Диетолог разкри колко често трябва да се претегляме

1465
Диетолог разкри колко често трябва да се претегляме
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Стъпвате на кантара и се ужасявате. В края на краищата само вчера цифрите са показвали по-малко килограми. Е, да се претегляте постоянно не е най-добрата идея. Разберете кога и как да се претегляте правилно.

Не само хората, които са на диета за отслабване, трябва да контролират теглото си. Избягването на претеглянето може малко по малко да доведе до затлъстяване, което има много негативни последици за здравето. 
Но и прекаленото претегляне също не е добро решение. Сред жените, които много често стъпват на кантара, изследователите наблюдават увеличаване на тревожността, депресивните състояния и намаляване на удовлетвореността от тялото си. Честото проверяване на теглото, на всеки няколко часа, след всяко хранене, може да е първият признак на хранително разстройство!

Kолко често трябва да се претегляме? Как да го правим правилно, за да получим надежден резултат? 

Когато сте на диета, вие се претегляте, за да следите напредъка си. Въпреки това не стъпвайте на кантара всеки ден, а още по-малко се претегляйте след всяко хранене. Правете го най-много веднъж седмично, в ден по ваш избор.  

Няма причина да се претегляте повече от веднъж седмично. При ежедневните колебания на водата в организма телесното тегло може да се променя драстично от ден на ден.
Претеглянето по едно и също време всяка седмица дава по-точна представа.

Струва си също така да се отбележи, че повечето диети, които позволяват здравословно отслабване, са разработени така, че да водят до загуба на тегло от 0,5-1 кг на седмица. Няма да забележите промяната още на следващия ден. 

До какво води наднорменото тегло?

Кога е най-подходящото време да се претеглите?

Напълно нормално е теглото ви да се колебае през деня. В края на краищата то се влияе от много фактори - от нивото на хидратация и приетите ястия до степента на физическа активност или въздействието на хормоните. 

Знаете ли, че телесното тегло може да се промени с до 2 кг за 24 часа? При жените в предменструален период - дори с 3 кг.

Експертите посочват, че най-точен резултат ще получите сутрин, след посещение на тоалетната и преди да сте яли каквото и да било. Това е така, защото през нощта организмът ви е имал достатъчно време да усвои и преработи всичко, което сте консумирали през деня. 

Въпреки това сутрините за много от нас често са напрегнати и претеглянето може да е последното нещо, за което мислим по това време. Ето защо, ако не можете да го направите преди да отидете на работа, да закусите и т.н., направете го например преди лягане, след вечеря. 

Учени казаха коя е новата норма за теглото

С уговорката, че всяка следваща проверка на теглото трябва да се извършва именно в това време. Не се претегляйте веднъж сутрин и веднъж вечер. Резултатът ще бъде фалшив.

Да се качвате на кантара след интензивна тренировка е грешка. Претеглете се преди или на следващия ден след тренировката. 
Що се отнася до жените, избягвайте да се претегляте няколко дни преди и по време на менструация (тогава тялото ви складира повече вода).

Трябва ли да се претегляте с или без дрехи?

Когато се претегляте, трябва да ограничите променливите величини. Ако искате кантарът да даде надежден резултат, претеглете се без дрехи (напр. само по бельо) и обувки - боси. Ако се претегляте с дрехи, нека те винаги да са едни и същи, например пижама.

Какво претегляте? Каква позиция да заемете?

Някои наши пропуски също могат да фалшифицират резултата. Добре е да отделите малко повече време, за да се претеглите. Обърнете внимание на това върху каква повърхност поставяте устройството. Ако е електронен плосък кантар, по-добре това да не е килим или мокет, а плочки или панели. Целият ви крак трябва да е в средата на кантара и трябва да сте изправени в цял ръст.

Не забравяйте обаче, че дори да следвате горните препоръки, уредът също може да допусне грешки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com