До какво ще доведат договорките за Сирия?

2970
До какво ще доведат договорките за Сирия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Москва прави в Сирия това, което не успяха да направят американците. Така накратко могат да се характеризират резултатите от състоялите се на 22 октомври преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган. След края на срещата двете страни съгласуваха Меморандум за разбирателство, който се отнася за бъдещите действия по разрешаването на ситуацията в Североизточна Сирия. При това не съвсем отдавна изглеждаше, че след кратката пауза, за която се договориха Анкара и Вашингтон, турците ще възобновят бойните действия срещу кюрдските въоръжени отряди в този район. Но сега този сценарий се отменя. И Москва ще се постарае да направи така, че това крехко затишие да прерасне в дългосрочен мир, пише руското издание „Известия“, цитирано от агенция "Фокус".

Десет точки за мир

Пътуването на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган беше договорено на 15 октомври. По време на телефонен разговор Владимир Путин покани своя турски колега да направи работно посещение в Русия, за да обсъди военната операция „Извор на мира“, която турците провеждат в Сирия срещу кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“. Анкара ги смята за терористична организация. Човек обаче едва ли би могъл да очаква, че посещението на турския президент ще бъде толкова продуктивно. След разговорите в Сочи на 22 октомври, които продължиха повече от шест часа, лидерите на двете страни се договориха за меморандум за разбирателство в десет точки.

Документът традиционно отчита ангажимента на двете страни за запазването на териториалната цялост на Сирия и борбата с тероризма. Но разпоредбите, които отчитат ситуацията „на място“ в сегашния им вид, бяха истински пробив. Освен това Москва и Анкара очертаха стъпките, които трябва да бъдат предприети през следващите дни, за да обезвредят ситуацията.

„От 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. части от руската военна полиция и сирийската гранична служба се въвеждат от сирийската страна на сирийско-турската граница извън зоната на операция„ Изтвор на мира“. Те ще улеснят изтеглянето на части от кюрдските Отряди за народна самоотбрана и техните оръжия на 30 км от сирийско-турската граница, което трябва да бъде завършено до 150 часа след 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. От този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат на дълбочина 10 км от границата на запад и изток от района на операцията „Извор на мира“, с изключение на град Камишли“, се казва в документа.

Турция прекрати военната операция в Сирия

Турската операция „Източник на мира“ в Сирия е спряна. Това съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушог...

На пресконференция след разговорите Владимир Путин подчерта, че Реджеп Тайип Ердоган "е дал подробни обяснения относно целите и задачите на турската военна операция по границата със Сирия“. Руският лидер посочи, че съчувства на желанието на Турция да гарантира своята сигурност. След разговорите Путин се обади и на сирийския президент Башар Асад и говори за постигнатите споразумения. Той ги подкрепи. 

Руски рецепти вместо американските 

Турция започна операция „Извор на мира“ срещу кюрдските въоръжени формирования на 9 октомври. Тя се проведе в резултат от договора между Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп, в рамките на който САЩ се съгласиха да изтеглят своята войска от пограничните райони на Сирия. Фактически това стана „зелена светлина“ за началото на бойните действия.

В рамките на няколко дни Анкара, с подкрепата на сирийската въоръжена опозиция, успя да окупира град Тел Абаяд и околните селища, придвижвайки се на около 30 км на юг. Освен това турците превзеха град Рас ал Айн и районите югозападно от него - също на дълбочина около 30 км от границата.

На фона на турската офанзива диалогът между Дамаск и ръководството на т. нар. Автономен регион източно от Ефрат беше засилен с руско посредничество. В резултат на това страните се споразумяха за въвеждането на части на сирийската армия в редица градове, които контролираха кюрдските въоръжени сили. Сред тях са Ракка, Табка, Хасака, Камишли, Манбидж и Айн Иса.

Помпео потвърди: Кюрдите наистина се оттеглиха

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е провел телефонен разговор турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, в който е потв...

Междувременно САЩ, които сякаш се отдръпваха от процесите около източната част на сирийско-турската граница, скоро отново влязоха в играта. Вицепрезидентът Майк Пенс пристигна в Анкара на 17 октомври. След четиричасови разговори с Реджеп Тайип Ердоган беше решено да се прекрати турската операция за пет дни. През това време Вашингтон обеща да изтегли кюрдските военни части извън така наречената зона за сигурност - гранична ивица с широчина 32 км.

Очевидно американците не успяха напълно в това, като се има предвид, че Анкара в един момент започна да заплашва с възобновяване на военните действия. В същото време настоящият меморандум за Сирия, който беше договорен от Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, ясно показва, че Москва прихваща дневния ред от Вашингтон. В крайна сметка сега има допълнителни 150 часа и именно Русия ще предприеме окончателното изтегляне на кюрдските формирования от териториите, където турците не са готови да се примирят с присъствието им.

Освен това укрепването на руските позиции (и отслабването на американските) в този регион дава надежда за по-тесни и по-продуктивни контакти между Дамаск и кюрдския автономен регион и за окончателно помирение между тях. Поне доскоро САЩ активно подкрепяха сепаратистките тенденции на източния бряг на Ефрат. Сега можем да разчитаме на засилване на обратните тенденции. За това говори Владимир Путин на пресконференцията. Според него само в рамките на диалога „могат да бъдат изцяло отчетени и реализирани всички права и интереси на кюрдския народ и кюрдите, като неотделима част от многонационалния сирийски народ“.

Но е очевидно, че якакъв специален политически статус за районите източно от Ефрат едва ли ще бъде обсъждан. В Дамаск това винаги е било изразявано по недвусмислен начин. Съседите на Сирия също не харесват тази идея. Особено Турция, която по време на кризата в съседна страна прави всичко, за да предотврати независимостта на кюрдите. А руският външен министър Сергей Лавров наскоро каза, че те трябва да бъдат включени в сирийското правно поле, за да се изключи съществуването на въоръжени групи, действащи извън рамките на сирийската конституция. А именно такива незаконни въоръжени групировки днес са, наред с други, са „Отрядите за народна самоотбрана“.

Бъдещето не е безоблачно

Сделката на Турция и Русия за Сирия - какво договориха Путин и Ердоган?

Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха "историческа сделка", целяща да държи кюрдските сили далеч от границата на Сирия ...

Какъвто и да е пробивът на новите споразумения между Москва и Анкара, в настоящата ситуация има няколко лъжици катран, които ще трябва да бъдат щателно почистени от бъчвата с мед. При това Владимир Путин обърна внимание на пресконференция, казвайки, че „Сирия трябва да бъде освободена от незаконното военно присъствие на чуждестранни страни“.

Разбира се, говорим предимно за американците. Въпреки че Доналд Тръмп изтегли по-голямата част от контингента през последните дни, все още има някои американски войски на сирийска земя. Част - на юг, основно в Ат Танф, в пресечната точка на сирийската, иракската и йорданската граница. Другата част е източно от Ефрат. Освен това, в последния случай, те защитават нефтените находища, за които се твърди, че е възможно да бъдат завладени от бойци на „Ислямска държава“. С други думи, САЩ по всяко време отново могат да започнат да играят далеч не малка роля в сирийските събития. Така че този фактор Русия ще трябва да се справя в бъдеще.

Не трябва да се забравя и за Анкара, която, напомняме, също не е викана от никого в Сирия. Но ние говорим за турското присъствие не само в сравнително ограничени територии източно от Ефрат, но и в доста големи райони, които турците окупираха в резултат на предишни военни операции, „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

Реджеп Тайип Ердоган след преговорите в Сочи потвърди ангажимента на Турция към териториалната цялост на Сирия. Но засега никой като цяло не поставя въпроса за изтеглянето на турския контингент от страната. Когато това се случи, искам да повярвам, че твърденията на турците няма да се различават от делата им.

Впрочем, всичко това е предмет за обсъждане по-скоро в далечно бъдеще. А сега е съвсем очевидно, че ситуацията не стои неподвижно, властите в Дамаск постепенно възвръщат контрола върху новите райони на страната, действията на Москва и Анкара са ясно координирани. Както и да е, предстои тежка работа. В крайна сметка не е достатъчно да се координират разпоредбите на меморандума, те също трябва да бъдат приложени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари