Джо Байдън за руско ядрено оръжие в Беларус: Загрижен съм

1323
Джо Байдън за руско ядрено оръжие в Беларус: Загрижен съм
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е обезпокоен от заплахите на Москва да разположи ядрени оръжия в Беларус. "Все още не са го направили, освен ако нещо не се е случило, докато съм бил на хеликоптера", каза Байдън пред репортери на 28 март.

"Разбира се, аз съм загрижен за това. Това е опасен вид говорене и е обезпокоително", добави президентът на САЩ, цитиран от CNN.

"Много силен ход": Байдън с първи коментар на заповедта за арест на Путин

Американският президент Джо Байдън заяви, че издаването от Международния наказателен съд на заповед за арест на руския президент Владим...

Преди дни руският президент Владимир Путин, издирван от съда в Хага заради военни престъпления в Украйна, заплаши, че страната му възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус за обучение. Това бе последната от поредицата ядрени заплахи на Москва срещу Киев и Запада.

Путин заяви, че "специалното съоръжение за съхранение" на тактически ядрени оръжия на беларуска територия ще бъде готово до 1 юли.

Според говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов изявлението на Кремъл е просто опит на диктатора да "вдигне залозите", тъй като Русия търпи загуби на бойното поле.

На 27 март говорителят на Европейската комисия по въпросите на външната политика Петер Стано заяви, че Европейският съюз ще реагира, ако Русия разположи свои ядрени оръжия в Беларус. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел също реагира на съобщението на Русия, като го нарече "безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност". Обеща и нови санкции, ако това се случи. САЩ засега не вижда индикации Москва да използва ядрено оръжие.

Киев: Броят на руските войници в Беларус е намалял - ето колко са

Андрий Демченко, говорител на Държавната служба за гранична охрана на Украйна, съобщи на 26 март, че в момента в Беларус са разположени...

Китайското външно министерство заяви, че въпросът трябва да бъде решен "по дипломатически път" и призова за "намаляване на стратегическите рискове".

Междувременно Беларус заяви, че се е съгласила с разполагането на руски ядрени оръжия на своя територия, за да укрепи собствената си сигурност и отбранителни способности, като нарече това "принудителни действия". Министерството на външните работи на Беларус заяви, че не счита плановете на Русия за нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Междувременно САЩ спряха да споделят с Русия информация за стратегическите си ядрени запаси. Този ход идва в отговор на решението на Москва от миналия месец да прекрати участието си в договора за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ, който ограничава разполагането на ядрени бойни глави.

ОЩЕ: Politico: Путин блъфира с ядрените оръжия в Беларус, за да отвлече вниманието от бойните неуспехи

Германия реагира остро срещу решението на Путин за ядрени оръжия в Беларус

Германското външно министерство реагира остро срещу решението на руския президент Владимир Путин да разположи тактически ядрени оръжия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com