НА ЖИВОВойната в Украйна

Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните бързи тестове са надеждни, но трябва да се правят в първите дни

1294

Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и достатъчно надеждни, но трябва да се ползват в първите дни, когато вирусът е в носа или носоглътката. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред “24 часа”.

В разгара на грипа, вирусните заболявания и същевременно циркулацията на COVID заразените трудно могат да разграничат от кой вирус боледуват. В аптеките се продават няколко вида комбинирани тестове. Цената им е между 7 и 34 лв. и отчитат резултата за 15 минути Личните лекари съветват пациентите, ако не се чувстват добре, да направят бърз тест, защото това е най-добрият начин да определят от кое заболяване са се заразили. Това е важно, тъй като грипът не се лекува с антибиотици, а с противовирусни лекарства

Според доц. Кунчев, ако пациентът има симптоми, ако е бил в контакт с други болни, тестът дава почти пълна сигурна картина от какво е заразен. Обикновено през зимата най-често върлува грипът. В момента 8 са областите у нас, обявили грипна епидемия. Преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. А на 9 януари в София бе регистриран и първият случай на грип - тип Б. Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец  ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

Специалисти напомнят, че грипът започва рязко с висока температура. Чести симптоми са кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и болки в мускулите и ставите. Може да доведе до допълнителни респираторни заболявания като бронхопневмония и бронхит. Може също да причини стомашно-чревни проблеми, висока температура, влажна кашлица, възпалено гърло и умора.

С подобни симптоми като кашлица, висока температура, затруднено дишане, дехидратация, хрема, хрипове и задух се характеризира и респираторно-синцитиалният вирус. Най-тежко протича при децата и по-възрастните. Симптомите обикновено се появяват в рамките на четири до шест дни от заразяването.

Заради големия интерес и високата заболеваемост комбинираните тестове в аптеките бяха в недостиг за няколко дни. Сега тестове има, успокоява председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. “Повече от 15 дни всичко е нормализирано, тестове има. На няколко фирми са, но всички са сертифицирани и може да се разчита на тях”, обясни Костов пред “24 часа”. Според него те ще останат трайно на пазара, макар допреди две години да не са съществували.

Същевременно комбиниран тест за коронавирус и грип може да се направи и в лаборатория. За 45 лв. една от лабораториите у нас предлага желаещите да тестват едновременно пет позиции - за COVID-19, сезонен грип, респираторно-сицитиален вирус, аденовирус и микоплазма пневмоние. PCR тест за коронавирусната и респираторни инфекции пък може да се направи за 300 лв. в друга лаборатория. Резултатите най-често са готови до 30 минути или в рамките на същия ден.

Експерт посочи колко процента от хората са боледували флурона - смес от ковид и грип

Много хора са имали тази двойна инфекция, без дори да са разбрали за нея. Според американски доклади около 0,8% от жителите на САЩ напр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Коронавирусът в България: Без...
Над 1,3 милиона са вече регистрираните...
Удължават договора между НЗОК...
Коронавирусът в България: Без...
Голям брой заболели от скарлатина...
Служебен министър хвали Радев...
Симидчиев: Проблемите в здравеопазването...
Коронавирусът в България: Ръст...
Фармацевтите и Здравната каса...
Доц. Момчил Мавров става председател...
Български пациентски форум:...
Новите случаи на коронавирус...

Последни новини