НА ЖИВОВойната в Украйна

Доброволците, помагащи на украинския народ, станаха Човек на годината на БХК

1073

Доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ станаха Човек на годината на 15-ите годишни награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Призовете бяха връчени на 8 декември 2022 г., в навечерието на Международния ден на правата на човека - 10 декември. Церемонията събра близо сто души – активисти и представители на организации и институции, работили през изминалите 12 месеца за правата на човека, опазване на природата и защита на животните. За първи път в историята на наградите близо една трета от всички допустими номинации бяха свързани с една и съща тема - войната на Русия срещу Украйна. 

„2022 година премина с едно ужасяващо събитие: войната в Украйна“, заяви в словото си Красимир Кънев - председател на журито и на Българския хелзинкски комитет. „Агресията на Русия предизвика бежанска вълна и България стана дом за много украинци. За наша чест те бяха посрещнати със съчувствие и подкрепа от българите. Тя се изрази в голям брой доброволчески инициативи, които запълваха огромната липса на държавата“, заяви още Кънев, цитиран от пресцентъра на БХК.

ОЩЕ: Япония дава 1 милион долара за украинските бежанци у нас

Подгласната награда за Фондация „Мисия криле“ и Център „Глас в България“ беше връчена за приноса им към правата на иранската общност у нас през изминалата година и системните им усилия за подобряване на правата на търсещите закрила в България.

Бяха връчени и осем приза в специални категории. С „Постоянство и храброст“ беше отличена Сара Перин - за дългогодишната ѝ дейност за равни права на хората от ромската общност у нас.

На инициативата „Номадската класна стая“ журито присъди специален приз „Светлина в тунела“ за усилията им да възпитават у децата равнопоставеност, толерантност и недискриминация.

Награда „Вдъхновение“ беше присъдена на Любомила Кривошиева и фондация „Дивите животни“ - за кампанията ѝ за създаване на болница за диви животни.

Инициативата „Ти броиш“, която обединява платформа за паралелно преброяване на гласовете от изборите и насърчава доброволци за включване като наблюдатели в най-рисковите секции, беше отличена с приза „Гражданска доблест“.

И тази година журито бе вдъхновено да присъди специална награда под името „И сам воинът е воин“ на Таня Христова - за кампанията „Кутии на доброто“, с която се събират подаръци за живеещите в бедност деца от с. Градец. Тя получи приза и за приноса си за разрушаване на стереотипите за ромската общност.

Активист на годината през 2022 г. са Ваня Добрева и Антоанета Иванова, отличени за системната им работа в подкрепа на уязвими деца и семейства и осигуряването на достъп до здравна грижа за украински бежанци с хронични заболявания.

За застъпник на годината журито определи инициативата „Дишай Димитровград“, за борбата им за правото да дишат чист въздух.

Журналистическият приз в наградите беше присъден на Георги Тотев и Георги Кожухаров за поредицата им „Записки от Украйна“, публикувана от „Дневник“.

Издателят и активист Манол Пейков получи специална грамота от екипа на БХК за дейността си в подкрепа на Украйна и украинския народ от началото на войната насам. Той беше член на журито и номинацията му не подлежеше на разглеждане.

Визията на наградите тази година бе изработена от илюстраторката от украински произход Вики Книш, съобщават от БХК.

Министерство на туризма призна за забавени плащания към хотелите за украинските бежанци

Има забавени плащания към хотели за украинските бежанци. Това стана ясно от думите на Константин Ботев от Министерство на туризма по вр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

ТВ абонатите на А1 вече могат да...
ЕК одобри 215,9 млн. евро за АМ...
Почина режисьорът Стефан Мушатов...
Жълт код за силен вятър в 10 области...
Музейко гостува в хипермаркетите...
А1 приема поръчки за моделите...
София Прайд 2023 ще се проведе...
Посолството на Украйна в България...
Идеи за технологични изненади...
275 000 българи признават, че...
Райчев: ГЕРБ не са в изолация,...
Купуваш маслини в пликче, плащаш...

Последни новини