Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи (ВИДЕО)

31069

Добавена реалност, умни чинове, интерактивни дъски, „зелена стая“ на открито и метеорологична станция в двора. Това са само част от иновациите във 2-ро Средно Училище „Акад. Емилиян Станев“ в столичния квартал "Бъкстон".

"Училището много отдавна работи в посока иновации. Искаме всички процеси да бъдат дигитализирани, но не като самоцел, а като възможност за мотивиране на учениците, защото ние възпитаваме едно поколение, което не познава света без технологии. И при нас на преден план излиза задачата ние да ги научим да ги използват разумно. Затова работим в тази посока съвсем осъзнато и мотивирано", казва Лилия Торньова, която е директор на 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев".

От 2017 година 2-ро Средно е в списъка на иновативните училища в България след решение на Министерски съвет.

"Ние сме в края на 4-годишния период на иновацията и това ни държи наистина екзалтирани и вдъхновени да продължим да фигурираме в списъка и да разширяваме възможностите си. В последните месеци се случиха много неща. Шест класни стаи са оборудвани с така нар. „умни чинове“, които са със специално вграден в тях софтуер – те помагат на учителя да достига до ученика с буквално едно натискане на копчето, да проследява отсъствията, да задава задачи, домашни работи и да получава обратна връзка, което също е много важно", допълва директорката.

Вече 7 години Николай е учител по история във 2-ро Средно Училище и е един от любимците на учениците. Той завършва средното си образование в Националната гимназия за древни езици и култури, а висшето си в Софийския университет със специалност археология. След това прави и докторантура по история.

"Като малък имах много романтична представа за археологията като наука, като специалност и филмите за Индиана Джоунс може би са най-тривиалното, но и най-въздействащото за едно малко дете. Всеки си мечтае за приключения, за съкровища, за най-различни нови преживявания и така реших, че мога да стана археолог.

В последствие обаче видях, че съм доста добър и в друго направление. Отдава ми се да говоря с деца, да преподавам и пренасям своите знания. И винаги се гордея, когато някое дете започне да се вдъхновява от моите думи и да продължава това, което обичам. Аз съм праволинеен в това отношение. От малък обичам историята и се движа винаги в това русло", споделя Николай Данев.

Като млад учител Николай включва технологиите в помощ на учебния материал.

"Иновациите при мен влязоха от първия ден. Преди 7 години започнах да работя с презентации, което не е много иновативно, но в последствие започнах да чета повече и повече и открих различни приложения, програми, закупих си техника. В нашето училище имаме възможност да работим с много високи технологии. Имаме интерактивни дъски, проектори, умни чинове, които просто е грехота да не се използват в час", допълва той.

Понякога самият Сталин с лула в ръка влиза в класните стаи, посредством новите технологиите. Добавената реалност дава възможност за визуализация на хора и събития директно пред очите на учениците.

"Във всеки един урок гледам да има по нещо, което да им привлече вниманието. Всеки час си има структура и когато видиш, че учениците се отегчават трябва отново да им хванеш интереса. Разбира се за тях войните, битките, съкровищата, представляват най-голям интерес, понеже тези неща се онагледяват на тези дъски, които имаме и влизат директно в урока, за това, което разказваме. Друго е аз да го разкажа с мои думи, друго е да го видят на живо – да се качат в танка, да се качат на коня на Александър Македонски, Клеопатра да се покаже пред очите им или пък Колизеума в средата на стаята. Това доста променя и разнообразява часа, прави го много по-интерактивен.

Самите ученици се включват много повече, задават въпроси, пишат домашните си с интерес. Аз се вдъхновявам в началото от идеята и после, когато виждам вече и резултатите. Вдъхновяващо е, когато някой ти каже „Благодаря Ви за тези години, в които бяхме заедно, благодаря Ви за знанията, никога няма да Ви забравя.“ Това, когато го чуеш за първи път е малко стряскащо, но е невероятно удовлетворение", споделя Николай.

