Директорът на Народния театър нареди разследване срещу Морфов заради Велислава Кръстева

3595
Директорът на Народния театър нареди разследване срещу Морфов заради Велислава Кръстева
Снимка: БГНЕС

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ се разраства. Директорът Васил Василев е наредил вътрешно разследване срещу главния режисьор Александър Морфов, за да се установи дали е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация на база партийна принадлежност. Това съобщава OffNews, цитирайки копие от документа, с което разполага.

Става въпрос за случилото се в театъра с участието на Морфов и пиара Велислава Кръстева. Тя е бивш шеф на отдел "Връзки с обществеността" в ДПС и говорител на движението, както и бивш депутат. Преди дни вратата ѝ бе надраскана с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай", а името с табелката ѝ - изкъртена. За това отговорност пое именно Александър Морфов и заяви, че е готов да понесе последствията.

Минеков: В ръководството на Народния театър има и човек от ГЕРБ, който преди време уволних

Служебният министър на културата разкри, че не само бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева е лице на ръководна длъжност в Народния теат...

Директор на театъра е Васил Василев - колега на Кръстева от правителството "Орешарски", в което двамата бяха зам.-министри на културата. Той подаде жалба в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител, преди Морфов да признае за действията си.

Сега започналото вътрешно разследване е било поверено на главния секретар на Народния театър Красимира Стефова. Заповедта на Васил Василев е от четвъртък, 17 ноември. Разпореждането е в отговор на жалба от Велислава Кръстева с дата 10 ноември.

Пиарът твърди, че Морфов я е подложил на тормоз, основан на политическата ѝ принадлежност към ДПС. Той се изразявал в обидни, подигравателни реплики и „язвителни коментари“, а също и във „вандалско посегателство“.

Според информация на „Площад Славейков“, които първи съобщиха за скандала преди време, с разследването ще се занимават петима служители и актьори. Василев е изискал "задълбочена проверка на всички факти и обстоятелства".

Карабашлиев напуска Народения театър заради Велислава Кръстева

Захари Карабашлиев е подал снощи оставката си от поста на главен главен драматург на Народния театър, става ясно от информация на Площа...

Според цитираното копие на заповедта на директора, в двудневен срок трябва да се изискат писмени обяснения от Морфов за това „дали от началото на септември 2022 г. е отправил многократно обидни реплики“ към Велислава Кръстева. Трябва да се изясни и дали в нейно отсъствие той е изричал репликите: „Сега в театъра на турски ли ще се играе?“; „ДПС няма място в Народния театър“; „Очаквам незабавно да напуснете театъра, тъй като ДПС няма място в Народни ятеатър“.

Ще се изискат и писмени обяснения от всички пряко подчинени на Кръстева служители в отдел „Връзки с медии и реклама“. Те трябва да кажат дали са били свидетели на цитираните от пиара обидни реплики от страна на Морфов.

Актьорът от „Хъшове“ Валери Йорданов коментира пред в. „Сега“, че не вижда повод и смисъл от такъв „другарски съд“, защото Морфов още преди два месеца е изразил ясно позицията си – никаква политика в Народния театър „Иван Вазов“.

Припомняме, че Явор Гърдев и Захари Карабашлиев са най-големите имена, които обявиха, че ще напуснат културната институция заради случилото се.

Надрасканата врата срещу задраскания морал

Надраскана врата на шефски кабинет предизвика доста нападки срещу един от най-добрите български режисьори - Александър Морфов. Българск...

ОЩЕ: Владимир Карамазов: Всичко, което излезе от устата на Минеков, беше арогантно и нелепо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com