Диетолог посочи упражненията, които изгарят коремните мазнини

3370
Диетолог посочи упражненията, които изгарят коремните мазнини
Снимка: iStock/Guliver

Как да изгорите мазнините по корема си? Това е въпрос, който много хора със сигурност си задават. 
Най-доброто решение е да се комбинира диета за намаляване на теглото с интервални тренировки. Такива упражнения могат да се правят три пъти седмично. В дните без интервални тренировки можете да заложите на други дейности, които ще ви помогнат да изгорите мазнините по корема. 

Плуването, йогата и колоезденето, наред с други, имат добри резултати. 
По-долу са представени други предложения за упражнения за корем.

Как да изгорим коремните мазнини?

На първо място е важно да си дадете време. Няма да се отървете от мазнините по корема за една нощ. Нещо повече, няма да го постигнете само чрез упражнения. 

За да постигнете задоволителни резултати, трябва да се погрижите както за физическата активност, така и за правилното хранене. Тук не става дума за гладуване или нискокалорични диети. Ограничителните диети, като например 1000 ккал или 1200 ккал, могат да разрушат организма и да доведат до недостиг на витамини и минерали. Калорийният дефицит от такъв мащаб може да доведе и до йо-йо ефект, което никой от стройните хора не желае.  Рационалното отслабване предполага загуба на максимум 1 % от текущото телесно тегло седмично.

Какво трябва да ядете, за да изгорите коремните мазнини? 

Преди всичко от диетата трябва да се изключат простите въглехидрати. В храната трябва да присъстват сложни въглехидрати, богати на фибри храни, сезонни плодове и зеленчуци и нетлъсто месо и риба. Адекватната хидратация също е от съществено значение. Всеки ден трябва да се консумират минимум два литра течности. 

Смята се, че максималният калориен дефицит за човек с потребност от 2500 ккал е 500 ккал. Дефицит от едва 300-400 ккал обикновено е достатъчен, за да се забележи ефектът от отслабването. След като сме се погрижили за правилното меню, можем да започнем да се упражняваме.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Ефективни упражнения за корем

Много специалисти смятат, че интервалните тренировки носят най-добри резултати. Това включва изпълнение на серия от упражнения с много висока интензивност (около 90% от максималната сърдечна честота), редуващи се с по-леки дейности (около 50% от максималната сърдечна честота). 

Примери за такива упражнения са например подскоци за две минути, клякане с подскоци за две минути и планк, който представлява позиция, поддържана с лакти, наподобяваща постановка за оттласкване.

Безопасни упражнения за корем

Извършвайте кратка загрявка преди всяка тренировка, за да намалите до минимум риска от нараняване. Интервалите не трябва да се изпълняват на празен стомах. Храната трябва да се консумира поне един час преди упражненията. Безопасните интервални тренировки не трябва да продължават повече от 30 минути. 

Това се дължи на голямото натоварване на нервната и сърдечносъдовата система. След приключване на тренировката не забравяйте да направите кратко мускулно разтягане. 

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

Интервалната тренировка е най-добре да се прави три пъти седмично. Поддържайте минимум един ден почивка между упражненията. В почивните дни от интервалната тренировка можете да заложите на други дейности, които ще помогнат за изгарянето на коремните мазнини. Плуването, йогата или карането на стационарно колело, наред с други, са добри варианти. В случаите, когато току-що сме започнали приключението си със спорта, си струва да използваме съветите на опитен личен треньор, който ще следи за правилната техника на упражненията.

Упражнения за корем - противопоказания

Противопоказания за описаните интервални тренировки са сърдечните заболявания, някои респираторни заболявания и проблеми с кръвообращението. Бременността също е противопоказание. 

Голямо внимание трябва да проявяват и хората със ставни проблеми. В този случай е по-добре да се избират упражнения, изпълнявани в легнало положение. Същото се отнася и за хората с голямо наднормено тегло или затлъстяване. 

Струва си да запомните, че интервалната тренировка е предназначена за здрави хора в средно състояние. За тези, които са нови в спорта, е препоръчително да започнат с малко по-леки упражнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com