НА ЖИВОВойната в Украйна

Доайенът на плевенските художници Кънчо Кънчев е носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ за 2022 г.

723

Носител на тазгодишната награда за творчески постижения „Св. Пимен Зографски“ е художникът Кънчо Кънчев. Доайенът на плевенските художници беше определен да получи отличието след гласуване от всички присъстващи на церемонията по откриването на Есенния салон художници – членове на Плевенското дружество. В началото на събитието Кънчо Кънчев бе удостоени с още едно отличие – Почетен плакет на Община Плевен, за цялостно творчество и преподавателска дейност. Наградите връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Кънчо Кънчев e роден през 1933 г. в гр. Плевен. Завършва Учителския институт „Лазар Станев” и работи като преподавател по рисуване. От 1974 г. редовно участва в регионални и общи изложби с графика и живопис. Прави самостоятелни изложби в Плевен през 1994, 1997, 2001, 2008 и 2009 години. Негови творби са притежание на галерии в Плевен, София, Перник, Добрич, Разград , както и галерии в Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Белгия, Германия, Франция ,Република Северна Македония, Сърбия и Швейцария. Целият му жизнен път преминава в Плевен и в навечерието на своята 90-годишнина продължава да твори.ти в Плевен.

Тази година в Есенния салон участват 43 автори със 77 творби в различни жанрове и техники – масло, рисунка, графика, пластика, стъкло, иконопис. Връчването на годишната награда на Община Плевен на името на „Св. Пимен Зографски” започва през 2009-а година, първата носителка е Дарина Маркова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Плевен

Изтеглиха жребия за разпределение...
Весела Лечева и кметът на Плевен...
Текущите ремонти в Плевен се извършват...
Президентът преряза лентата...
Община Плевен ограничава движението...
В Долни Дъбник ще изграждат тенис...
Смяната на печки на твърдо гориво...
Над 500 разрешения за строеж са...
Близначета са първите бебета,...
Спасителят на Богоявленския...
В Плевен се проведе заседание...
Плевенският туристически център...

Последни новини