Дните през 2021 г. ще са по-особени

4188
Дните през 2021 г. ще са по-особени
Снимка: iStock/Guliver

Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г. Земята се въртеше по-бързо от „нормалното“ и има изчисления, които показват, че през 2021 г. планетата ще следва същата тенденция на ускорение.

Не сте го забелязали и няма да го забележите, тъй като тези промени в скоростта на Земята се състоят само от няколко милисекунди. Но организации като Международната служба за въртене на Земята и референтните системи (IERS), натоварени да измерват движенията на планетата с атомна точност, регистрират тези вариации, пише БГНЕС.

Както е описано подробно от тази организация пред Би Би Си Мундо, през 2020 г. Земята записва дните с най-кратка средна продължителност от 30-те години на миналия век.

Сумата от продължителността на тези по-кратки дни и тази на останалите дни от годината доведе до това, че цялата 2020 г. продължи с 1,28 милисекунди по-малко, отколкото би трябвало да продължи на теория.

Според „Time and Date“, уебсайт за ресурси за измерване на време и часови зони, 2021 г. също ще донесе „кратки“ дни и ще бъде дори „по-кратка“ от 2020 г. Ще продължи общо с 35,40 милисекунди по-малко.

На какво се дължи това привидно ускорение на Земята? Означава ли, че оттук нататък ще се върти все по-бързо и по-бързо?

Продължителността на дните на Земята е равна на продължителността на въртеливото движение или на въртенето, което планетата прави около собствената си ос. Денят на Земята или период на въртене теоретично трябва да отнеме 86 400 секунди, което е броят на секундите за 1440 минути или за 24 часа.

„Има дни, когато Земята е точна“, казва Греъм Джоунс, астрофизик в „Time and Date“, пред Би Би Си Мундо.

"Но това измерване винаги варира няколко милисекунди. Тоест, понякога денят продължава с милисекунда повече или една по-малко". До 2020 г. „най-краткият“ записан ден беше настъпил на 5 юли 2005 г., който продължи с 1,0516 милисекунди по-малко. Но 2020 г. видя 28 дни дори по-кратки от този „май-кратък“ ден през 2005 г.

Най-краткият от всичките „кратки“ дни през 2020 г. беше 19 юли и продължи 1.4602 милисекунди по-малко от 86 400 официални секунди, според броя на времето и датата, съставен с измервания на IERS. В резултат на това цялата 2020 г. продължи с 1,28 милисекунди по-малко, отколкото би трябвало.

Според изчисленията на „Time and Date“, 2021 се очаква да бъде „по-кратка". Средно дните ще бъдат с 0,10 милисекунди по-къси от 86 400 секунди, каквито трябва да бъдат, а общата година ще бъде точно с 35,40 милисекунди по-къса.

"2021 се очаква да бъде най-кратката от десетилетия. Последният път, когато средната продължителност на всички дни през цялата година е била по-малко от 86 400 секунди, е било през 1937 г.", казват от „Time and Date“.

Трябва да се отбележи, че тези резултати за продължителността на годината се получават чрез добавяне на всички времена на въртене на Земята през 365 дни или 366, ако годината е високосна.

Но продължителността на годината не зависи от въртенето, а от транслацията на Земята, тоест от нейната орбита около Слънцето. Това движение "е по-стабилно в сравнение с въртенето", казва Кристиан Бизуар от Парижката обсерватория на Центъра за ориентация на Земята IERS.

12 тенденции, които ще видим през 2021 година

Ковид не само ни затвори за известно време, но и катализира процеси, които бяха назряли, но не се разгръщаха, заради инерция и неспособ...

Но докога Земята ще поддържа "ускорената" скорост на въртене?

Ако погледнем назад, има периоди, когато Земята се ускорява, и периоди, когато се забавя. "Ние вярваме, че това се случва от милиони години. Но с много малки вариации", казва Джоунс.

Ускоряващата тенденция, която наблюдаваме сега започна през 90-те години, казва Бизуар от IERS. „След прекъсване през 2004 г., с малко забавяне, ускорението беше възстановено през 2016 г.“, уточнява той. „Тази тенденция ще продължи поне една година, тъй като най-кратката фаза на ускорение, наблюдавана досега, е продължила период от поне шест или седем години“, прогнозира експертът от IERS.

Джоунс от „Time and Date „ се съгласява, че това ускорение ще продължи през 2021 г., въпреки че той също не знае точно колко дълго ще продължи. "В един момент нещата отново ще се забавят", казва той.

Но защо Земята се ускорява или забавя?

Как да сме щастливи през 2021 година

Предстои да се сбогуваме с 2020 г., време е да направим равносметка и да прегърнем новата година със списък от цели и задачи, в които з...

"Във времеви мащаби от десетилетия (между 10 и 100 години) продължителността на дните показват нередовни вариации", казва Кристиан Бизуар пред Би Би Си..

Учените са съгласни, че тези промени се дължат на взаимодействието на фактори като активността на разтопеното ядро на планетата или движението на океаните и атмосферата, според Джоунс и Бизуар. Но в действителност произходът на тези вариации не е разбран, казва Бизуар. Джоунс също така признава, че експертите не знаят „точно защо Земята се ускорява или забавя за дълги периоди от време.

Но като цяло за Джоунс „е изненадващо колко точна е Земята като„ хронометър “„ защото „губи само няколко милисекунди“.

Ами ако Земята изостане или отиде по-далеч?

Въпреки че са малки, промените във времената на Земята могат да се натрупват с годините и да накарат нашите часовници да вървят напред или назад с една секунда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com