Диетолог: При хранителните отравяния с биологичен фактор не можем да заподозрем, че храната е опасна

2913
Диетолог: При хранителните отравяния с биологичен фактор не можем да заподозрем, че храната е опасна
Снимка: iStock/Guliver

При хранителните отравяния с биологичен фактор ние по никакъв начин не можем да заподозрем, че храната е опасна. Това каза в интервю за „Фокус“ диетологът доц. Дарина Найденова. По думите й в подобни случаи храната съдържа някаква бактерия, която причинява стомашното неразположение, а тази бактерия не променя вкуса, мириса и аромата на тази храна, така че остава невидима за човешкото око. „Тоест на тази храна не й личи, че тя е вече започнала да е разваля и може на нас да ни причини един стомашно-чревен дискомфорт. Не бива да се разчита само на това, че на вид, вкус и мирис, храната няма промени. Защото болшинството хранителни отравяния са точно от такава храна, на която не й личи, но която е съхранява неправилно“, заяви доц. Найденова.

Тя отбеляза също, че хранителните натравяния са изключително опасни за малките деца и хората с хронични заболявания. „Малките деца много бързо се обезводняват, когато имат хранително натравяне, което налага те да бъдат приети в болница, да бъдат включени на система и това според мен е много неприятно и за родителя и за детето. Така, че до голяма степен те не са толкова опасни сами по себе си тези хранителни отравяния, стига да не доведат до това усложнение често, а именно обезводняването“, каза още тя.

Затвориха заведението във Варна, където се натровиха 97 деца

Заведението, където 97 ученици получиха хранително отравяне на коледно парти, беше затворено от Агенцията по безопасност на храните във...

Според специалиста част от другите усложнения са възпаление на жлъчката и последващи кризи, които да доведат до чувствителност на стомашно-чревния тракт, която да доведе до непоносимост към определени храни. „Тоест до тогава да не е имал проблем с консумацията на мляко, или на плодове или на някакви тестени изделия, а след една такава остра чревна инфекция на стомаха след храна някаква консумирана, той да стане изключително чувствителен стомашно-чревния тракт към тези храни и човека да не може месеци наред да ги консумира“, обясни доц. Найденова. Тя допълни, че това може да доведе до промяна в модела на хранене на дадения човек, която невинаги е желана и приятна.

Според диетолога един от най-важните моменти в профилактиката на тези заболявания представлява нещо, което хората може би често забравят – това да си мият ръцете. „Но да ги мием както трябва – с вода, със сапун и по-продължително време. Преди да посегнем да хванем някаква храна и да я изядем, да имаме една идея, че можем ние самите със своите ръце да пренесем една инфекция или някакъв болестотворен микроорганизъм в храната и по този начин да я замърсим“, посочи доц. Найденова. Тя препоръча да не забравяме тези важни неща дори когато сме на почивка или навън през летните месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване