До Венера трябва да отидем първо, а не до Марс

7699
До Венера трябва да отидем първо, а не до Марс
Снимка: ESA/AOES

 

С достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово, смазващо атмосферно налягане и облаци от сярна киселина, Венера може да не звучи като най-примамливата дестинация за човешко изследване.
Но група експерти се застъпват, че другият ни най-близък съсед, а не Марс, трябва да бъде първоначалната цел за мисия с екипаж до друга планета.

С достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово, смазващо атмосферно налягане и облаци от сярна киселина, Венера може да не звучи като най-примамливата дестинация за човешко изследване.

Вулкани превърнали Венера в огнен ад, същото заплашва и Земята

Вулкани може да са причинили превръщането на Венера в огнен ад поради необратим парников ефект. Подобна катастрофа многократно е заплаш...

 

Венера се нарича „сестра на Земята“ поради факта, че тази планета има подобни размери и структура с нашата планета. Но тя е много негостоприемен свят. Температурата на повърхността на Венера може да достига 480 градуса по Целзий, а например точката на топене на оловото е 327 градуса. Следователно Венера не е най-доброто място за посещение от човека. Но група учени смятат, че тази планета трябва да е първа в списъка с пилотирани мисии до други планети, а не Марс, пише The Guardian.

Ноам Айзенберг от университета „Джон Хопкинс“, САЩ, и колегите му предлагат първата пилотирана мисия да бъде изпратена до Венера, а не до Червената планета, поради простия факт, че тази планета е по-близо до нас. Освен това отиването и връщането, за разлика от тригодишното пътуване до Марс, ще отнеме по-малко от година.

Да, наистина няма да е възможно да се правят разходки на повърхността на Венера и астронавтите ще трябва да я наблюдават от безопасността на космическия кораб в прелитаща мисия. Но преди да се отправим към Марс, трябва да посетим Венера. Това ще бъде безценен опит за бъдещи космически пътешествия, смята Айзенберг.

Учените смятат, че най-добрият вариант би бил да се посети Венера на път към Марс. Въпреки че Венера е в „грешната“ посока, извършването на гравитационна прашка около Венера може да намали времето за пътуване и горивото, необходимо за достигане до Червената планета. Това би направило пилотиран полет до Венера естествена стъпка към крайната цел на НАСА.

Учени ще приветстват "десетилетието на Венера" с три нови мисии

От десетилетия втората планета в Слънчевата система остава почти неизследвана – в момента само един спътник, Akatsuki, изследва н...

"Ще бъде като да купим две стоки на цената на една. Тоест можем да посетим 2 планети в една мисия. Венера е от голям научен интерес, така че защо да не я посетим по пътя към Марс", разсъждава Айзенберг.

Откриването на хиляди екзопланети кара учените да търсят отговори на въпроса колко от тях може да бъдат обитаеми. Затова е важно да разберем защо Венера, която толкова прилича на Земята, има напълно неподходящи условия за живот.

„Има всички основания да вярваме, че Венера ще бъде безкрайна страна на чудесата с примамливи и мистериозни гледки и образувания“, се казва в доклад на Айзенберг и икономиста на НАСА Александър Макдоналд, озаглавен „Среща с богинята“. Този доклад обосновава хипотетичната мисия и предполага, че астронавтите може да разположат телеуправляеми роувъри, дронове и балони, за да наблюдават активните вулкани на Венера и да търсят признаци на вода и древен живот.

Това предложение обаче не е много популярно в НАСА, въпреки че Айзенберг и колегите му имат малко поддръжници.

„Наистина не е най-доброто място за посещение от човек. Това е адска среда и топлинните предизвикателства за една човешка мисия биха били значителни“, казва Андрю Коутс от Калифорнийския университет. Той допълва, че Венера с право е център на научни изследвания, но че „човешко прелитане наистина няма да добави много“.

Загадъчни аномалии на Венера може би крият живот

Изследване на британски и американски учени е представило нови аргументи за съществуването на живот в облаците на Венера. Проведеното о...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Загадъчна като Плутон. Човечеството трябва да отиде до Планетата Х

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос