НА ЖИВОВойната в Украйна

Димитър Гърдев: Има как да разберем дали Путин ще използва ядрено оръжие (ВИДЕО)

15724

Когато Русия изрече думите “Ядрени оръжия” целият свят слуша много внимателно и неспокойно. Реални ли са заплахите на Путин? Какви са възможните отговори на НАТО? Какво прави България при подобни ситуации? В Студио Actualno говорим с Димитър Гърдев - председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание, експерт по международни отношения и международна сигурност.

Русия изпраща “ядрен влак” към Украйна. Това твърди публикация в британския "Таймс”. Реални ли са заплахите на Путин?

Изключително странна информация, на мен като експерт ми е необходима малко повече информация. Ако става дума наистина за ядрено оръжие, разположено на железопътна система се, сещам за една такава разработка по времето на СССР, която бе свалена от въоръжение с договор между Буш баща и Горбачов, защото беше изключително опасна и нямаше аналог в НАТО. Представлява влакова композиция, която е маскирана като цивилна композиция, но на нея е монтирана междуконтинентална балистична ракета, която достига до всяка точка на планетата. Но! Украйна е твърде къса дистанция за тази ракета, тя не може да нанася удари под 1500 - 2000 км.

Друго допускане е, че може да става дума за транспортиране на тактически ядрени оръжия. Това са 152 мм снаряди за техните гaубици (еквивалентният калибър на НАТО е 155 мм) и авиобомби - те не пътуват така с влак. Охраната им е изключително мощна, вземат се мерки за скриване и маскировка и т.н.

Има няколко признака, по които можем да съдим дали ще се използва тактическо ядрено оръжие. Първо започва едно оперативно отдалечаване на собствените войски, за да не бъдат поразени. Второ - използват се срещу много крупни, сериозни обекти, например склад за боеприпаси на противника или много сериозно негово оръжие, или столицата на противниковата държава, или самолетоносачни групи и др. Тук не виждаме необходимост от нанасяне на такива тактичски удари в зоните на бойните действия.

Можем ли да тълкуваме това напредване на украинските войски на юг като едно тактическо отдръпване на руски войски? И след като навлязат в новопризнатите и анексирани републики - това да бъде тълкувано като нападения над Русия?

Можем ли да сме спокойни като страна членка на НАТО? Защитени ли сме?

Колко ядрени оръжия имат НАТО и Русия?

Защо при теоретични тактически разигравания винаги финалът е унищожаване на планетата?

Вижте цялото интервю с Димитър Гърдев!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Глас от БСП: Конспирация е, че...
Директорът на БНР: Откакто съм...
Пламен Иванов: Държавата не плаща,...
Задава ли се тройна епидемия от...
Най-популярните митове за ваксините:...
Дебат само с един: Хартиената...
Ще получим ли патент за откритие,...
Ваня Григорова: Има фирма, която...
Отговорите: С Явор Куюмджиев,...
"Газпром" е надежден партньор...
Не бива Вежди Рашидов да е основен...
Русия е като разсъхнала се бъчва,...

Последни новини