НА ЖИВОВойната в Украйна

Дни преди парламентарния вот: Какво обещават политиците и партиите на децата ни?

1333

На предстоящите на 2 октомври парламентарни избори в България, 15% от българското население няма да има право на глас, но изборът на другите ще определя и техният живот. Става въпрос за тези хора, заради които всички ние полагаме усилия да бъде по-добри – децата ни.

Специален анализ на Националната мрежа за децата обръща внимание къде се намират децата ни в предизборните програми на най-популярните партии у нас – ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", Демократична България, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Едно от най-стряскащите заключения - нито една партия не предвижда същинска реформа в системата за закрила на детето. Това оставя помощта за над близо 30 000 деца годишно на преценката на претоварените, нископлатени и често неподготвени държавни служители от отделите за закрила на детето и около 15 000 деца годишно без подкрепа от социални услуги – а това са именно децата, които имат най-голяма нужда от помощ и подкрепа.

Децата като хора или децата като обекти?

Според анализа, Демократична България (ДБ), ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" (ПП) са формациите, които са обърнали най-голямо внимание на децата в програмите си.

ПП единствена говори за правата на детето и ги поставя за цел, само че целта не е ясно свързана с конкретни политики. Предлаганите от формацията мерки са разпръснати в различни секторни политики, а не са обособени в единна платформа. Въвеждане на система за оценка на добавената стойност във всяко училище и промяна в принципа на финансиране на училищата – от "парите следват ученика" към "парите следват качеството", е записано в програмата на "Продължаваме промяната". ПП предвижда облекчения за млади семейства с деца и семейства с деца с увреждания. Формацията залага и на по-високо парично обезщетение за деца до двегодишна възраст.

ДБ залага на инвестициите в развитието на детето и цели въвеждането на интегриран и системен подход с обособяването на функциите, свързани с децата и семейството, в три министерства – Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката и Министерство на труда и социалната политика. От ДБ залагат въвеждането на система за оценка на качеството на средното образование, основаваща се на количествени и качествени индикатори. Формацията е една от тези, които категорично желаят реализация на проект за Национална детска болница. Демократична България предлага и ваучъри за извънкласни спортни занимания за ученици, законови промени за приоритизиране на ученическия спорт, обучение по плуване за всички деца в начален етап на образованието и промени в управлението на програмите за насърчаване на спорта.

При ГЕРБ-СДС изрично е отбелязано, че мерките, отнасящи се до децата, са изведени в отделен раздел "За децата на България" и присъства и изричен ангажимент за финансиране на политиката и реформите, разписани в Националната стратегия за децата и семействата. "Това е напредък и диаметрално противоположна позиция на партията от тази през 2019 г., когато вследствие на пропаганда и дезинформация проектът на Национална стратегия за детето 2019 – 2030 беше спрян, оставяйки България без визия и план какво да постигнат за децата в България, а функциите на Държавната агенция за закрила на детето бяха постепенно орязвани, оставяйки я почти без съдържание", коментират от Националната мрежа за децата. Водената от Бойко Борисов и Румен Христов формация предлага създаване на фонд за подпомагане на млади семейства при закупуване на първо жилище и осигуряване на едногодишна стартова подкрепа за завръщащи се българи от чужбина.

ОЩЕ: Разказ от село Сотиря - за "плашилото" Национална стратегия за детето

Ромски лидер за "детската истерия": Някой иска да повлияе на местните избори

Традиционното християнско семейство и ценности - какво пише в Библията

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ и Демократична България залагат на повишаване на разходите за образование до 5% от БВП и повишаване не само на учителските заплати, но и на финансирането на училища в малки и отдалечени общини, разходния стандарт за гимназиален етап, модернизация на кабинети и изграждане на STEM центрове. „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС предвиждат и мерки за предотвратяване на отпадането, включително повече възможности за образователните медиатори. Демократична България планира въвеждането на координирана подкрепа на родителите при диагностициране на дете със специални образователни потребности. Работа за повишаване на обществения статус на учителите предвиждат Демократична България и БСП, като социалистите дори предлагат професията да под контрола и защитата на държавата. Има още обещания за допълнителна квалификация за учителите (ПП), възможности за учене между училищата (ГЕРБ – СДС).

В програмата на БСП децата практически липсват, с изключение на планираните промени в паричните помощи за раждане на дете, няколко мерки в образованието и безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст. БСП иска увеличение на еднократната помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени родители и увеличаването на размера на еднократната помощ за майки-студентки от 2880 лв. на 6500 лв.

За "Възраждане" децата са функция на семейството, което се определя като „съюз между мъж и жена“ и изключва всички останали форми на семейства, които живеят и се грижат за деца в България – семейства с един родител, семейства, в които децата се отглеждат от баба и дядо, приемни семейства и др. Нещо повече, партията предлага „Да се изгради и наложи мисловен модел че семейството нормално е с три и повече деца“ и „укрепване на традиционните семейни ценности“ заедно с „прилагане на съвременните европейски практики за справяне с демографския проблем“ за „висока раждаемост на образованите и обществено ангажирани слоеве“. Единственото друго място в платформата на „Възраждане“, което разглежда децата, е образованието, което предполага изненадващо либерален модел и „плавно преминаване от по-тромавата вербално-лингвистичен метода на преподаване към по-нови методи, които напредъкът в медийните технологии вече позволяват“. „Възраждане“ (и ИТН) предлага семейно подоходно облагане, данъчни облекчения за семействата с деца и ученици, както и „увеличаване на семейните добавки за деца и даването им на всички деца в семейството – но давани само като право на родителите да ги приспаднат от дължимите данъци“, което вероятно е отново намерение за данъчни облекчения, но този път за всички деца.

В кратката програма на ДПС думите „дете“ и „деца“ липсват изобщо.

Какви са основните заключения на анализа – най-широко са засегнати образованието и помощите към родителите.

Малко повече от половината от програмите планират мерки в областта на детското здраве и грижата за семействата с трудности и децата, които живеят извън семействата си. В три програми присъстват и мерки за осигуряване на ясли, детски градини и други форми на грижа за децата от 0 до 7 години, целенасочена работа за преодоляване на насилието над деца и теми като спорт и култура. Само две партии включват в предизборните си платформи решаването на проблема със затварянето на деца в институции, близки до затвори, за нарушения, извършвани от възрастни.

Кой депутати от последните три парламента изрично обещаха да работят за децата - ТУК!

В седмицата на изборите: Всичко, което трябва да знаете преди 2 октомври

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Избори 2022

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям...
"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо...
"Информационно обслужване"...
Гласуването с машини уби изборната...
Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха...
Кога Радев ще свика парламента?...
Николай Събев се отказва от депутатското...
"Колко гласа имаме за Стефчо?":...
Външният министър заговори за...
Тома Биков: Управление с "Възраждане"...
Хазарта към Борисов: Извинявай,...
Какво означава "Дневникът е подправен"...

Последни новини