Дигиталните професии на настоящето и бъдещето

15383
Дигиталните професии на настоящето и бъдещето
Снимка: SoftUni

Да поставим на фокус случващото се днес в аспект бизнес и образование. Бурната дигитализация и технологична трансформация активно повлиява както личния, така и професионалния живот на абсолютно всеки от нас. Дистанционната работа не е просто опция, тя е необходимост. Глобалната екосистема се видоизмени рязко – нещо, което отдавна чакаме да се случи, този път изпревари времето си, заради настъпилата внезапно пандемична обстановка, която дигитализира области, за които не бяхме предполагали, че е възможно да се дигитализират скоро. Една от тях е образованието, която днес е и основна тема на разговор.

Светлин Наков, основателят на СофтУни, неведнъж е споделял професионалното си мнение, че е важно да разграничаваме научните от приложните университети, както в момента се случва в западните страни: „От първия вид не трябва да има повече от два, например БАН и СУ „Климент Охридски“, така че да се обхванат всички сфери. С наука трябва да се занимават 10-15% от най-най-умните и гениални хора. Останалите трябва да правят приложно образование. В момента бизнесът очаква подготвени хора от преподаватели, които се оценяват по научни достижения. Вместо това, приложните университети трябва да се управляват от бизнеса, който да казва какво да се учи и как да се преподава.“, казва той.

Той споделя още:
„ИТ индустрията се развива с невероятно бързи темпове и огромни компании все по-често правят значителни инвестиции в страната ни. БВП за последната година наблюдава спад, но ИТ не се влияе, вместо това, въпреки пандемичната обстановка, имаме 10% повишение в сектора на информационните технологии. Все повече бизнес области избират дигитализацията, а последната година допринесе изключително много именно за това. Ако въпросът е „Има ли бъдеще ИТ сферата?“, отговорът всъщност е много прост – „ИТ сферата е бъдещето.“

Ето и трите области, които в момента се разрастват буквално с всяка секунда:

Програмиране

Инициативата „Софтуерен Университет“ за седма поредна година подготвя кадри за сферата на информационните технологии и програмирането, чрез стратегически разработената си от експерти в областта цялостна програма по софтуерно инженерство. Тя е създадена така, че всеки начинаещ да има възможността плавно да навлезе в сферата, а с това предоставя възможност и на всеки, стартиращ изцяло от нулата, да се гмурне в програмирането и ефективно да усвои всички ключови качества, които ще са му необходими за реалната работна среда.

Ето какво още споделя Наков за програмирането:

Програмирането вероятно не е за всеки, но всеки, който има желание – определено трябва да пробва, защото това е не просто бъдещето – програмирането е настоящето. Много често ме питат дали трябва математика, за да си добър програмист – отговорът е, че помага, но не е задължителна. Познавам много хора, които не са добри по математика, но са добри по програмиране. Разбира се, тези, които имат медали от международни олимпиади по математика и физика, се научават да програмират по-бързо – това е факт, така че със сигурност е полезно умение, но не е задължително да го притежаваш.“

Студент на Софтуерния университет пък споделя:

„Бих искал да вдъхна кураж на всички, които си мислят, че е невъзможно да изучат цяла една нова област, започвайки от нулата. Завърших право и за малко да станат адвокат, но желанието ми да се занимавам със софтуерни технологии надделя пред тухлите по ГПК. За мен всяка една технология има своите логика и чар. Започнах да се занимавате с програмиране само преди четири години с някои по-леки технологии, като VBA, където автоматизирах главно офис приложения, и завърши с професионални курсове на Софтуерния университет.Златко Русев, Software Developer, студент в Софтуерния университет

Дигитален маркетинг

Следващата област, която на свой ред придоби съвсем различно значение в последната година, е дигиталният маркетинг. Все повече бизнеси изцяло пренасочват дейността си към такава в дигиталната среда, за да оцелеят и да се издигнат още по-силни, съобразявайки се с изцяло новите нужди на потребителя – да получи всичко, от което има нужда, в безопасността на своя дом, само чрез няколко клика в интернет. Наред с това, експертите в областта станаха още по-ценни и търсени. Следвайки тези тенденции и съобразявайки се с нуждите на пазара, SoftUni Digital предоставя цялостна програма, покриваща всички ключови области на дигиталния маркетинг, за да подготви експерите на бъдещето.

Савина Дамянова споделя опита си като курсист, преминал програмата на SoftUni Digital:

„Още преди да приключа цялостната програма, набелязах фирми, в които исках да работя. Най-голямо впечатление ми направиха лекторите от Netpeak. Отдадени на професията си, страшно мотивирани и супер земни хора. Отвориха позиция в PPC отдела си и кандидатствах. Подборът беше много сериозен, но благодарение на СофтУни вече имах основите. Netpeak ми даде шанс да стана част от този страхотен екип и да задълбоча уменията си. Започнах да се занимавам основно с Facebook и Google, работя с големи брандове, които са пърформанс ориентирани и в най-различни сфери.“

Дизайн и криейтив

На този етап не можем да не отбележим, че програмирането и дигиталният маркетинг са взаимно свързани, а това, което ги „завършва“ и прави истински пълноценни, е именно графичния дизайн. Дигиталният свят изисква създаването на качествено съдържание, което разказва история и предава емоция, които да привлекат потребителите и да отличат бранда от конкурентите. Всеки сайт, продукт, компания, списание, книга – абсолютно всичко има нужда от добър дизайнер, който да приложи креативността си, било то чрез графичен дизайн, UI и UX, видеообработка или 3D моделиране. SoftUni Creative е именно инициативата, насочена към всички естети и изкуствоведи, за които дигитализацията разчупи остарялото разбиране, че чрез творчество не се печелят пари.

Не бях проявявала интерес към графичния дизайн, докато не ме помолиха да направя иконки за едно приложение. Нямах никакъв опит в тази сфера, но ми допадна това, че мога да реша даден проблем по креативен начин. Също така графичният дизайн включва две от любимите ми области - технологиите и изкуството. Така се срещнах и с цялостната програма на SoftUni Creative, която ми се стори най-подробна, практически насочена и с изключително добре подбран лекторски екип, изграден изцяло от професионалисти в областта.

След обучението си разбрах, че графичния дизайн е нещото, което мога да правя с часове без да ми омръзне и това, с което искам да се занимавам професионално. След програмата открих и сферата, в която искам да се занимавам - Уеб дизайн. SoftUni Creative ми помогна, като даде старт на професионалното ми развитие.” – споделя Кристина Иванова за преживяванията си след SoftUni Creative.

Направи своя избор

Немалко хора преминаха през сериозна промяна в последната година. Все повече от нас търсят разнообразни варианти да се преквалифицират в една от гореспоменатите области, или пък да надградят вече наличните си умения. Дигиталните професии дават възможности на хората, които нито една друга област не може да предостави и да се изявяват там, където винаги са искали.

СофтУни не просто подготвя кадри, а създава един нов начин на мислене. Подготвя едно общество, готово за промяната, която вече активно се случва, прави ни по-адаптивни към света днес и готови за това, което предстои утре. Готов ли си да станеш част от тази промяна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование