Добри условия за засаждане на ГАРДЕНИЯ

5294
Добри условия за засаждане на ГАРДЕНИЯ
Снимка: iStock

Гардения – вид познат и като като „капски жасмин“, се отглежда в северноамериканските градини, произхожда от тропическите региони на Източна Азия, включително Южен Китай и Тайван. Използва се успешно в билковата медицина, а жълтите му плодове – за направата на багрило.

Растението е малко предирчиво и може да е предизвикателство за начинаещи градинари. Предпочита сравнително кисела почва - рН от 5,0 до 6,0, харесва тропически климат и не се трансплантира добре.

Ако не може да осигурите топлина навън за гарденията, може да я отглеждате вътре в саксия. Поставете ги навън през топлите летни дни и ги приберете на закрито през по-хладните сезони.

Божури - красиво допълнение към градината

Гарденията има много видове - компактни растения, които растат само 1-1,5 м високи, а има гиганти, които растат до 2,5 м в диаметър. Някои цъфтят рано през лятото, а други цъфтят по-късно. Някои сортове имат само няколко огромни цвята, а други имат много малки цветове. Имате голям избор според вашите предпочитания.

Добри условия за засаждане

Ароматът на гарденията е доста силен, така че не е препоръчително да засаждате цветето под прозореца си. Покрай алеята към дома е добър избор.

Както споменахме, цветето харесва тропическия климат, но все пак силното слънце може да му навреди. Сутрешно слънце със следобедна сянка е перфектно за гарденията, за да се развива добре.

В по-хладните райони изберете място, което е пълно до частично слънчево. Освен това изберете защитено място, където гардения ще бъде защитена от студени ветрове през зимата.

ТОП 5 съвета за поддържане на красиви розови храсти

Почвата трябва да е богата и влажна, но добре дренираща. За да увеличите плодородието на почвата, добавете отлежал оборски тор или компост на мястото преди засаждане. pH на почвата е добре да е между 5,0 и 6,0 – така ще се радвате на красиви цветове.

Най-доброто време за засаждане на гардении е есента. В райони, които получават лека слана, засадете гардении поне 6 седмици преди местната дата за есенна слана.

В по-хладните райони е най-добре да засадите през пролетта, тъй като това ще гарантира, че гардения има достатъчно време да се установи преди зимата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com