"Ние имаме едни от най-добрите учители в това училище и тези технологии само ни подпомагат материалът да се разбира по-добре. Най-интересните часове са ми история, география и английски, и смятам, че се подготвям доста добре с помощта на тези технологии", категоричен е Денислав Игнатов, който е ученик от 12 клас.

"По време на онлайн обучение е много важно и учители, и ученици да се справяме в комуникацията помежду си. Технологиите много ни помогнаха, иновациите винаги са от полза. Показват ни по различни начини материала и това помага за неговото разбиране. В разказвателните предмети е най-полезно – история, география, физика, тогава визуализираме нещата и материалът е по-лесен за разбиране и запомняне", допълва дванадесетокласничката Андрея Генова.

А резултатите не закъсняват.

"Например на олимпиадата по история, която се прави всяка година, винаги имаме страшно много желаещи, а това не е задължително. Прави се в събота сутрин, повечето деца не им се занимава с извънкласни дейности, но при моите ученици се вижда много голямо желание. И това желание има вече своите плодове, защото усилията им се възнаграждават. Средният успех на матурите по история при нас варира между много добър и отличен, повече клони към отличен. Също така имаме много ученици, които са в топ 10 на България" категоричен е Николай Данев.

"Имаме много деца, които кандидатстват с история и виждам, че се запалва искрата в тях, а точно това е моята работа – да ги запаля и вдъхновя, за да продължат. Има една приказка, че учениците не са кофа с вода, която трябва да се напълни, а са факла, която трябва да се запали. Аз се придържам към това. Моите учители също са се придържали към това и аз се опитвам да подражавам на тях. Мен ме запалиха още като малък много, много добри преподаватели и искам да приличам на тях. Все още съм далеч, но се стремя", казва той.

"В нашето училище има благоприятна среда за тези процеси много отдавна. Преди повече от 5-6 години започнахме постепенно обучения. Първоначално работихме с презентации, после започнаха облачните пространства да навлизат и това е изключителен плюс, освен това средата ни предразполага. Нашето училище може да се похвали с невероятна техника, която дава възможност на учителя да разгърне своите възможности", споделя Радослава Бочева, която преподава география във 2-ро СУ.

"Сега в Covid ситуацията, в тази трудна ситуация технологиите ни помогната изключително много, защото успяхме да компенсираме липсата на жив контакт. Не напълно, разбира се. Но успяваме да онагледим процесите, да проследим развитието на учениците и нещата вървят. Моят предмет е изключително ползотворен за използване на „добавена реалност“ (AR) за онагледяване на процесите. Това мотивира децата и ги кара допълнително да търсят, дори те сами да се опитват да създадат визуализации, това е безценно", допълва учителката.

Иновативната и технологична среда в училището дава възможност на учебното заведение да премине лесно към дистанционното обучение.

"Пандемията създаде всеобщ проблем, не само за държавата и обществото, но и като цяло за съсловието и всички семейства. Проблемите дойдоха от това, че по-скоро не бяхме подготвени психически, отколкото технологично. В абсолютно всички класни стаи има мултимедии, компютри, в голяма част от стаите има интерактивни дъски с touch дисплей и този процес на обновяване на учебната среда е започнал още преди пандемията.

За огромна наша радост учителското съсловие успя в рамките на 2 почивни дни да преустрои работата си, така че обучението в електронна среда да се случва пълноценно. Всички учители разполагат с безжични слушалки, които подпомагат синхронното обучение, т.е. учителят може да работи с класа присъствено и с ученици, които са останали вкъщи в дистанционна форма. Което улеснява изключително много тяхната работа", убедена е директорката Лилия Торньова.

А разковничето за тези иновации се крие в правилното разпределение на училищния бюджет и кандидатстването по различни проекти. Във 2-ро СУ учат близо 1 500 ученици с осигурено целодневно обучение. Учебното заведение разполага с над 100 души педагогически персонал и годишен бюджет от над 4 млн. лева.

