Доц. Огнян Минчев: Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп

3042
Доц. Огнян Минчев: Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп
Снимка: БГНЕС

"Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп, но очаквах сериозни конфликти, свързани с непризнаването на резултатите от изборите. Не съм очаквал това да се случи във Вашингтон, но то се вписва в цялата крива на напрежение, която нарастваше непрекъснато с предизборната кампания, с демонстрациите от пролетта и лятото, с изборите и с резултатите от тях". Така коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев ситуацията в американското общество и бунтовете на привърженици на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия. Той беше категоричен, че Америка е драматично разделена, но трябва да се откроят различните равнища на това разделение.

"Някои се фокусират върху личността на Тръмп, на авантюризма и популизма в управлението му. Това играе важна роля в стилистиката, по която се развиват нещата. Трябва да видим и по-дълбоките основания на това разделение, които ще останат дори когато Тръмп си отиде. Те са в икономическата система с огромна средна класа, която беше сменена от глобализацията през 80-те години и раздели обществото на печелещи и губещи. Те до голяма степен се оказаха избиратели на Тръмп, който им обеща да удари този финансов и корпоративен елит, който не се интересува от тях".

Огнян Минчев: Свободата на словото е под заплаха - с обвинението, че не си "достатъчно опозиционен"

"Свободното слово е под заплаха в България. Не само защото олигархията на власт създаде мощни инструменти за монополизиране на основни ...

Доц. Минчев очерта и втора логика на противопоставянето – културната. "От една страна има непрекъсната динамика на развитие на т.нар. мултикултурна революция с множество сексуални малцинства, въобще с култ към малцинствата. От другата страна е една по-консервативна Америка, която се придържа към по-традиционни културни ценности, която не може да приеме тази културна динамика и промените, които идват с нея. Това културно разделение играе много важна роля в сблъсъците в САЩ", категоричен е политологът.

В предаването "Нещо повече" доц. Огнян Минчев коментира, че Доналд Тръмп е наясно, че това, което се случи вчера във Вашингтон, е пряко в негова вреда. "Ако има нови такива конфликти, свръхмощното присъствие на Тръмп в републиканските среди може да тласне махалото в друга посока", каза още доц. Минчев.  По думите на политолога демокрацията се характеризира с това, че изпада в кризи, а авторитарната система е вертикална и няма рискове от кризи, такава е в Русия - такива системи са вътрешно крехки и директно се срутват.

Според доц. Минчев концентрацията на цялата политическа власт в Демократическата партия създава предпоставки радикалното крило в тази партия да засилва натиска си за реализация на крайни реформи и промени в полза на тази лява периферия, което според него може в още по-голяма степен да засили разделението в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика