Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните бързи тестове са надеждни, но трябва да се правят в първите дни

2339
Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните бързи тестове са надеждни, но трябва да се правят в първите дни
Снимка: Actualno.com

Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и достатъчно надеждни, но трябва да се ползват в първите дни, когато вирусът е в носа или носоглътката. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред “24 часа”.

В разгара на грипа, вирусните заболявания и същевременно циркулацията на COVID заразените трудно могат да разграничат от кой вирус боледуват. В аптеките се продават няколко вида комбинирани тестове. Цената им е между 7 и 34 лв. и отчитат резултата за 15 минути Личните лекари съветват пациентите, ако не се чувстват добре, да направят бърз тест, защото това е най-добрият начин да определят от кое заболяване са се заразили. Това е важно, тъй като грипът не се лекува с антибиотици, а с противовирусни лекарства

Експерт посочи колко процента от хората са боледували флурона - смес от ковид и грип

Много хора са имали тази двойна инфекция, без дори да са разбрали за нея. Според американски доклади около 0,8% от жителите на САЩ напр...

Според доц. Кунчев, ако пациентът има симптоми, ако е бил в контакт с други болни, тестът дава почти пълна сигурна картина от какво е заразен. Обикновено през зимата най-често върлува грипът. В момента 8 са областите у нас, обявили грипна епидемия. Преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. А на 9 януари в София бе регистриран и първият случай на грип - тип Б. Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец  ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

Специалисти напомнят, че грипът започва рязко с висока температура. Чести симптоми са кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и болки в мускулите и ставите. Може да доведе до допълнителни респираторни заболявания като бронхопневмония и бронхит. Може също да причини стомашно-чревни проблеми, висока температура, влажна кашлица, възпалено гърло и умора.

С подобни симптоми като кашлица, висока температура, затруднено дишане, дехидратация, хрема, хрипове и задух се характеризира и респираторно-синцитиалният вирус. Най-тежко протича при децата и по-възрастните. Симптомите обикновено се появяват в рамките на четири до шест дни от заразяването.

Заради големия интерес и високата заболеваемост комбинираните тестове в аптеките бяха в недостиг за няколко дни. Сега тестове има, успокоява председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. “Повече от 15 дни всичко е нормализирано, тестове има. На няколко фирми са, но всички са сертифицирани и може да се разчита на тях”, обясни Костов пред “24 часа”. Според него те ще останат трайно на пазара, макар допреди две години да не са съществували.

Лекари: Грипът е тежък, самолечението е изключително вредно

Д-р Мирослав Ненков – бивш министър на здравеопазването и д-р Милена Янкова, детски пулмолог, коментираха грипната вълна, COVID-1...

Същевременно комбиниран тест за коронавирус и грип може да се направи и в лаборатория. За 45 лв. една от лабораториите у нас предлага желаещите да тестват едновременно пет позиции - за COVID-19, сезонен грип, респираторно-сицитиален вирус, аденовирус и микоплазма пневмоние. PCR тест за коронавирусната и респираторни инфекции пък може да се направи за 300 лв. в друга лаборатория. Резултатите най-често са готови до 30 минути или в рамките на същия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com