Доброволците, помагащи на украинския народ, станаха Човек на годината на БХК

1499
Доброволците, помагащи на украинския народ, станаха Човек на годината на БХК
Снимка: Български хелзинкски комитет

Доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ станаха Човек на годината на 15-ите годишни награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Призовете бяха връчени на 8 декември 2022 г., в навечерието на Международния ден на правата на човека - 10 декември. Церемонията събра близо сто души – активисти и представители на организации и институции, работили през изминалите 12 месеца за правата на човека, опазване на природата и защита на животните. За първи път в историята на наградите близо една трета от всички допустими номинации бяха свързани с една и съща тема - войната на Русия срещу Украйна. 

Министерство на туризма призна за забавени плащания към хотелите за украинските бежанци

Има забавени плащания към хотели за украинските бежанци. Това стана ясно от думите на Константин Ботев от Министерство на туризма по вр...

„2022 година премина с едно ужасяващо събитие: войната в Украйна“, заяви в словото си Красимир Кънев - председател на журито и на Българския хелзинкски комитет. „Агресията на Русия предизвика бежанска вълна и България стана дом за много украинци. За наша чест те бяха посрещнати със съчувствие и подкрепа от българите. Тя се изрази в голям брой доброволчески инициативи, които запълваха огромната липса на държавата“, заяви още Кънев, цитиран от пресцентъра на БХК.

ОЩЕ: Япония дава 1 милион долара за украинските бежанци у нас

Подгласната награда за Фондация „Мисия криле“ и Център „Глас в България“ беше връчена за приноса им към правата на иранската общност у нас през изминалата година и системните им усилия за подобряване на правата на търсещите закрила в България.

Бяха връчени и осем приза в специални категории. С „Постоянство и храброст“ беше отличена Сара Перин - за дългогодишната ѝ дейност за равни права на хората от ромската общност у нас.

На инициативата „Номадската класна стая“ журито присъди специален приз „Светлина в тунела“ за усилията им да възпитават у децата равнопоставеност, толерантност и недискриминация.

Фондация апелира: Държавата да възстанови изхранването на бежанците

"България винаги е проявявала силата на гражданското си общество в критични исторически моменти. Многократно е приемала и помагала на б...

Награда „Вдъхновение“ беше присъдена на Любомила Кривошиева и фондация „Дивите животни“ - за кампанията ѝ за създаване на болница за диви животни.

Инициативата „Ти броиш“, която обединява платформа за паралелно преброяване на гласовете от изборите и насърчава доброволци за включване като наблюдатели в най-рисковите секции, беше отличена с приза „Гражданска доблест“.

И тази година журито бе вдъхновено да присъди специална награда под името „И сам воинът е воин“ на Таня Христова - за кампанията „Кутии на доброто“, с която се събират подаръци за живеещите в бедност деца от с. Градец. Тя получи приза и за приноса си за разрушаване на стереотипите за ромската общност.

Активист на годината през 2022 г. са Ваня Добрева и Антоанета Иванова, отличени за системната им работа в подкрепа на уязвими деца и семейства и осигуряването на достъп до здравна грижа за украински бежанци с хронични заболявания.

За застъпник на годината журито определи инициативата „Дишай Димитровград“, за борбата им за правото да дишат чист въздух.

Повечето украински бежанци са напуснали фургоните в Елхово и са заминали за Румъния

Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци са напуснали временния център и са заминали за Румъния, предаде БТА. О...

Журналистическият приз в наградите беше присъден на Георги Тотев и Георги Кожухаров за поредицата им „Записки от Украйна“, публикувана от „Дневник“.

Издателят и активист Манол Пейков получи специална грамота от екипа на БХК за дейността си в подкрепа на Украйна и украинския народ от началото на войната насам. Той беше член на журито и номинацията му не подлежеше на разглеждане.

Визията на наградите тази година бе изработена от илюстраторката от украински произход Вики Книш, съобщават от БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com