, трябва да ги консумирате студени!

Уникалната диета, с която Адел отслабна с 46 кг

Бързате ли? Не е препоръчително!

Бързането не е съюзник на ежедневния ритъм. То не само е носител на стрес, но и не е благоприятно за извършване на ежедневните дейности. 

Ако имаме пагубния навик да пропускаме закуската, важно е да го прекъснем възможно най-скоро. Защото този здравословен хранителен навик ви дава енергия за целия ден, спомага за регулирането на метаболизма и освен това осигурява усещане за ситост. 

Бързането не трябва да присъства и при консумирането на храна. Храненето набързо не е съюзник на изграждането на здравословни хранителни навици. Ако се храним бързо, приемаме големи хапки, които не се сдъвкват достатъчно добре. 

Всичко това води до навлизане в стомаха на уплътнена хранителна маса, която стомахът трябва да смила с по-големи усилия. Това е причината за лошо храносмилане, киселини, рефлукс и наднормено тегло.

Не забравяйте водата!

Дори когато обръщаме голямо внимание на състава на храната си и отдаваме голямо значение на прилагането на здравословни хранителни навици, не можем да минем без подходяща хидратация. Прието е, че през деня трябва да се изпиват минимум два литра течности, а при физическа активност - дори повече. 

Защо пиенето е толкова важно и се причислява към основите на изграждането на здравословни хранителни навици? Дехидратираният организъм работи по-неефективно: на първо място, почти всички ключови телесни функции се забавят, включително много важните метаболизъм и храносмилане.

Освен това пиенето на вода на празен стомах е отлично средство за осигуряване на усещане за ситост и намаляване на желанието за похапване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com