"Справяме се с бюджета на училището като в същото време кандидатстваме по много програми и това е възможност за допълнително финансиране. Всички тези придобивки са в резултат на участието ни по национални проекти и програми, кандидатстваме и през МОН, където в края на миналата година кандидатствахме и набавихме пречистватели на въздуха в контекста на случващото ни се с пандемията и във всяка класна стая има такъв присъствен пречиствател, който не налага изключване.

По два проекта – единият към МОН, другият по национална програма, ние успяхме да финансираме закупуването на техника, свързана с експерименталната работа по природни науки и тази техника е с иновативни приложения, които дават 3D модели на различни концепции, термини, наистина дават възможност за интерактивна и модерна работа в часовете. Постоянно трансформираме средата и смятаме, че училището е не само територия на знанието, но и за творчество и креативност, което няма как да се случи без технологиите", категорична е директорката на 2-ро СУ.

"Новата ни иновация е свързана с изграждане на „Кариерен център“, който да дава възможност на учениците отрано да осъзнават възможностите си, да могат да взимат решения и да познават пазара на труда, за да правят информиран избор в своето развитие. Така че прекрачването към следващата иновация ни кара да търсим възможности за подобряване на средата. Мотивацията и амбицията на колегите са в основата. Всички се стараят и наистина успяваме да се включим в много национални програми, разбира се участваме и в европейската програма Еразъм+ и това ни осигурява допълнително възможности."

"В нашето училище сме си поставили за задача да възпитаваме и изграждаме не само знаещи, ами и хора, които да са подготвени за живота след училище. Това е нещо, което е дефицит на съвременната образователна система. Изградихме отново във виртуалното пространство „Кариерен център“, в който споделяме най-различна информация, свързана с професии, с университети, провеждаме уеббинари и то много активно, особено в последните 2 месеца.

Представяме университети в България и чужбина и учим децата на умения, които са изключително необходими, например как да се държа по време на интервю за работа, къде да търся работа, кои са актуалните професии, дори как да подам ръка и да кажа „добър ден“, обяснява Радослава Бочева, която е част и от мениджърския екип на 2-ро СУ.

"Сега започваме работа и по още един проект, по модела 1 към 1, което ще остави на заден план учебниците. С помощта на едно хромбук устройство учениците могат да получават задачи от учителите, да обменят материали, да дават обратна връзка от всяка една точка, независимо къде са. Това ще реши и други проблеми, свързани с тежките раници и многото учебници. Така че наистина сме амбицирани да правим училището модерно и технологиите да бъдат част от позитивната и ефективна учебна среда", споделя Лилия Торньова.

Друг повод за гордост е завършената през декември 2020 г. метеорологична станция на територията на училището.

"Финансирането за тази станция получихме чрез проект към Министерството на околната среда и водите и в момента чрез сайта на училището могат да се проследяват в реално време данните на въздуха, например влажност и температура. Тази информация ще бъде достъпна и в кабинетите по природни науки, за да могат учениците да правят анализи и съпоставки. 

Много се гордеем и с така нар. „зелена класна стая“ на открито, която сега в условията на пандемия, особено пролет и есен, ни помагаше много – учениците хем да учат, хем да бъдат на открито, спазвайки противоепидемичните мерки. Те се чувстват наистина много комфортно, защото е разположена сред борове и особено, когато е горещо, там е много приятно място за учене. Сега ни предстои да изградим и библиотека на открито, за която също сме кандидатствали и одобрени по национална програма за 2020 година. Изобщо дейностите при нас не спират, но ние сме мотивирани за продължаваме все така", завърша директорката.

А ние се надяваме и други български училища да бъдат мотивирани и да последват примера на 2-ро Средно, влизайки в крак с иновациите, отговарящи на технологичния век, в които живеем.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com